Ελλαδα

Ώρες κοινής ησυχίας: Ποιες είναι για τη θερινή περίοδο - Πότε αλλάζουν

Τι απαγορεύεται - Τι ισχύει με τις εξαιρέσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Από την 1η Απριλίου 2022 στις ώρες κοινής ησυχίας τη θερινή περίοδο δεν επιτρέπεται το ηλεκτρικό μπάσο
Από την 1η Απριλίου 2022 στις ώρες κοινής ησυχίας τη θερινή περίοδο δεν επιτρέπεται το ηλεκτρικό μπάσο © Pixabay

Πότε αλλάζουν οι ώρες κοινής ησυχίας για τη θερινή περίοδο. Ποιες είναι, σύμφωνα με την Αστυνομία. Τι απαγορεύεται.

Λίγες ημέρες απομένουν για να αλλάξουν οι ώρες κοινής ησυχίας για τη θερινή περίοδο, με τα νέα δεδομένα όσον αφορά το χρονικό διάστημα που μπορεί κάποιος να κάνει φασαρία ή θόρυβο να τίθενται σε ισχύ στις γειτονιές, επηρεάζοντας τις καθημερινές σχέσεις ανάμεσα στους γείτονες.

Ο θόρυβος και η φασαρία δεν μπορούν να γίνονται στις ώρες κοινής ησυχίας και όπως κάθε χρόνο τη θερινή περίοδο έτσι και φέτος δεν αποκλείεται να γίνουν οι σχετικές καταγγελίες στην Αστυνομία.

Μετά την πρόσφατη αλλαγή ώρας 2022 η οποία είχε ως αποτέλεσμα οι πολίτες να γυρίσουν τους δείκτες των ρολογιών τους μπροστά υιοθετώντας τη θερινή ώρα, σε λίγα 24ωρα οι ώρες κοινής ησυχίας προσαρμόζονται και αυτές, καθώς μπαίνουμε στην καρδιά της Άνοιξης και το καλοκαίρι έρχεται ένα βήμα πιο κοντά.

Ποιες είναι οι ώρες κοινής ησυχίας - Τι ισχύει για τη θερινή περίοδο

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, η Αστυνομική Διάταξη 3 του 1996 ορίζει ότι τη θερινή περίοδο οι ώρες μεσημβρινής και νυκτερινής ησυχίας είναι οι ακόλουθες:

  • Από 15:00 έως 17:30 (μεσημβρινή ησυχία) και
  • από 23:00 έως 07:00 (νυχτερινή ησυχία).

Στην ίδια αστυνομική διάταξη ορίζεται ως θερινή περίοδος το χρονικό διάστημα από την 1 Απριλίου έως την 30 Σεπτεμβρίου.

Ώρες κοινής ησυχίας - Ποιες δραστηριότητες απαγορεύονται τη θερινή περίοδο - Ποιοι εξαιρούνται

Κατά τις συγκεκριμένες ώρες κοινής ησυχίας, απαγορεύονται οι ακόλουθες δραστηριότητες που ενδεχομένως να ενοχλήσουν τους γείτονες:

  • Οι εργασίες ή άλλες δραστηριότητες που δημιουργούν θόρυβο. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, που δεν επιδέχονται αναβολή, με ειδική αιτιολογημένη άδεια του Διοικητή του οικείου Αστυνομικού Τμήματος μπορεί να επιτραπεί η εκτέλεση εργασίας, ιδίως κοινής ωφέλειας, που προκαλεί θόρυβο.
  • Η λειτουργία κάθε μουσικού οργάνου, ή συσκευής ραδιοφώνου, μαγνητοφώνου, τηλεόρασης σε υψηλή ένταση, οι φωνασκίες, οι θορυβώδεις χοροί, και κάθε άλλη θορυβώδης εκδήλωση σε κατοικίες, ή σε άλλους ιδιωτικούς χώρους.

Το πιάνο δεν επιτρέπεται στις ώρες κοινής ησυχίας τη θερινή περίοδο
Το πιάνο δεν επιτρέπεται στις ώρες κοινής ησυχίας τη θερινή περίοδο © Pixabay

  • Τα τραγούδια, οι φωνασκίες, η χρήση μουσικών οργάνων, η λειτουργία ραδιοφώνων, μαγνητοφώνων και τηλεοράσεων στους δρόμους, στις πλατείες και στους δημόσιους γενικά χώρους κατοικημένων περιοχών, καθώς και μέσα στα οχήματα μεταφοράς του κοινού.
  • Τα θορυβώδη παίγνια σε καφενεία, σφαιριστήρια, ή σε άλλα δημόσια κέντρα, καθώς και οι φωνασκίες και οι συζητήσεις σε υψηλό τόνο των θαμώνων των κέντρων αυτών.

Τη θερινή περίοδο οι ώρες κοινής ησυχίας το μεσημέρι είναι από τις 15.00 έως και τις 17.30
Τη θερινή περίοδο οι ώρες κοινής ησυχίας το μεσημέρι είναι από τις 15.00 έως και τις 17.30 © Pixabay

  • Οι θορυβώδεις συζητήσεις και διαπληκτισμοί σε σταθμούς αυτοκινήτων (λεωφορείων, ΤΑΧΙ, κ.λ.π.) η φόρτωση ή εκφόρτωση εμπορευμάτων σε, ή από φορτηγά αυτοκίνητα, που δημιουργεί θόρυβο, καθώς και η θορυβώδης λειτουργία της μηχανής τροχοφόρου οχήματος, το οποίο είναι σε στάση.
  • Η χρήση σειρήνων, ή άλλων ηχητικών οργάνων, ή συστημάτων ασφαλείας, χωρίς να συντρέχει λόγος έκτακτης ανάγκης, καθώς και η δοκιμαστική λειτουργία αυτών.

Τι απαγορεύεται καθ` όλες τις ώρες του 24ώρου και όχι μόνο στις ώρες κοινής ησυχίας

Στην Αστυνομική Διάταξη Αριθ. 1023/2/37-ια. ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΥΠ ΑΡΙΘ. 3 – ΦΕΚ B 15 – 12.01.1996, αναφέρονται αναλυτικά και οι δραστηριότητες που απαγορεύονται καθ' όλο το 24ωρο και όχι μόνο στις ώρες κοινής ησυχίας. Αναλυτικά:

  1. Το ποδόσφαιρο και άλλα παιχνίδια στους δρόμους, στις πλατείες και γενικά στους κοινόχρηστους χώρους που προκαλούν θόρυβο.
  2. Η διαλάληση με τη χρήση μεγαφώνων ή άλλων ηχητικών οργάνων από μικροπωλητές, εμπόρους και λοιπούς επαγγελματίες ή άλλα πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό αυτών των πωλουμένων ειδών, του επαγγέλματος ή των παρεχομένων υπηρεσιών τους, καθώς και η με τα ίδια μέσα, αναγγελία από οποιοδήποτε πρόσωπο περί της τελέσεως καλλιτεχνικών, θεατρικών ή μουσικών παραστάσεων, θεαμάτων και λοιπών παρεμφερών εκδηλώσεων ή επιδείξεων  (Το εδάφιο β αντικαταστάθηκε όπως παρατίθεται με το άρθρο 1 ΑΔ 3Α/1998, ΦΕΚ Β 761/24.7.1998).
  3. Η διαλάληση από τους διευθυντές και τους υπαλλήλους των καταστημάτων των πωλουμένων ειδών ή των προσφερομένων υπηρεσιών, με σκοπό την προσέλκυση πελατών με φωνές και εκκλήσεις `Όταν διαπράττεται παράβαση των ανωτέρω από υπαλλήλους, συνυπεύθυνοι είναι και οι διευθυντές των καταστημάτων.

Σημειώνεται ότι ήδη στα social media αρκετοί χρήστες αναζητούν να μάθουν πότε αλλάζουν οι ώρες κοινής ησυχίας για τη θερινή περίοδο, με τη σχετική συζήτηση να περιλαμβάνει και τη σχέση με τον εκάστοτε γείτονα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ