Ελλαδα

Ο «Άλλος Άνθρωπος» απέκτησε καινούργιο «σπίτι» στο κέντρο της Αθήνας

Η Teleperformance Greece ανέλαβε την ανακαίνιση και την κάλυψη των εξόδων ενοικίασης για δύο χρόνια

341667-710504.jpg
Ζένια Πιττακή
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο νέος χώρος της κοινωνικής κουζίνας «Άλλος Άνθρωπος»

Άλλος Άνθρωπος: Η Teleperformance Greece ανέλαβε την ανακαίνιση και την κάλυψη των εξόδων ενοικίασης του χώρου που θα στεγάσει πλέον την κοινωνική κουζίνα.

Ο «Άλλος Άνθρωπος» είναι μια  πρωτοβουλία κοινωνικής αλληλεγγύης που εμπνευστής και δημιουργός της είναι ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος κάνοντάς την από ιδέα πράξη στην Αθήνα το 2011. Η ομάδα και οι φίλοι  του «Άλλου Ανθρώπου» μαγειρεύουν φαγητό σε δημόσιους χώρους εξυπηρετώντας καθημερινά τις ανάγκες εκατοντάδων συμπολιτών μας. Η δράση έχει πλέον επεκταθεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας καθώς επίσης έχει στηριχτεί και από παρόμοιες ομάδες του εξωτερικού. Μετά την καραντίνα, οι ανάγκες του Άλλου Ανθρώπου αυξήθηκαν και ο χώρος δεν επαρκούσε για να τις καλύψει.

Έτσι, η Teleperformance Greece ανέλαβε να δώσει τη λύση σε αυτό το πρόβλημα με την ανακαίνιση, και την κάλυψη του κόστους ενοικίασης για δύο χρόνια του χώρου που θα στεγάσει από εδώ και στο εξής την κοινωνική κουζίνα «ο Άλλος Άνθρωπος» στο κέντρο της Αθήνας, με στόχο να δημιουργήσει ένα καινούριο «σπίτι» το οποίο θα φιλοξενεί τις δράσεις του. Επιπλέον, η Εταιρεία μέσω του ανθρώπινου δυναμικού της συμμετέχει ενεργά σε δράσεις εθελοντισμού προς τον Άλλο Άνθρωπο. Η ανακαίνιση ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2022 και ολοκληρώθηκε μέσα στον Μάρτιο, οπότε και ο χώρος ξεκίνησε και επισήμως τη λειτουργία του. Μιλήσαμε με τον κ. Πολυχρονόπουλο, τον άνθρωπο πίσω από τη  ιδέα του «Άλλου Ανθρώπου», τον κ. Μακρή, εθελοντή της κοινωνικής κουζίνας και τον κ. Χαμαλέλη, Διευθύνων Σύμβουλο της Teleperformance Greece για να μάθουμε περισσότερα για αυτή τη συνεργασία και τη σημασία της.

The new Home of Humanity for the Social Kitchen “O Allos Anthropos”

«Οι ανάγκες μετά την πανδημία ήταν πάρα πολλές, χρειαζόμασταν μεγαλύτερο χώρο για να μπορούμε να κάνουμε πράγματα. Δεν είναι μόνο το μαγείρεμα που μας ενδιέφερε, θέλαμε να υπάρχει ένας χώρος που να μπορούν να έρχονται άνθρωποι να πίνουν καφέ, να τρώνε πρωινό, να κάνουν μπάνιο… Θέλαμε ακόμη ένα χώρο πιο ήσυχο για να κάνουμε ενισχυτική διδασκαλία σε μια ομάδα 10-15 παιδιών και κομπιούτερ για να μπορούμε να βρίσκουμε δουλειές στον κόσμο - γιατί το πιο σημαντικό στον «Άλλον Άνθρωπο» είναι η επανένταξη. Αυτά όλα μας πρόσφερε ο καινούριος χώρος και είμαστε τυχεροί που ανέλαβε η Teleperformance να μας βοηθήσει να πραγματοποιήσουμε το στόχο μας.

Ο «Άλλος Άνθρωπος» στηρίζεται εξ ολοκλήρου σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες, είναι μια κίνηση αλληλεγγύης και αφύπνισης συνειδήσεων και δεν έχει κανέναν άλλο στόχο από το να εμπνεύσει κι άλλες ομάδες ή συλλογικότητες να κάνουν το ίδιο. Για να το κάνουν όμως πρέπει κάποιος να τους το δείξει, οπότε τα τελευταία χρόνια έχω γυρίσει 5 φορές –και άλλη μία τώρα 6 - την Ελλάδα για να δείξω τι είναι ο Άλλος Άνθρωπος και πως όσο περισσότεροι συμμετέχουν, τόσο το καλύτερο. Είναι  ζωτικής σημασίας η βοήθεια από τέτοιες εταιρείες και τους εργαζόμενους τους και μακάρι να το έκαναν κι άλλες», σχολίασε ο κ. Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος.

Ο χώρος της κοινωνικής κουζίνας «Άλλος Άνθρωπος» πριν την ανακαίνιση

Ο κ. Γιάννης Μακρής, εθελοντής της κοινωνικής κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος» από την αρχή της λειτουργίας της, αναφέρει σχετικά: «Ο Άλλος Άνθρωπος ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια από τον Κωνσταντίνο (Πολυχρονόπουλο) και το ότι υπάρχουν άνθρωποι που δέθηκαν μαζί μας από την πρώτη μέρα και έρχονται ακόμη, δείχνει πόσο τους επηρεάσαμε. Βέβαια και εκείνοι επηρέασαν εμάς! Σχετικά με το κομμάτι του μαγειρέματος, έχουν δημιουργηθεί διάφορες κουζίνες σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, ακολουθώντας το παράδειγμά μας, το οποίο ήταν απλό: τρώμε όλοι μαζί, είμαστε μια παρέα, γνωριζόμαστε και ερχόμαστε κοντά. Δεν κάνουμε συσσίτια, δεν μοιράζουμε φαγητό, μαγειρεύουμε για να έρθουν όλοι οι άνθρωποι κοντά μας, όποιοι  κι αν είναι, ανεξαρτήτως εθνικότητας ή οικονομικής κατάστασης. Εμείς τους θέλουμε όλους κοντά μας γιατί αυτό βοηθάει στην αλληλεγγύη και στην κοινωνία.

Ο καινούργιος χώρος μας βοήθησε πολύ γιατί είναι πολύ λειτουργικός όπως τον φτιάξαμε με τη βοήθεια των φίλων μας (όπως αποκαλούμε τους εθελοντές). Μπορούμε πλέον να δεχόμαστε περισσότερο κόσμο και να κάνουμε περισσότερες δράσεις στο εσωτερικό. Ο κόσμος μπορεί πλέον να παίρνει το πρωινό ή τον καφέ του και να κάνει ένα μπάνιο. Ακόμη, ο τρόπος που έχει κλείσει ο χώρος προσφέρει επιπλέον ασφάλεια, η οποία είναι πολύ σημαντική».

teleperformance-x-allos-anthropos-1.jpg

Τέλος, ο κ. Κωνσταντίνος Χαμαλέλης εξήγησε ότι: «Η Teleperformance Greece είναι μια εταιρεία που έχει στον πυρήνα των δραστηριοτήτων της τον άνθρωπο, για αυτό επιδιώκουμε να υποστηρίζουμε δράσεις οι οποίες ενισχύουν την ανάπτυξη και την ευημερία των τοπικών κοινωνιών. Ήδη υλοποιούμε μια σειρά δράσεων εταιρικής υπευθυνότητας τόσο για την Κοινωνία όσο και για το Περιβάλλον, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Citizens of the World και Citizens of the Planet αντίστοιχα, όμως δεν σταματούμε ποτέ να αναζητούμε νέες δράσεις προς το κοινό όφελος προκειμένου να συμβάλλουμε κι εμείς με τον δικό μας τρόπο. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε πολλές ιδιωτικές πρωτοβουλίες να αναπτύσσονται, γεγονός που καταδεικνύει πως η κοινωνία μας στρέφεται όλο και περισσότερο σε ενέργειες με θετικό αντίκτυπο μέσω της εθελοντικής προσφοράς. Έτσι γνωρίσαμε και το έργο του «Άλλου Ανθρώπου», το οποίο ως εταιρεία παρακολουθούμε και θαυμάζουμε όλα αυτά τα χρόνια. Πρόκειται για μια ιδέα που από το ξεκίνημά της βοηθά καθημερινά εκατοντάδες συνανθρώπους μας με πολλαπλούς τρόπους. Καλύπτοντας μια από τις βασικές βιολογικές ανάγκες, τη σίτιση, ο «Άλλος Άνθρωπος» αξιοποιεί τη συλλογική διαδικασία του μαγειρέματος ώστε να φέρνει πιο κοντά τους ανθρώπους και υποστηρίζει την επανένταξή τους τόσο στον κοινωνικό ιστό όσο και στην αγορά εργασίας. Ο «Άλλος Άνθρωπος» είναι μια ιδέα την οποία έχει αγκαλιάσει όλη η χώρα και αποτελεί εφαλτήριο για νέες εθελοντικές πρωτοβουλίες δημιουργώντας Κοινωνικές Κουζίνες σε διάφορες περιοχές της χώρας μας. Η συνεργασία με τον «Άλλο Άνθρωπο» αποτελεί για εμάς ιδιαίτερη χαρά και τιμή.

Στο πλαίσιο αυτής της προσφοράς καταφέραμε να ενισχύσουμε άμεσα τις δράσεις της Κοινωνικής Κουζίνας  «Ο Άλλος άνθρωπος» καλύπτοντας τα έξοδα των εργασιών ανακαίνισης και του κόστους ενοικίασης ενός νέου χώρου στο κέντρο της Αθήνας για δύο έτη, ενώ παρείχαμε και τεχνολογικό εξοπλισμό. Βασικός στόχος όμως είναι να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των εθελοντών που αποτελούν τον «Άλλο Άνθρωπο» και των ατόμων που υποστηρίζει, αλλά και να δημιουργήσουμε τις βάσεις για τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων και των παρεχόμενων υπηρεσιών του. Οι νέες δράσεις που θα φιλοξενεί ο χώρος, στοχεύουν στην κοινωνική και εργασιακή επανένταξη όσων έχουν ανάγκη καθώς και στην υποστήριξη ευάλωτων οικογενειών. Ενισχύοντας αυτή την ιδέα  θέλουμε να δώσουμε μια νέα προοπτική σε αυτούς τους ανθρώπους δίνοντας τους την κατάλληλη υποστήριξη μέσα από το «Σπίτι του Άλλου Ανθρώπου» να βελτιώσουν τη ζωή τους. Στο πλαίσιο της περαιτέρω ενίσχυσης της δράσης του «Άλλου Ανθρώπου», το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας φιλοδοξεί να υποστηρίξει εθελοντικά τις μελλοντικές δράσεις που προγραμματίζει «ο Άλλος Άνθρωπος» ανά την Ελλάδα, μιας και ο εθελοντισμός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εταιρικής κουλτούρας».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ