Ελλαδα

Λέκκας-«Ελπίδα»: Τεράστια προβλήματα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό

«Αποτύχαμε παταγωδώς»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
mesogeion6.jpg

Ο καθηγητής Λέκκας σχολίασε τις δυσκολίες που προκάλεσε η «Ελπίδα» εντοπίζοντας τεράστια προβλήματα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό – «Αποτύχαμε παταγωδώς».

Ο καθηγητής Γεωλογίας και διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας, καταλόγισε ευθύνες στον επιχειρησιακό σχεδιασμό για την παταγώδη αποτυχία διαχείρισης των προβλημάτων της κακοκαιρίας «Ελπίδα».

Ειδικότερα, όπως σημείωσε, «πρόκειται για φαινόμενο που μετά βίας μπορεί να αποτελέσει τμήμα της κλιματικής κρίσης». Τόνισε, δε, ότι «έχουμε βιώσει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν, χωρίς, όμως, να γνωρίζουμε αν συνθέτει την αλυσίδα των γεγονότων που καταλήγει στην κλιματική κρίση».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «τη μεγαλύτερη σημασία έχει η επιχειρησιακή διαχείριση, καθώς όσα βιώνουμε δεν οφείλονται στην κλιματική κρίση αλλά στον επιχειρησιακό σχεδιασμό». Σε αυτό τον τομέα, σημείωσε ο κ. Λέκκας, είναι που πρέπει να κάνουμε άλματα μπροστά.

«Προσωπικά έχω βιώσει 60 καταστροφές και κάθε φορά ανακαλύπτω και κάτι που δεν είχε προβλεφθεί. Όσοι συνθέτουν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό πρέπει να είναι έμπειροι και όχι αφελείς και να μη θεωρούν ότι μέσα από ασκήσεις επίδειξης θα λύσουν τα προβλήματα», επεσήμανε στη συνέχεια και αποκάλυψε:

«Στις 11:00 το πρωί, την ώρα της σφοδρής χιονόπτωσης, δεν υπήρχε ούτε ένα μηχάνημα εκχιονισμού, αλλά ούτε και καμία πληροφόρηση. Αντί η Αττική Οδός να είναι μια έξοδος διαφυγής, οδηγηθήκαμε στο να είναι μια οδός εγκλωβισμού. Ήταν μια παγίδα μεγάλη. Σε αυτό συνέβαλαν τεράστια επιχειρησιακά λάθη. Δεν υπήρχε εικόνα στην Αττική Οδό για το τι έχει γίνει μέχρι τις έξι το απόγευμα. Ουσιαστικά, στον επιχειρησιακό σχεδιασμό αποτύχαμε παταγωδώς», σημείωσε ο κ. Λέκκας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ