Ελλαδα

Brain drain: Πώς θα αναστραφεί - Η πολιτική ίσων ευκαιριών και τα κίνητρα

«Η Ελλάδα δεν υπήρξε φιλόξενος τόπος για τους νέους επί δεκαετίες», παραδέχθηκε ο Άκης Σκέρτσος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολίτες εισέρχονται και εξέρχονται από σταθμό του μετρό στο κέντρο της Αθήνας
Πολίτες εισέρχονται και εξέρχονται από σταθμό του μετρό στο κέντρο της Αθήνας © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Brain drain: Οι δηλώσεις του Άκη Σκέρτσου για τις πολιτικές της κυβέρνησης για την αναστροφή του φαινομένου - Τα κίνητρα για να γυρίσουν νέοι από το εξωτερικό.

Στους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αναστραφεί το brain drain αναφέρθηκε ο Άκης Σκέρτσος, κάνοντας λόγο για πολιτική ίσων ευκαιριών στον εργασιακό τομέα. Ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα δεν υπήρξε φιλόξενος τόπος για τους νέους επί δεκαετίες και μίλησε για τις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση για την επιστροφή των νέων στη χώρα.  

«Είναι πάρα πολλά τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι νέοι άνθρωποι στην Ελλάδα, δεν ήταν ένας τόπος φιλόξενος η Ελλάδα για πολλά χρόνια, δεκαετίες», είπε στην ΕΡΤ ο Άκης Σκέρτσος και πρόσθεσε ότι «δεν ήταν μόνο οικονομικοί λόγοι, αλλά και λόγοι που έχουν να κάνουν με τις ευκαιρίες, την αξιοκρατία, την ενδυνάμωση των νέων ανθρώπων στα πρώτα βήματα της οικογενειακής ή επαγγελματικής ζωής. Να αισθάνονται ένα κράτος αρωγό δίπλα στις προσπάθειές τους».

Brain drain: 50% χαμηλότερη φορολογία για όσους επιστρέφουν στην Ελλάδα

Ο Άκης Σκέρτσος αναφέρθηκε και στα κίνητρα που δίνει η κυβέρνηση για την επιστροφή των Ελλήνων από το εξωτερικό. «Δεν ξέρω αν είναι ευρέως γνωστό, κάποιος που επιστρέφει στην Ελλάδα από το εξωτερικό, έχει 50% χαμηλότερη φορολογία εισοδήματος για τα επόμενα επτά χρόνια. Πρέπει να ξέρει ότι έχει μια προβλεψιμότητα στη ζωή του, πρέπει να ξέρει ότι το εισόδημα, αν και υψηλότερο στο εξωτερικό, θα είναι σε ένα καλό επίπεδο και στην Ελλάδα». 

Ο υπουργός έκανε λόγο και για την πολιτική ίσων ευκαιριών στο εργασιακό περιβάλλον, πολιτικών που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, το Σχέδιο Ελλάδα 2.0 και που στόχο έχουν, «περισσότερη ισονομία μέσα στις επιχειρήσεις για τους πιο ευάλωτους. Για τις γυναίκες που δεν μπορούν να ανελιχτούν επαγγελματικά, ή όταν παίρνουν χαμηλότερους μισθούς να μπορούν να κάνουν καταγγελία σε τέτοια φαινόμενα. Επίσης, για τα μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, που επίσης συναντούν διακρίσεις». Εξήγγειλε δε, τη χρηματοδότηση ειδικών προγραμμάτων εκπαίδευσης και για τους εργοδότες.

Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος
Άκης Σκέρτσος © ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Brain drain: «Χτίζουμε πολιτική που δίνει δυνατότητες και ευκαιρίες προς τους νέους»

Ο Άκης Σκέρτσος αναγνώρισε ότι έχουν δίκιο να αμφιβάλλουν οι Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό για τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση και το αν ισχύουν στην πραγματικότητα. «Το δέχομαι από ανθρώπους που δεν είναι δικαιούχοι όλων αυτών των πολιτικών. Ναι, γίνονται τα τελευταία 2- 2,5 χρόνια πολλές από αυτές τις πολιτικές. Είναι στοιχεία που χτίζουν σταδιακά μια πολιτική που αλλάζει και αναδιανέμει πόρους, δυνατότητες και ευκαιρίες προς τους νέους».

Σε ερώτημα για πολιτικές για εκείνους που δεν έφυγαν ποτέ από τη χώρα, ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε ότι «ήδη στον ιδιωτικό τομέα η εισφορά αλληλεγγύης έχει ανασταλεί και ο στόχος είναι - εφόσον πηγαίνουν καλά τα δημόσια οικονομικά - να καταργηθεί εντελώς για όλους, δημοσίους και ιδιωτικούς υπαλλήλους».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ