Ελλαδα

Σπείρα εξέδιδε παράνομα διπλώματα - Χρέωναν υποψηφίους ως 2.200€

Συνελήφθησαν συνολικά 6 άτομα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Περιπολικό αστυνομίας
Περιπολικό αστυνομίας © EUROKINISSI

Εξαρθρώθηκε από την ΕΛΑΣ σπείρα που εξέδιδε παράνομα διπλώματα - Χρέωναν ως 2.200€ - 6 άτομα συνελήφθησαν.

Στην εξάρθρωση μίας σπείρας που χορηγούσε παράνομα διπλώματα οδήγησης και εξέδιδε Πιστοποιητικά Επαγγελματικής Ικανότητας και Πιστοποιητικά Επαγγελματική Επάρκειας προχώρησε η ΕΛΑΣ.

Ειδικότερα, για την υπόθεση συνελήφθησαν συνολικά 6 άτομα μεταξύ των οποίων 3 υπάλληλοι Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Περιφερειακής Ενότητας, καθώς και 3 ιδιοκτήτες σχολών εκπαίδευσης υποψηφίων οδηγών ενώ στην δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 5 ιδιοκτήτες σχολών εκπαίδευσης υποψηφίων οδηγών.

Όλα ξεκίνησαν μετά από καταγγελίες που περιήλθαν στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, για χρηματισμό υπαλλήλων και παρατυπίες, κατά τη διαδικασία των εξετάσεων.

Σπείρα με παράνομα διπλώματα οδήγησης: Πώς δρούσε

Μετά από την απαραίτητη έρευνα διαπιστώθηκε πως η δράση της σπείρας χρονολογείται από το 2021. Σκοπός τους ήταν να εφοδιάζουν υποψήφιους οδηγούς παράνομα με άδειες οδήγησης όλων των κατηγοριών, Πιστοποιητικά Επαγγελματικής Ικανότητας (Π.Ε.Ι.) και Πιστοποιητικά Επαγγελματικής Επάρκειας (Π.Ε.Ε.) / Άδειες Οδικού Μεταφορέα (ADR) που χορηγούνται από σχολές Επαγγελματικής κατάρτισης Μεταφορέων.

Κατά τη θεωρητική εξέταση, οι εξεταστές που ήταν μέλη της σπείρας βοηθούσαν τους υποψηφίους να περαιώσουν επιτυχώς την εξέτασή τους, είτε:

  • αντικαθιστώντας τα ερωτηματολόγια με άλλα που είχαν απαντηθεί σε προγενέστερο χρόνο στη σχολή οδηγών,
  • κατά τη διόρθωση των γραπτών συμπλήρωναν ορισμένες απαντήσεις στις ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής που δεν είχαν συμπληρώσει οι υποψήφιοι,
  • καθοδηγώντας τους για τις απαντήσεις που θα έπρεπε να επιλέξουν ως ορθές,
  • χορηγώντας τους τεμάχια χαρτιού στα οποία αναγράφονταν οι ορθές απαντήσεις στις ερωτήσεις ανάπτυξης.

Μετά την απαραίτητη αντιγραφή οι υποψήφιοι αντέγραφαν τις απαντήσεις, επέστρεφαν τα χαρτιά στους εξεταστές και αυτοί στη συνέχεια βεβαίωναν ψευδώς στο δελτίο εκπαίδευσης και εξέτασης υποψηφίου, ότι επέτυχε με αποτέλεσμα να του χορηγείται η αντίστοιχη άδεια ικανότητας οδήγησης ή πιστοποιητικό.

Για έκδοση άδειας οδήγησης Γ΄ κατηγορίας και Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Ικανότητας η οργάνωση χρέωνε μεταξύ 1.900 και 2.200 ευρώ, ενώ για την έκδοση άδειας ικανότητας οδήγησης Β΄ κατηγορίας, τουλάχιστον 1.600 ευρώ. Από τα χρηματικά ποσά που αφορούσαν την παράτυπη διαδικασία, μέρος του ποσού προοριζόταν για τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Από την έρευνα διαπιστώθηκαν τουλάχιστον 133 περιπτώσεις που ενήργησε η σπείρα.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 2.825 ευρώ,
  • 2 δελτία εκπαίδευσης και εξέτασης υποψηφίου οδηγού,
  • σφραγίδα για γνήσιο της υπογραφής,
  • πλήθος τεμαχίων χαρτιού με ιδιόχειρες και εκτυπωμένες σημειώσεις,
  • πλήθος ομαδοποιημένων σημειώσεων, τα οποία αφορούν απαντήσεις σε ερωτήσεις υποψηφίων.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία – κατά περίπτωση – για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία και δωροδοκία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση, ψευδή βεβαίωση, νόθευση, ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση, νόθευση κ.λπ., καθώς και παράβαση καθήκοντος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ