Ελλαδα

Υποχρεωτικός εμβολιασμός άνω των 60: Πώς θα εφαρμοστεί

Τα νούμερα που οδήγησαν στις αποφάσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ανεμβολίαστοι πήγαν να κάνουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό στο mega εμβολιαστικό κέντρο «Προμηθέας» στο Μαρούσι (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) © EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
Ανεμβολίαστοι πήγαν να κάνουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό στο mega εμβολιαστικό κέντρο «Προμηθέας» στο Μαρούσι (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) © EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Πώς θα εφαρμοστούν τα μέτρα για τους μη εμβολιασμένους πολίτες άνω των 60 ετών ετών, που δεν θα έχουν προχωρήσει στην πρώτη δόση μέχρι τις 16 Ιανουαρίου.

Η ηλικιακή ομάδα άνω ων 60 ετών ανησυχεί πολύ τους επιστήμονες και την κυβέρνηση, καθώς είναι οι πολίτες που κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν βαριά, να διασωληνωθούν και να χάσουν τη ζωή τους. Για τον λόγο αυτό ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες μια δέσμη μέτρων. 

Σύμφωνα με στοιχεία των νοσοκομείων, 9 στους 10 θανάτους από κορωνοϊό, 7 στις 10 νοσηλείες και 8 στις 10 διασωληνώσεις αφορούν πολίτες άνω των 60 ετών. Παράλληλα, το τελευταίο δεκαπενθήμερο οπότε ελήφθησαν τα νέα περιοριστικά μέτρα η αύξηση των ραντεβού για εμβολιασμό ήταν μόλις 3%. 

Συγκεκριμένα, μέσα στον Οκτώβριο- Νοέμβριο, έχασαν τη ζωή τους 3.329 ασθενείς με covid-19, έναντι 2.015 θανάτων το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Ανεμβολίαστοι και άνω των 60 ετών η πλειοψηφία των νεκρών και των διασωληνωμένων

Oι περισσότεροι συμπολίτες που έχασαν τη ζωή τους μέσα στο δίμηνο ήταν στην συντριπτική τους πλειοψηφία άνω των 60 ετών. Την ίδια ώρα στις ΜΕΘ 7 στους 10 ασθενείς έχουν κλείσει τα 60 τους έτη και παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Τα νούμερα αυτά αλλά και το γεγονός πως ο φετινός αριθμός των θανάτων covid είναι κατά 65,2% μεγαλύτερος σε σχέση με πέρσι σε συνδυασμό και με την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον οδήγησαν στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού άνω των 60 ετών.

Άλλωστε όπως τόνισε  χτες και ο πρωθυπουργός η σημασία του εμβολίου ενός 70αρη ισοδυναμεί με 34 εμβολιασμούς νεότερων από πλευράς δημόσιας υγείας.

Τα στοιχεία για τους θανάτους από covid τον Νοέμβριο

Σημειώνεται πως στη χθεσινή έκθεση του Παρατηρητηρίου για την covid-19, επισημαίνεται πως στην Ελλάδα αναλογούν 1.689 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού και κατέχει τη 16η θέση μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο μέσος ευρωπαϊκός όρος θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκους είναι 1.863 Χαρακτηριστικό είναι πως την εβδομάδα 18 έως 24 Νοεμβρίου, ο κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών των θανάτων ανά ημέρα είχε διαμορφωθεί σε 84, έναντι 73 την προηγούμενη.

 

Πως θα γίνει η εφαρμογή των μέτρων για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό άνω των 60

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα σε μη εμβολιασμένους πολίτες άνω των 60 ετών ετών, που δεν θα έχουν προχωρήσει στην πρώτη δόση εμβολιασμού μέχρι τις 16 Ιανουαρίου.

Το πρόστιμο θα επιβάλλεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ, μετά από σχετική διασταύρωση των στοιχείων και τα χρήματα αυτά θα συγκεντρώνονται σε ειδικό ταμείο για τα νοσοκομεία. Μέσω του ΑΜΚΑ η κυβέρνηση μπορεί να δει ποιοι είναι αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί με μια διασταύρωση από την ΑΑΔΕ που διαθέτει τα στοιχεία όλων των πολιτών και με βάση την ηλικία θα βρεθούν όσοι είναι άνω των 60 ετών και δεν έχουν κλείσει καν ραντεβού για πρώτη δόση.  Η ΑΑΔΕ θα στέλνει τα στοιχεία στην εφορία κι έτσι θα βεβαιώνεται κάθε μήνα ένα πρόστιμο 100 ευρώ στους 60+ που δεν έχουν κάνει την πρώτη δόση.
Ένας μεγάλος αριθμός που εξαιρούνται από τον εμβολιασμό, έχουν κάνει ήδη τις απαραίτητες διαδικασίες κι έχουν όλα τα χαρτιά που αποδεικνύουν ότι δεν μπορούν για ιατρικούς λόγους να κάνουν το εμβόλιο. Όσοι δεν το έχουν κάνει, θα πάνε στην αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου Υγείας, θα καταθέσουν τα χαρτιά από δημόσιο νοσοκομείο και από τον γιατρό τους και θα πάρουν την απαλλαγή εφόσον δικαιολογείται.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ