Ελλαδα

Νέα μέτρα στη «σκιά» της Όμικρον - Πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα

Μάσκες παντού, ακυρώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νέα μέτρα στην Ελλάδα στη «σκιά» της μετάλλαξης Όμικρον
Νέα μέτρα στην Ελλάδα στη «σκιά» της μετάλλαξης Όμικρον © EUROKINISSI

Νέα μέτρα τίθενται σε εφαρμογή από την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021. Αναλυτικά όλα όσα θα ισχύουν για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Με νέα μέτρα θα γιορτάσουμε εφέτος τα Χριστούγεννα στη «σκιά» της μετάλλαξης Όμικρον. Όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, από το πρωί της Παρασκευής 24 Δεκεμβρίου η μάσκα επιστρέφει και μάλιστα θα είναι υποχρεωτική παντού, σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. ακόμα και στα γυμναστήρια και στα μπαρ.

Συγκεκριμένα, κάποιος δεν χρησιμοποιεί τη μάσκα μόνο όταν καταναλώνει τροφή ή κάποιο ποτό. Σημειώνεται ότι τα νέα μέτρα ελήφθησαν μετά από την εισήγηση της Επιτροπής των Ειδικών για τον κορωνοϊό.

Νέα μέτρα στην Ελλάδα για τον κορωνοϊό
Νέα μέτρα στην Ελλάδα για τον κορωνοϊό © EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε και τη μετάλλαξη Όμικρον» ξεκαθάρισε ο κ. Οικονόμου. Παράλληλα, έκανε σύσταση για testing πριν από το ρεβεγιόν. «Δεν περιλαμβάνουν καθολικούς περιορισμούς» ανέφερε επίσης για τα νέα μέτρα, εξηγώντας ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνει lockdown αλλά αναγκαίες προσαρμογές στην υφιστάμενη κυβερνητική στρατηγική με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως αυτή πλέον διαμορφώνεται.

Από τη μεριά του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να κάνουν την ενισχυτική δόση κορωνοϊού (αναμνηστική).

Όπως είπε, οι ειδικοί προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν αυτήν την αύξηση στα νέα κρούσματα, υπογραμμίζοντας πως καλύτερη εικόνα για τη μετάλλαξη Όμικρον θα υπάρχει σε 10 με 15 μέρες. Και στη συνέχεια παρουσίασε τα μέτρα για Χριστούγεννα 2021 και Πρωτοχρονιά 2022.

Όλα τα νέα μέτρα με τα οποία θα περάσουμε τις γιορτές

  • Υποχρεωτική μάσκα παντού (εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι).
  • Στα σούπερ μάρκετ και τα ΜΜΜ είναι υποχρεωτική η διπλή μάσκα ή οι μάσκες Ν95. Αυτό αφορά και στους ανοιχτούς χώρους εστίασης και τα γυμναστήρια. Η μάσκα είναι υποχρεωτική επίσης και στις εκκλησίες. «Η μάσκα παραμένει και είναι υποχρεωτική και στην εκκλησία, όπως και στα θέατρα. Γίνονται έλεγχοι, οι έλεγχοι που θα γίνουν το επόμενο 10ήμερο θα παραπέμπουν σε όλους του ελέγχους που έγιναν το προηγούμενο έτος» ανέφερε ο κ. Πλεύρης.
  • Ακυρώνονται οι δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις σε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά.
  • Όλοι οι ταξιδιώτες που θα μπαίνουν στην Ελλάδα με PCR test (μοριακό) θα υποχρεούνται να το επαναλαμβάνουν τη δεύτερη (2η) μέρα από την άφιξή τους και την τέταρτη (4η) μέρα.
  • Παραμένει ισχυρή σύσταση για self test πριν από κάθε έξοδο.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τα δύο δωρεάν self test πριν από το ρεβεγιόν, με τους πολίτες να καλούνται να κάνουν testing πριν από κοινωνικές εκδηλώσεις, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Νέα δεδομένα από την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021
Νέα δεδομένα από την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021 © EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Τα νέα μέτρα μετά τις γιορτές - Τι περιλαμβάνει το δεύτερο «πακέτο» - Πότε ενεργοποιείται

Κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων για τα νέα μέτρα, ο κ. Πλεύρης γνωστοποίησε ότι θα υπάρξουν αλλαγές από τις 3 Ιανουαρίου 2022. Ειδικότερα, ανέφερε ότι το δεύτερο «πακέτο» με τα νέα μέτρα που ενεργοποιείται μετά τις γιορτές, θα αφορούν στο ωράριο λειτουργίας στη διασκέδαση, στις αθλητικές εκδηλώσεις και την τηλεργασία.

Εξειδίκευση των μέτρων που θα ισχύουν μετά τις γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, θα γίνει μετά τη νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας στις 27 Δεκεμβρίου 2021.

Καμία εισήγηση για SMS στις μετακινήσεις - Τι θα γίνει με σχολεία και γήπεδα

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία εισήγηση για SMS στις μετακινήσεις. Απαντώντας, πάντως, σε σχετική ερώτηση άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξουν τα πρωτόκολλα για τα σχολεία και τη λειτουργία τους, τα οποία όμως -όπως είπε- θα ανοίξουν κανονικά. 

«Δεν υπάρχει ούτε συζήτηση ούτε εισήγηση που να αφορούν σε SMS. Τα μέτρα θα αφορούν κυρίως τη διασκέδαση, δεν θα αφορούν σχολεία. Τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά από εκεί πέρα μπορεί να επικαιροποιηθεί το πρωτόκολλο» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε ερώτηση για τα γήπεδα, ο Γιάννης Οικονόμου επανέλαβε την εισήγηση των ειδικών για αγώνες χωρίς θεατές από τις 3 Ιανουαρίου και 15 μέρες.

Σαρωτικοί έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. - Ποιες εντολές έδωσε ο Θεοδωρικάκος

Σαρωτικοί έλεγχοι αρχίζουν από της Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου, παραμονή Χριστουγέννων, από την αστυνομία, για την εφαρμογή των μέτρων που αποσκοπούν στην πρόληψη της μετάδοσης του κορωνοϊού, που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση.

Το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε ευρεία διαδικτυακή σύσκεψη, που συγκάλεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος και στην οποία συμμετείχαν όλοι οι γενικοί διευθυντές Αστυνομίας, προκειμένου να δοθούν οι τελευταίες κατευθύνσεις για τις ενέργειες της ΕΛ.ΑΣ.

Κορωνοϊός: Σαρωτικοί έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. από την Παρασκευή 24/12
Κορωνοϊός: Σαρωτικοί έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. από την Παρασκευή 24/12 © EUROKINISSI/ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Ο κ. Θεοδωρικάκος έδωσε εντολή στους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ οι έλεγχοι να είναι αυστηροί και διαρκείς παντού. «Οι επόμενες 15 μέρες είναι οι πιο κρίσιμες για όλη τη χώρα», επεσήμανε ο υπουργός και τόνισε ότι η Αστυνομία πρέπει να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών». Σημειώνεται ότι 10.000 αστυνομικοί είναι ήδη στους δρόμους κάθε μέρα και καθ' όλη την διάρκεια των εορτών για την εφαρμογή των μέτρων, ωστόσο το τριήμερο Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, κορυφώνονται οι έλεγχοι, με έμφαση τα κέντρα διασκέδασης.

Ειδικότερα, κλιμάκια αστυνομικών από όλες τις υπηρεσίες, έχουν εντολές να ελέγχουν με κάθε αυστηρότητα, ουσιαστικά και όχι δειγματοληπτικά, τους υπεύθυνους αυτών των επιχειρήσεων, εάν τηρούν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού και σε αντίθετη περίπτωση να επιβάλλονται τα πρόστιμα και οι διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται. Για το λόγο αυτό στις ομάδες ελέγχου θα συμμετέχουν και υπάλληλοι από άλλες αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με εντολές που έδωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, οι έλεγχοι θα αφορούν τόσο στο αν τηρούνται οι κανόνες για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης, όσο και για τη χρήση μάσκας κατά την προέλευση των πελατών στα κέντρα.

Το πρώτο τεστ για το κύμα των ελέγχων, πάντως, θα γίνει σήμερα στον αγώνα μπάσκετ ΠΑΟ - Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ. Οι εντολές που έχουν δοθεί είναι να μην πλησιάσει και να μην περάσει κανείς χωρίς μάσκα και να ελεγχθούν όλοι οι φίλαθλοι αν έχουν κάνει τεστ για Covid-19.

Οι μάσκες, πάντως, είναι το κύριο μέτρο που θα ελέγχουν οι αστυνομικοί, καθώς από αύριο επιβάλλονται σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και οι έλεγχοι θα γίνονται σε όλους τους χώρους που παρατηρείται συνωστισμός, όπως αγορές, ΚΤΕΛ, σταθμοί, αεροδρόμια, κλπ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ