Ελλαδα

Νεκρός ζιφιός στη Ρόδο - Η φάλαινα είχε καταπιεί 15 κιλά πλαστικού

Τι έδειξε η νεκροψία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νεκρός ζιφιός σε παραλία στη Ρόδο (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)
Νεκρός ζιφιός σε παραλία στη Ρόδο (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

Φάλαινα ζιφιός στη Ρόδο εντοπίστηκε νεκρή. Είχε στο στομάχι 15 κιλά πλαστικού. «Το πρόβλημα είναι βαθιά αισθητό στη Μεσόγειο θάλασσα» δήλωσε ο Γιώργος Αμυράς.

Φάλαινα στη Ρόδο, η οποία ανήκει στο είδος ζιφιός, εκβράστηκε νεκρή στην παραλία Κρεμαστή, σύμφωνα με ανακοίνωση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Η φάλαινα ζιφιός είχε μήκος 5,5 μέτρα και εντοπίστηκε νεκρή σε αυτήν την παραλία που βρίσκεται βορειοδυτικά από την πόλη της Ρόδου.

Τα πρώτα ευρήματα από τη νεκροψία στο θαλάσσιο κήτος δείχνουν ότι ο θάνατος της φάλαινας συνδέεται με την κατάποση μεγάλης ποσότητας πλαστικών.

Η φάλαινα ζιφιός στη Ρόδο είχε 15 κιλά πλαστικού στο στομάχι

Μόλις εντοπίστηκε ο ζιφιός στην παραλία της Ρόδου, με κινητοποίηση του ΥΠΕΝ ενεργοποιήθηκε άμεσα ο μηχανισμός διαχείρισης περιστατικών εκβρασμών θαλάσσιων θηλαστικών. Στο σημείο μετέβη:

  • Κλιμάκιο από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου,
  • ο κτηνίατρος και μέλος του Δικτύου Κτηνιάτρων του Ερευνητικού Κέντρου Διάσωσης και Περίθαλψης «ΑΡΙΩΝ» Παναγιώτης Μαργιές και
  • ο διευθυντής του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου - Ενυδρείου του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) Γιώργος Χατήρης, συνοδευόμενος από τον βιολόγο Γεράσιμο Κονδυλάτο και τον ιχθυολόγο Ηλία Σαντορινιό.

Υπό την επιστημονική καθοδήγηση της καθηγήτριας της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, Αναστασίας Κομνηνού διενεργήθηκε νεκροψία-νεκροτομή και συλλογή δειγμάτων από τους κτηνίατρους Παναγιώτη Μαργιέ και Κατερίνα Κακαζιάνη, με τη συνδρομή της θαλάσσιας βιολόγου Παρασκευής Λουϊζίδου. Τα δείγματα που συλλέχθηκαν, εστάλησαν στα αρμόδια Εργαστήρια του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ για περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις.

Στο στομάχι της φάλαινας ζιφιού στη Ρόδο εντοπίστηκε ποσότητα πλαστικού, η οποία ζύγιζε 15 κιλά.

Τα πλαστικά στις ελληνικές θάλασσες σκοτώνουν φάλαινες και δελφίνια

Η περίπτωση του ζιφιού στην Κεραμωτή της Ρόδου δεν είναι η μοναδική. Πρόκειται για άλλο ένα περιστατικό θανάτωσης θαλάσσιων οργανισμών από κατάποση πλαστικού. Δελφίνια και φάλαινες έχουν χάσει τη ζωή τους, επειδή κατάπιαν πλαστικά στις θάλασσες. 

«Δεν είναι σπάνιος ο θάνατος των ζιφιών, όπως και άλλων κητωδών από την κατάποση πλαστικών, η οποία έχει τόσο οξείες και θανατηφόρες όσο και μακροχρόνιες επιβλαβείς επιπτώσεις για την υγεία τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η μεγάλη ποσότητα πλαστικών που βρέθηκε στο στομάχι του κήτους, δεν του επέτρεπε να τραφεί σωστά με κατάληξη την καχεξία και τον θάνατο του» ανέφερε μετά την ολοκλήρωση της νεκροψίας-νεκροτομής η κα Κομνηνού.

Αμυράς για νεκρή φάλαινα στη Ρόδο: «Τα πλαστικά απειλούν τη Μεσόγειο»

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, με αφορμή τη νεκρή φάλαινα στη Ρόδο, δήλωσε:

«Τα πλαστικά απορρίμματα αποτελούν πλέον ένα παγκόσμιο πρόβλημα για τους θαλάσσιους οργανισμούς, οι οποίοι επηρεάζονται επικίνδυνα. Το πρόβλημα είναι βαθιά αισθητό στη Μεσόγειο θάλασσα, που θεωρείται μία από τις πιο επιβαρημένες περιοχές παγκοσμίως.

» Γι' αυτό χρειάζεται όλοι μας να αλλάξουμε στάση ζωής και καθημερινές συνήθειες για να δώσουμε μια ευκαιρία στις ελληνικές θάλασσες και τα υπέροχα είδη που φιλοξενούν. Άλλωστε κάθε μικρή νίκη στη διατήρηση της βιοποικιλότητας είναι μια μεγάλη νίκη απέναντι στην κλιματική κρίση».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ