Ελλαδα

Τέταρτη δόση εμβολίου: Την Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα (βίντεο)

Οι νέες ανακοινώσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τo mega εμβολιαστικό κέντρο στο Περιστέρι
Τo mega εμβολιαστικό κέντρο στο Περιστέρι © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Στη live ενημέρωση ανακοινώθηκε πότε ανοίγει η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση εμβολίου. Οι διευκρινίσεις για τα πρόστιμα και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Διευκρινίσεις για τα πρόστιμα και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό δόθηκαν σήμερα Δευτέρα (17/1) στη live ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας. Επίσης, ανακοινώθηκε πότε ανοίγει η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση εμβολίου και ποιοι μπορούν να την κάνουν.

Νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο υπάρχουν 101 νεκροί και 18.834 κρούσματα.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους,  έκαναν τις νέες ανακοινώσεις. Εκτάκτως σήμερα βρέθηκε στη live ενημέρωση ο Γιώργος Πιτσιλής, διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), προκειμένου να δώσει διευκρινίσεις για τα πρόστιμα σε πολίτες άνω των 60 που παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Ο κ. Πιτσιλής ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση, ενώ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου διευκρίνισε πως η μη εμπρόθεσμη πληρωμή του προστίμου (50 ευρώ τον Ιανουάριο και 100 ευρώ για κάθε επόμενο μήνα) συνοδεύεται από προσαύξηση.

 

Μαρία Θεοδωρίδου: 10 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να μολυνθούν οι ανεμβολίαστοι

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ανέφερε πως συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού και δύο χρόνια από τις πρώτες αναφορές για περιπτώσεις με σοβαρή λοίμωξη στην Ουχάν της Κίνας.

Όπως είπε, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα εμβόλια έχουν συμβάλει ώστε να μειωθούν σημαντικά οι θάνατοι ασθενών από επιπλοκές της Covid-19. Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της γνωστοποίησε ότι οι ανεμβολίαστοι έχουν 10πλάσια πιθανότητα να κολλήσουν και 20πλάσια να καταλήξουν.

Μετάλλαξη Όμικρον και εμβόλια σε παιδιά - Τι δείχνουν οι μελέτες

Αναφορικά με τα παιδιά που νόσησαν από κορωνοϊό, τόνισε ότι είχαν πιο ήπια κλινική εικόνα ή καθόλου συμπτώματα σε σχέση με τους ενήλικες.

Όπως είπε, όμως, η μετάλλαξη Όμικρον αύξησε τις εισαγωγές παιδιών σε νοσοκομεία στη Βρετανία, όπως επίσης και στις ΗΠΑ, αλλά και σε έναν βαθμό στην Ελλάδα. Απευθυνόμενη στους γονείς είπε ότι η νόσηση δεν είναι σοβαρή και ειδικά για τα βρέφη κάτω του ενός έτους η εισαγωγή σε νοσοκομείο γίνεται καθαρά για προληπτικούς λόγους.

Σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα για παιδιά ηλικίας 3-11 ετών, διαπιστώθηκε ότι «η εξουδετερωτική ικανότητα των αντισωμάτων στα παιδιά ήταν ίδια αυτήν στους ενήλικες».

«Ενδιαφέρον είναι πως σε κάποια παιδιά διαπιστώθηκε διασταυρούμενη ανοσία από προϋπάρχουσα ανοσία σε εποχιακούς κορωνοϊούς» σημείωσε. Και πρόσθεσε: «Τα αντισώματα στα παιδιά φαίνεται ότι διαρκούν και μετά τους 6 μήνες».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τα παιδιά διαθέτουν ισχυρούς μηχανισμούς αντιμετώπισης της λοίμωξης Covid-19.

Την Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση - Ποιους αφορά

Από τη μεριά του ο Μάριος Θεμιστοκλέους γνωστοποίησε ότι ανοίγει την Πέμπτη (20/1) η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού για όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τρίτη η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έδωσε το «πράσινο φως» για τη χορήγηση της 4ης δόσης του εμβολίου στους ανοσοκατεσταλμένους.

Ο κ. Θεμιστοκλέους παρουσίασε και στατιστικά στοιχεία για τους εμβολιασμούς στην Ελλάδα. Όπως είπε, ξεπεράστηκαν οι 18,6 εκατομμύρια εμβολιασμοί, αριθμός που αντιστοιχεί στο 72,6% του συνολικού πληθυσμού και στο 82% του ενήλικου πληθυσμού. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ε.Ε. είναι 73,2% και 82,4%.

Στους άνω των 60, για τους οποίους ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός, έχει εμβολιαστεί το 90,2%. Επίσης, οι πολίτες που έχουν ολοκληρώσει την ενισχυτική δόση είναι 5.800.000, ενώ έχουν προγραμματιστεί ακόμα 560.000 ραντεβού.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του υπενθύμισε ότι όλοι οι ενήλικες πρέπει να λάβουν την ενισχυτική δόση εμβολίου:

  • Στους 7 μήνες μετά τις δύο πρώτες, ή
  • μετά τους 3 μήνες από το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson, ώστε να ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Σχετικά με τα παιδιά, ενημέρωσε ότι έχουν εμβολιαστεί 65.000, ενώ έχουν προγραμματίσει ραντεβού ακόμα 57.000. Η περιοχή με την πιο αυξημένη ζήτηση για εμβόλιο κορωνοϊού είναι η Αττική, όπου μέχρι στιγμής υπάρχουν λίγα ραντεβού διαθέσιμα.

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, ο διοικητής της ΑΑΔΕ έδωσε διευκρινίσεις για το πώς θα βεβαιώνονται τα πρόστιμα άνω των 60 ετών, που παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Eνημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ