Ελλαδα

Ελλάδα – Λατινική Αμερική – Οι επαναστάσεις του 19ου αιώνα

Επτά χώρες της Λατινικής Αμερικής απέκτησαν την εθνική τους ανεξαρτησία το 1821

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άγαλμα του Κολοκοτρώνη
Άγαλμα του Κολοκοτρώνη (φωτό αρχείου) © ΕUROKINISSSI / ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Το ΔΙΚΤΥΟ www.todiktio.eu συμμετέχει στις εκδηλώσεις αυτής της ιδιαίτερης σημαντικής – συμβολικής χρονιάς

Μπορεί εμείς να γιορτάζουμε φέτος τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση αλλά το 1821 είναι συνυφασμένο και με άλλες επαναστάσεις ανά τον κόσμο, τη μνήμη των οποίων έρχεται να θέσει επί τάπητος την Τετάρτη το συνέδιο με τίτλο« Ελλάδα – Λατινική Αμερική –Παράλληλες μνήμες και προοπτικές για το μέλλον. Οι επαναστάσεις του 19ου αιώνα και τα επιτεύγματα του σήμερα».  Διακόσια χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης και του αγώνα της Εθνικής Ανεξαρτησίας και το ΔΙΚΤΥΟ www.todiktio.eu συμμετέχει στις εκδηλώσεις αυτής της ιδιαίτερης σημαντικής – συμβολικής χρονιάς με ένα συνέδριο με τίτλο: « Ελλάδα – Λατινική Αμερική –Παράλληλες μνήμες και προοπτικές για το μέλλον. Οι επαναστάσεις του 19ου αιώνα και τα επιτεύγματα του σήμερα». 

sinedrio.jpg
 

Επτά χώρες της Λατινικής Αμερικής απέκτησαν την εθνική τους ανεξαρτησία το 1821. Η διάδοση του φιλελευθερισμού και η ανάδυση των εθνικών ιδεών στις αρχές του 19ου αιώνα οδήγησαν σε επαναστάσεις τόσο στην Ελλάδα κατά του Οθωμανικού ζυγού, όσο και στις χώρες της Λατινικής Αμερικής κατά της ισπανικής και πορτογαλικής αποικιακής κυριαρχίας και στην ίδρυση, στη συνέχεια, ανεξάρτητων κρατών. Η αρχή έγινε το 1810 στο Μεξικό και διήρκεσε μέχρι το 1825, όταν η Βολιβία και η Ουρουγουάη απελευθερώθηκαν από την ισπανική αποικιοκρατία. Το 1821 υπήρξε η πιο σημαντική χρονιά για την εθνική ανεξαρτησία των χωρών της περιοχής, όταν επτά χώρες  απέκτησαν την εθνική τους ανεξαρτησία: Κόστα Ρίκα, Δομινικανή Δημοκρατία, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Νικαράγουα, Παναμάς και Περού, ενώ η Βραζιλία, πρώην πορτογαλική αποικία, έγινε ανεξάρτητο κράτος με αναίμακτο τρόπο το 1820. Οι Πρέσβεις των χωρών GRULAC στην Αθήνα και το ΔΙΚΤΥΟ σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών διοργανώνουν το υβριδικό συνέδριο με τίτλο: “Ελλάδα - Λατινική Αμερική: Παράλληλες μνήμες και προοπτικές για το μέλλον", αύριο, Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021 και ώρα στις 5 μμ. 
https://todiktio.eu/yvridiko-synedrio-ellada-latiniki-ameriki-paralliles-mnimes-kai-prooptikes-gia-to-mellon-oi-epanastaseis-toy-19oy-aiona-kai-ta-epiteygmata-toy-simera/

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ