Ελλαδα

Σχέδιο «Θερμοστάτης»: Μπόνους στις υπηρεσίες που θα εξοικονομήσουν ενέργεια

Οι ανακοινώσεις των υπουργών, τα κίνητρα και οι στόχοι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κλιματιστικά
Κλιματιστικά © Eurokinissi

Το σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας «Θερμοστάτης» στο Δημόσιο που παρουσίασαν οι υπουργοί Σκρέκας, Σκυλακάκης και Βορίδης -

Το σχέδιο «επιχείρηση θερμοστάτης» παρουσίασαν ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Πρόκειται για κίνητρα για τα νοικοκυριά αλλά και τους φορείς του δημόσιου τομέα που θα κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας ιδίως μέσω της χρήσης κλιματιστικών.

«Δημιουργούμε ένα ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας για το δημόσιο ανακοίνωσε αρχικά ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας εξηγώντας ότι στόχος είναι άμεσα να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας κατά 10% ενώ μεσοπρόθεσμα ο στόχος είναι η μείωση κατά 30% μέχρι το 2030. Θεσπίζουμε κίνητρα στους φορείς του δημοσίου», τόνισε ο κ. Σκρέκας και πρόσθεσε:

«Έχουμε δρομολογήσει παρεμβάσεις με πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα με το πρόγραμμα Ηλέκτρα ύψους 640 εκατ. ευρώ που στοχεύουν σε εξοικονόμηση ενέργειας 30% σε 2,5 εκατομμύρια τμ. κτηρίων του δημοσίου».

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σκρέκας η κυβέρνηση προχωρά σε σε συστηματοποίηση προσπάθειας εξοικονόμησης ενέργειας σε τρεις άξονες:

  1. Δημιουργούμε ένα ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας
  2. Προωθούμε άμεσα μέτρα με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης κατά 10% και κατά 30% έως το 2030. 
  3. Θεσπίζουμε κίνητρα στους φορείς του δημοσίου για την επίτευξη στόχων εξοικοόμησης ενέργειας.   

Από την πλευρά του ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι «όταν αυξάνεται η τιμή ενός αγαθού, πρέπει να κάνουμε οικονομία. Η δαπάνη του δημοσίου για ενέργεια έφτασε το 2021 χωρίς φόρους και τέλη τα 800 εκατ. ευρώ, γιατί προτεραιότητα μας είναι η στήριξη στα νοικοκυριά. Τα μέτρα που προτείνουμε θα έπρεπε ήδη να γίνονται και για περιβαλλοντολογικούς λόγους. Θα υπάρξει σύστημα υποβοήθησης με ειδικούς σε θέματα εξοικονόμησης. Θα αξιοποιήσουμε οικονομικά κίνητρα με ενισχύσεις στους δημόσιους φορείς εφόσον εφαρμόσουν τα μέτρα».

Ο κ. Βορίδης τόνισε ότι «το ΥΠΕΣ θα συντονίσει για να κινητοποιηθούν οι υπεύθυνοι για τις δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν. Οι δράσεις αφορούν τη χρήση και τη συντήρηση των κλιματιστικών, τη δαπάνη για τον φωτισμό κλπ. Οι φορείς που δεν πέτυχαν τον στόχο της εξοικονόμησης, θα πρέπει να κάνουν οικονομία από αλλού στον προϋπολογισμό τους για να καλύψουν τη διαφορά».

«Κόφτης» στα δημόσια κτίρια - Τα μπόνους

Σύμφωνα με αυτό, σε πρώτη φάση θα μπει «κόφτης» στα κλιματιστικά στα δημόσια κτίρια. Συγκεκριμένα, τα κλιματιστικά το καλοκαίρι δεν θα πρέπει να έχουν θερμοκρασία κάτω από  26-27 βαθμούς Κελσίου και το χειμώνα κάτω από 19 βαθμούς Κελσίου.

Επιπλέον, θα γίνεται έλεγχος στα δημόσια κτίρια για την εφαρμογή του μέτρου συγκρίνοντας τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος του 2021 με αυτούς του 2022.

Όσον αφορά τα μπόνους, αυτά θα δίνονται στους φορείς ανάλογα με το αν θα πετυχαίνουν τους στόχους με ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια όπως π.χ. φορέας που πέτυχε τον στόχο αλλά δεν συντήρησε τον κλιματισμό τότε θα πάρει λιγότερα χρήματα.

Η τελική απόφαση για το ποσό θα είναι αποτέλεσμα ενός τύπου. Οι Φορείς που δεν πέτυχαν τους στόχους και δεν εφάρμοσαν τα μέτρα θα πρέπει να κάνουν οικονομίες από αλλού στους προϋπολογισμούς τους.

Ανοιχτό παρέμεινε το ενδεχόμενο ο στόχος του 10% να προσαρμόζεται ανά φορέα και περίπτωση λόγω ειδικών συνθηκών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ