Ελλαδα

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Μέσω gov.gr οι καταγγελίες

Τι θα μπορούν να καταγγείλουν οι πολίτες - Ποια η διαδικασία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κώδικας σε λάπτοπ
Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος - Κώδικας σε λάπτοπ © Pixabay / StockSnap

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Μέσω gov.gr οι καταγγελίες από πολίτες - Ποια αδικήματα θα καταγγέλλονται

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα δέχεται πλέον ψηφιακές καταγγελίες που θα φτάνουν στα γραφεία της μέσω του gov.gr. Οι πολίτες θα μπορούν με λίγα κλικ να καταγγείλουν σειρά αδικημάτων, παραβιάσεων και οικονομικών κυβερνοεγκλημάτων. 

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, υπέγραψαν κοινή απόφαση, προσφέροντας αυτή τη δυνατότητα στους πολίτες στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού των υπηρεσιών. Η καταγγελία γίνεται μέσω της ψηφιακής πύλης της Δημόσιας Διοίκησης gov.gr, στην ενότητα «Πολίτης και καθημερινότητα» και την υποενότητα «Καταγγελίες».

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Τι θα μπορούν να καταγγείλουν οι πολίτες μέσω gov.gr
 

O πολίτης θα μπορεί να υποβάλλει ηλεκτρονικά την καταγγελία του προς την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, για:

  • αδικήματα τελούμενα σε βάρος ανηλίκων μέσω διαδικτύου

  • παράνομη πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή
  • παράνομη διακίνηση οπτικοακουστικών έργων μέσω διαδικτύου
  • παραβίαση του απορρήτου των ηλεκτρονικών και τηλεφωνικών επικοινωνιών
  • περιπτώσεις απάτης με υπολογιστή
  • οικονομικά κυβερνοεγκλήματα όπου εμπλέκονται ηλεκτρονικά/ψηφιακά νομίσματα

 

 

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Ποια η διαδικασία μετά την καταγγελία

Μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας, ο πολίτης ενημερώνεται από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας για τυχόν επόμενα βήματα. Αξίζει να σημειωθεί πως το 2021 είχαν υποβληθεί περίπου 7.500 καταγγελίες στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2022 έχουν ήδη υποβληθεί 3.000 καταγγελίες. Με τη λειτουργία της νέας πλατφόρμας, οι πολίτες θα γλιτώσουν ισάριθμες φυσικές επισκέψεις.

Η πλατφόρμα χρησιμοποιεί τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Κέντρου Διαλειτουργικότητας και τις Ηλεκτρονικές Θυρίδες του gov.gr που έχουν αποδοθεί στις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, επιτυγχάνοντας έτσι την εξάλειψη της απαίτησης για φυσική παρουσία του πολίτη.

Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη της υπηρεσίας έγινε από την Ελληνική Αστυνομία, την Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών και το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET), με την υποστήριξη εφαρμογών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις  

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ