Ελλαδα

Τζέφρι Πάιατ: «Πάντα μας ανησυχεί ένα πιθανό επεισόδιο στο Αιγαίο»

Η πιο δύσκολη στιγμή της θητείας του το καλοκαίρι του 2020

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Τζέφρι Πάιατ θυμάται τα όσα εκτυλίχθηκαν το καλοκαίρι 2020 στο Αιγαίο με το Oruc Reis
Ο Τζέφρι Πάιατ θυμάται τα όσα εκτυλίχθηκαν το καλοκαίρι 2020 στο Αιγαίο με το Oruc Reis © EUROKINISSI

Ο Τζέφρι Πάιατ μίλησε για τα ελληνοτουρκικά σε συνέντευξη στην ΕΡΤ. Η πιο δύσκολη στιγμή στη θητεία του το καλοκαίρι 2020, όταν η Τουρκία προκαλούσε στο Αιγαίο.

Στην Ελλάδα και την Τουρκία αναφέρεται μεταξύ άλλων ο Τζέφρι Πάιατ στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ. Ο απερχόμενος Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα μιλά για το επεισοδιακό καλοκαίρι του 2020, όταν η Τουρκία με το Oruc Reis είχε δυναμιτίσει την ατμόσφαιρα στα ελληνοτουρκικά, βάζοντας «φωτιά» στο Αιγαίο.

«Η κρίση Ελλάδας - Τουρκίας, το καλοκαίρι του 2020, ήταν η δυσκολότερη περίοδος της θητείας μου» δηλώνει ο Τζέφρι Πάιατ.

Και ξεκαθαρίζει: «Πάντα ανησυχούμε για πιθανό ατύχημα στο Αιγαίο». Ο απερχόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα θυμάται: «Η περίοδος της μεγαλύτερης ανησυχίας για μένα ως Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, ήταν το καλοκαίρι του 2020. Ήταν μια περίοδος πολύ μεγάλων εντάσεων. Επικρατούσε ανησυχία στις ΗΠΑ για την προκλητική στάση της Τουρκίας και τους κινδύνους για πιθανό ατύχημα».

Ο Τζέφρι Πάιατ θυμάται την επακούμβηση στο Αιγαίο το καλοκαίρι του 2020

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Τζέφρι Πάιατ αναφέρεται και στην... επακούμβηση που είχε κάνει τον γύρο του διαδικτύου εκείνες τις ημέρες. Η φρεγάτα «Λήμνος» είχε προκαλέσει ρήγμα στο Kemal Reis, το οποίο οι Τούρκοι απέσυραν άρον άρον, προσπαθώντας να καλύψουν το «επεισόδιο» και τη ζημιά που είχε υποστεί το τουρκικό πλοίο.

«Το είδαμε βέβαια με τη σύγκρουση μεταξύ της τουρκικής Kemal Reis και της ελληνικής φρεγάτας. Αυτό είναι ένα παράδειγμα του τι γινόταν στα παρασκήνια. Δεν ήταν ορατό σε πολλούς ανθρώπους. Η μεγαλύτερη ένταση εκτυλισσόταν στη θάλασσα. Οι ΗΠΑ πήραν το συμβάν πολύ σοβαρά» ξεκαθαρίζει.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο

Παράλληλα, ο απερχόμενος πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα αναφέρεται και στην -υψηλού συμβολισμού- επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο.

Ο Τζέφρι Πάιατ αναφέρεται και στον πόλεμο στην Ουκρανία τονίζοντας ότι πρέπει «να δράσουμε ενωμένοι απέναντι στην επίθεση της Ρωσίας», σημειώνοντας ότι «στη ρωσική ατζέντα δεν είναι μόνο η Ουκρανία».

Τέλος, χαρακτηρίζει «τη μεγαλύτερη τιμή» την ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και σημειώνει την αφοσίωση του Τζο Μπάιντεν στις σχέσεις με την Ελλάδα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ