Ελλαδα

Υποχρεωτικός εμβολιασμός στους άνω των 60: Αυξήθηκαν τα ραντεβού

Τι δείχνουν τα στοιχεία μετά τις αποφάσεις της κυβέρνησης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Υποχρεωτικός εμβολιασμός στους άνω των 60 ετών: Εντυπωσιακή αύξηση στα ραντεβού
Εμβολιαστικό κέντρο © EUROKINNISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στους άνω των 60 ετών: Εντυπωσιακή αύξηση των ραντεβού για πρώτη δόση.

Στα εμβολιαστικά κέντρα έσπευσαν οι πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί, μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την υποχρεωτικότητα του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Μέσα σε μία ημέρα από την ανακοίνωση του υποχρεωτικού εμβολιαστού στους άνω των 60 ετών, προγραμματίστηκαν 17.500 ραντεβού πρώτης δόσης, αριθμός εξίμιση φορές μεγαλύτερος του μέσου όρου, ο οποίος το προηγούμενο διάστημα δεν ξεπερνούσε τις 2.600.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός άνω των 60: Ψηφίστηκε η τροπολογία

Την ίδια ώρα, σημειώνεται ότι ψηφίστηκε στη Βουλή, με τις ψήφους της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, η τροπολογία που προβλέπει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των ατόμων άνω των 60 ετών και «πρόστιμο» 100 ευρώ σε όσους δεν συμμορφωθούν.

«Ναι» στην τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών ψήφισαν η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής. Καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, ΜέΡΑ25.

Σύμφωνα με την τροπολογία, στην περίπτωση που κάποιος κάνει την πρώτη δόση έως και τη 15η μέρα του μήνα και ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του όπως προβλέπεται, τότε ειδικά για μήνα αυτό, επιβάλλεται πρόστιμο 50 ευρώ.

Εάν η πρώτη δόση γίνει από την 16η μέρα του μήνα και μετά, επιβάλλεται σύνολο κύρωσης ύψους 100 ευρώ. Ειδικώς για τον Ιανουάριο του 2022, για παραβίαση της υποχρέωσης επιβάλλεται πρόστιμο 50 ευρώ. Οι κυρώσεις αίρονται από πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης.

Όπως σημειώνεται, για επιτακτικούς λόγους προστασίας δημόσιας υγείας, εμβολιάζονται υποχρεωτικά κατά του κορωνοϊού covid-19 όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους εντός της ελληνικής επικράτειας και έχουν γεννηθεί έως και 31η Δεκεμβρίου 1961.

Τα πρόσωπα του πρώτου εδαφίου πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως και την 16η Ιανουαρίου 2022, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαοτικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

  • Όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα εκατόν ογδόντα (180) ημερών από τη νόσηση και
  • Όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ