Ελλαδα

Σεισμικές δονήσεις σε Ρόδο και Άγιο Όρος

Tι λένε οι σεισμολόγοι για τον σεισμό ανοικτά του Αγίου Όρους

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σεισμός 4,5 βαθμών στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά της Ρόδου - Σεισμός 4,1 βαθμών στον θαλάσσιο χώρο νότια της πόλης του Άθου
Σεισμογράφος - ΑΡΧΕΙΟ © EUROKINISSI

Σεισμός 4,5 βαθμών στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά της Ρόδου - Σεισμός 4,1 βαθμών στον θαλάσσιο χώρο νότια της πόλης του Άθου.

Σεισμός μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής στον θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Ρόδου.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 59 χιλιόμετρα ανατολικά-νοτιοανατολικά του νησιού και το εστιακό βάθος του ήταν 33,9 χιλιόμετρα.

rodos.png

Παράλληλα, σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η οποία χαρακτηρίζεται «ασθενής», σημειώθηκε στον θαλάσσιο χώρο 22 χιλιόμετρα νότια της πόλης του Άθου,  όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

seismos.jpg

Ο σεισμός καταγράφηκε προτού συμπληρωθούν 12 ώρες από τον ισχυρό σεισμό 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο 20 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της πόλης του Άθου, που έγινε αισθητός σε περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής.

Tι λένε οι σεισμολόγοι για το σεισμό ανοικτά του Αγίου Όρους

Ανησυχία έχει προκαλέσει ο ισχυρός σεισμός των 5,4 Ρίχτερ ανοικτά του Αγίου Όρους, που ταρακούνησε την περιοχή.

Την εκτίμηση ότι θα σημειωθούν μετασεισμοί σε ένα ρήγμα το οποίο χαρακτηρίζεται ως «ιδιαίτερη περίπτωση» εξέφρασε στο ThessToday.gr ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας.

Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι υπάρχει φόβος για πολλούς μετασεισμούς, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για το συγκεκριμένο ρήγμα της Ανατολίας, καθώς όπως εξηγεί στο παρελθόν έχει δώσει αρκετούς σεισμούς και δεν υπάρχει ξεκάθαρη εκτίμηση για το πώς θα συμπεριφερθεί. «Υπάρχει φόβος για πολλούς μετασεισμούς. Το θέμα είναι δεν ξέρω πώς θα συμπεριφερθεί το ρήγμα γιατί είναι ιδιαίτερη περίπτωση», τόνισε ο κ. Λέκκας, σημειώνοντας ότι «στο παρελθόν έχει δώσει πάρα πολλούς σεισμούς και χρειάζεται προσοχή. Οι μετασεισμοί θα σημειωθούν στο γύρο χώρο από Σιθωνία και Άγιο Όρος».

Το ρήγμα της Ανατολίας είναι μια μεγάλη τεκτονική πλάκα που κινείται με γρήγορο ρυθμό, με δυτική κατεύθυνση επηρεάζοντας τον Ανατολικό Ελληνικό χώρο, ιδίως το Aιγαίο πέλαγος.

Από τη μεριά του, ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσε ότι «στο Βόρειο Αιγαίο οι περισσότεροι σεισμοί είναι επιφανειακοί και παρατηρούμε συχνά μικρο-εξάρσεις. Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε αν θα επιμείνει η ακολουθία, ή αν θα διευρυνθεί η δραστηριότητα στον χώρο», εξηγώντας πως το επίκεντρο του σεισμού ανήκει στη ζώνη της τάφρου του Βορείου Αιγαίου, που είναι συνέχεια του ρήγματος της Ανατολίας στο χώρο του Αιγαίου.

«Είναι μία μεγάλη ζώνη, που δίνει και πολύ ισχυρούς σεισμούς, οι περισσότεροι επιφανειακοί και στον θαλάσσιο χώρο. Περνάει νότια από τη Θάσο και τη Σαμοθράκη, βόρεια από τη Λήμνο, νότια από τις ακτές του Αγίου Όρους και φτάνει μέχρι τις Βόρειες Σποράδες […] είναι μία μεγάλη ρηξιγενής ζώνη, που αν δει κανείς τον χάρτη του πυθμένα στο Βόρειο Αιγαίο, χωρίς να είναι σεισμολόγος, θα μπορέσει σχετικά εύκολα να αναγνωρίσει το ρήγμα», ανέφερε ο καθηγητής. Τα ρήγματα αυτά - συνέχισε - δεν προκαλούν τσουνάμι, ακόμη και σε ισχυρότερους σεισμούς, λόγω του συνδυασμού κανονικής και οριζόντιας μετατόπισης του ρήγματος, αλλά και του αυξημένου τους βάθους (10-15 χιλιόμετρα), με αποτέλεσμα να μη φτάνει η σεισμική διάρρηξη μέχρι την επιφάνεια.

Υπενθυμίζεται ότι ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,4 Ρίχτερ σημειώθηκε την Κυριακή στις 13:48, στα ανοιχτά του Αγίου Όρους.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η εστία του σεισμού εντοπίζεται στα 33 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά των Καρυών και το εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα.

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ