Πολιτικη & Οικονομια

Δώρο Πάσχα 2022: Πότε πληρώνεται - Υπολογισμός (πίνακας)

Πώς θα πληρωθούν όσοι εργαζόμενοι ήταν σε αναστολή ή σε «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Δώρο Πάσχα 2022 μπαίνει στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου
Το Δώρο Πάσχα 2022 μπαίνει στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου © Pixabay

Δώρο Πάσχα 2022 και υπολογισμός. Ο πίνακας με το πώς υπολογίζεται στον ιδιωτικό τομέα. Πότε καταβάλλεται σε δικαιούχους. Τι ισχύει για όσους ήταν σε αναστολή.

Το Δώρο Πάσχα 2022 έχει ήδη ξεκινήσει να καταβάλλεται από τους εργοδότες στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το Δώρο Πάσχα καταβάλλεται στους δικαιούχους μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου 2022.

Αυτή είναι και η καταληκτική ημερομηνία για την καταβολή του Δώρου Πάσχα. Ήδη, όμως, εργοδότες έχουν βάλει στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εργαζομένων τους στον ιδιωτικό τομέα τα χρήματα.

Σημειώνεται ότι το «πότε μπαίνει το Δώρο Πάσχα 2022» και το «πώς υπολογίζεται» περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων στον αναλυτικό οδηγό που έχει δώσει στη δημοσιότητα το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Αvέργων (ΚΕΠΕΑ) της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος.

Το Δώρο Πάσχα καταβάλλεται από τους εργοδότες σε μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα και σε εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο. Σύμφωνα με τον αναλυτικό οδηγό του ΚΕΠΕΑ, ολόκληρο δώρο Πάσχα λαμβάνουν όσοι έχουν εργαστεί από την 1 Ιανουαρίου έως και τις 30 Απριλίου 2022. Σε περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα έχει εργαστεί για λιγότερο χρονικό διάστημα λαμβάνει αναλογία.

Μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη το δώρο Πάσχα - Ποιοι το δικαιούνται

Δώρο Πάσχα 2022 Υπολογισμός - Πίνακας με το πώς υπολογίζεται - Ποιοι δικαιούνται

Δώρο Πάσχα παίρνουν στον ιδιωτικό τομέα όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου. Για τον υπολογισμό του ποσού του Δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπόψη αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.

Η χρονική περίοδος, όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, με βάση την οποία υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα, ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου του έτους μέχρι την 30η Απριλίου. Αυτό σημαίνει:

  1. Αν η σχέση εργασίας διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.
  2. Αν η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα δικαιούται να λάβει αναλογία δώρου Πάσχα.

Η αναλογία δώρου Πάσχα υπολογίζεται ως ακολούθως:

  • Αμειβόμενος με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού
  • Αμειβόμενος με ημερομίσθιο, ένα ημερομίσθιο για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης.

Σε περίπτωση που η σχέση εργασίας διαρκέσει λιγότερο από 8 ημέρες, δικαιούται ανάλογο κλάσμα για δώρο Πάσχα. Ακολουθεί αναλυτικός πίνακας για το δώρο Πάσχα και το πώς υπολογίζεται.

Πίνακας του ΚΕΠΕΑ για το Δώρο Πάσχα και το πώς υπολογίζεται

Δώρο Πάσχα: Πως υπολογίζεται – Πότε πληρώνεται – Τι γίνεται με τις αναστολές | OPEN TV

Πότε καταβάλλεται το δώρο Πάσχα 2022 - Τι ισχύει σε περίπτωση μη καταβολής

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, το δώρο Πάσχα 2022 καταβάλλεται έως τη Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου 2022. Ο εργοδότης μπορεί να καταβάλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία.

Σημειώνεται ότι για το δώρο Πάσχα αποδίδονται εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ (ΙΚΑ) και Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών. Το δώρο Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήματα.

Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του δώρου Πάσχα μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου 2022, οι Κοινωνικοί Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

Πώς παίρνουν Δώρο Πάσχα 2022 οι εργαζόμενοι σε αναστολή ή σε μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ - Πότε θα μπει

Το Υπουργείο Εργασίας έχει γνωστοποιήσει πότε πληρώνεται το Δώρο Πάσχα 2022 σε εργαζόμενους σε αναστολή.

Ειδικότερα, σε δύο δόσεις θα λάβουν το δώρο Πάσχα 2022 όσοι εργαζόμενοι μπήκαν σε αναστολή το πρώτο τρίμηνο του έτους ή εντάχθηκαν στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Οι πληροφορίες αναφέρουν:

  • Η πρώτη δόση καταβάλλεται από το κράτος αύριο Πέμπτη 14 Απριλίου 2022. Αφορά στην αναλογία του δώρου Πάσχα σε όσους εργαζόμενους η σύμβαση εργασίας τους τέθηκε σε αναστολή τον Ιανουάριο 2022 ή εντάχθηκαν στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για την περίοδο 1η Ιανουαρίου 2022 έως και την 31η Μαρτίου 2022.
  • Η δεύτερη δόση του δώρου Πάσχα θα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου.

Σημειώνεται ότι θα ακολουθήσει μετά το Πάσχα η πρώτη δόση για όσους εργαζομένους εντάχθηκαν στον μηχανισμό «Συν-Εργασία» τον Απρίλιο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί σύντομα από το Υπουργείο Εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι o e-ΕΦΚΑ έχει ανακοινώσει πότε θα καταβληθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους το έκτακτο επίδομα Πάσχα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ