Ελλαδα

Τι ώρα βγαίνει ο Επιτάφιος - Η μάσκα και τα άλλα μέτρα στις εκκλησίες

Τι ισχύει με μάσκα και πιστοποιητικό εμβολιασμού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Περιφορά Επιταφίου στην Κέρκυρα σήμερα Μεγάλη Παρασκευή 22 Απριλίου 2022
Περιφορά Επιταφίου στην Κέρκυρα σήμερα Μεγάλη Παρασκευή 22 Απριλίου 2022 © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Επιτάφιος με μέτρα για κορωνοϊό σήμερα Μεγάλη Παρασκευή το απόγευμα. Τι ώρα βγαίνει. Πότε ψάλλονται τα Εγκώμια. Με μάσκα οι πιστοί στις εκκλησίες.

Σήμερα Μεγάλη Παρασκευή κορυφώνεται το Θείο Δράμα των Παθών του Χριστού. Μετά την Ακολουθία της Αποκαθήλωσης το πρωί, ακολουθεί το απόγευμα ο Επιτάφιος. Η Ακολουθία του Επιταφίου θα τελεστεί στις περισσότερες εκκλησίες και ιερούς ναούς μεταξύ 18:00 και 20:00.

Ήδη, πάντως, σε ορισμένες περιοχές της χώρας, όπως στην Κέρκυρα, η περιφορά του Επιταφίου έχει ξεκινήσει. Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια πανδημίας κορωνοϊού, θα υπάρξει περιφορά Επιταφίου με ακολουθία πιστών.

Επιτάφιος: Τα εγκώμια που ψάλλονται σήμερα Μεγάλη Παρασκευή

Κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας του Επιταφίου ψάλλονται σε τρεις στάσεις (μέρη) τα λεγόμενα Εγκώμια, από τα οποία τα πιο γνωστά είναι:

  • «Η ζωή εν τάφω...»
  • «Άξιον εστί μεγαλύνειν...»
  • «Αι γενεαί πάσαι...».

Η ΖΩΗ ΕΝ ΤΑΦΩ, ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ, ΑΙ ΓΕΝΕΑΙ ΠΑΣΑΙ - ΕΓΚΩΜΙΑ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ ΘΡΗΝΟΥ (+Στίχοι)

Επιτάφιος: Με μάσκα και μέτρα στην Εκκλησία σήμερα Μεγάλη Παρασκευή

Σε ισχύ παραμένουν τα μέτρα για τον κορωνοϊό στις εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα. Τόσο η μάσκα όσο και το πιστοποιητικό εμβολιασμού για την είσοδο στην εκκλησία είναι απαραίτητα. Εναλλακτικά, υπάρχει η δυνατότητα και για αρνητικό rapid test.

Παράλληλα, υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός. Σε αντίθεση με πέρυσι ο Επιτάφιος τελείται κανονικά φέτος. Το Πάσχα 2021 η περιφορά του Επιταφίου είχε γίνει στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας και του ιερού ναού χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών.

Τα 4 μέτρα για τον κορωνοϊό στις εκκλησίες - Με μάσκα στην Ακολουθία του Επιταφίου - Ποιοι εξαιρούνται

Σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε και αφορά στα μέτρα ατομικής προστασίας με τα οποία θα κάνουμε Πάσχα 2022, υπάρχουν 4 βασικοί κανόνες σε ισχύ για τους πιστούς στις εκκλησίες:

  1. Υποχρεωτική η μάσκα στις εκκλησίες και συγκεκριμένα στους εσωτερικούς χώρους. Εξαιρούνται άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα. Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται επίσης οι θρησκευτικοί λειτουργοί και οι ιεροψάλτες αποκλειστικά και μόνο κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής.
  2. Τήρηση 1,5 μέτρου απόσταση τόσο στον εσωτερικό όσο και τον εξωτερικό χώρο της εκκλησίας.
  3. Αντισηπτικά στην είσοδο της εκκλησίας και του ιερού ναού.
  4. Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο.

Με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή rapid test τη Μεγάλη Παρασκευή - Τι ισχύει για τα παιδιά

Αναφορικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού και νόσησης, το rapid test και το μοριακό, η επίδειξη στην είσοδο της εκκλησίας και του ιερού ναού σήμερα Μεγάλη Παρασκευή είναι υποχρεωτική:

Ειδικότερα, όπως έχει συμβεί όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα, οι πιστοί που επιθυμούν να συμμετέχουν στον Επιτάφιο, καλούνται να επιδείξουν υποχρεωτικά στην είσοδο της εκκλησίας:

  • Πιστοποιητικό εμβολιασμού
  • πιστοποιητικό νόσησης ή
  • βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό (PCR ή rapid test).
  • Οι ανήλικοι, ηλικίας από τεσσάρων έως και 17 ετών, δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ