Ελλαδα

Συνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα - Νέα υπερπτήση μη επανδρωμένου αεροσκάφους

Πάνω από την Κανδελιούσσα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μαχητικό αεροσκάφος
Μαχητικό αεροσκάφος © Unsplash

Υπερπτήση τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους πάνω από την Κανδελιούσσα - Νέες προκλητικές κινήσεις των Τούρκων.

Tουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV πραγματοποίησε, σήμερα, Δευτέρα 30 Μαΐου στις 10:14 το πρωί, υπερπτήση πάνω από την Κανδελιούσσα στα 19.000 πόδια, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ.

Το τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος αναγνωρίστηκε και αναχαιτίστηκε σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.

Με παράνομη Navtex η Τουρκία βγάζει στο Αιγαίο το Τσεσμέ

 

Η Τουρκία δεν σταματά να κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο με μια σειρά προκλητικών ενεργειών. Μετά τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά και τις απειλές Τσαβούσογλου, η Τουρκία εξέδωσε παράνομη Navtex, με την οποία δεσμεύει θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο για το ερευνητικό σκάφος Τσεσμέ.

Έτσι, μετά τη Navtex που εξέδωσε στις 24 Μαΐου για το ερευνητικό Γιουνούζ, σήμερα Σάββατο (28/5) έγινε γνωστό ότι υπάρχει νέα Navtex για το ερευνητικό σκάφος Τσεσμέ.

Τουρκική Νavtex στο Αιγαίο - Πού θα κινηθεί το Τσεσμέ

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, η Τουρκία δεσμεύει παράνομα περιοχές ανάμεσα στη Σκύρο, τον Άι Στράτη και τη Λέσβο.

Η νέα παράνομη NAVTEX εκδόθηκε από τον Σταθμό της Σμύρνης για υδρογραφικές έρευνες του ερευνητικού σκάφους Τσεσμέ σε δυο περιοχές στο κέντρο του Αιγαίου δυτικά του 25ου μεσημβρινού μεταξύ Σκύρου – Άη Στράτη και Λέσβου. Οι έρευνες θα διεξαχθούν από σήμερα μέχρι τις 14 Ιουνίου 2022.

Στην περιοχή αυτή το δικαίωμα για έκδοση αναγγελιών ανήκει στην Ελλάδα και καθώς πρόκειται για υδρογραφικές έρευνες που δεν αφορούν την υφαλοκρηπίδα, εκτιμάται ότι αποτελεί μια ακόμη προσπάθεια της Τουρκίας να προκαλέσει και να διαπιστώσει πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα.

Και τέταρτο γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο βγάζει η Τουρκία

Το σκηνικό που διαμορφώνεται στα ελληνοτουρκικά θυμίζει ολοένα και περισσότερα το επεισοδιακό καλοκαίρι του 2020 με το Oruc Reis, που πραγματοποίησε έρευνες κοντά στο Καστελόριζο.

Ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, δήλωσε την Παρασκευή (27/5) ότι ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ αποκάλυψε πως η Τουρκία θα βγάλει και τέταρτο γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το πλοίο θα ξεκινήσει σε δύο μήνες τις εργασίες του, ενώ ήδη βρίσκεται στο λιμάνι της Μερσίνης, απέναντι από την Κύπρο.

Μήνυμα Δένδια για την Τουρκία: «Οι Σύμμαχοι μας να μην ενδίδουν στους εκβιασμούς»

Εν τω μεταξύ μήνυμα στους εταίρους και συμμάχους της Ελλάδας να μην ενδίδουν στους εκβιασμούς της Τουρκίας, με όποιον «μανδύα» και αν αυτοί περιβάλλονται, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο».

Και υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι παράγοντας «αξιοπιστίας και σταθερότητας και όχι επιτήδειος ουδέτερος».

Όπως αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών, τις τελευταίες εβδομάδες, «και παρά τις διαβεβαιώσεις της τουρκικής πλευράς, είμαστε μάρτυρες κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικής ρητορικής, καθώς και πρωτοφανών ενεργειών εναντίον της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ επισημαίνει ακόμη πως η τουρκική επιθετικότητα δεν εξαντλείται μόνον εναντίον της χώρας μας, όπως είναι προφανές από τις φήμες για επικείμενη τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία και την έντονη αντίδραση στην προοπτική ένταξης της Σουηδίας «αι της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, «σημάδια νευρικότητας, την οποία οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε με σθένος και ωριμότητα» και «μία ακόμα απόδειξη της αναθεωρητικής στάσης της Τουρκίας».

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία είχε στείλει το «Τσεσμέ» στο Αιγαίο και το καλοκαίρι του 2021, την ώρα που τουρκικά ΜΜΕ είχαν ισχυριστεί πως υπήρξε δήθεν παρενόχληση από ελληνικό μαχητικό.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ