Ελλαδα

Tζανάκης: Το Λασίθι καταφέρνει να νικήσει τον covid-19

Τι δείχνουν τα στοιχεία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Λασίθι κάνει την έκπληξη και καθιστά την covid-19 ενδημική – Τι δείχνουν τα στοιχεία, τι λέει ο καθηγητής Ν. Τζανάκης
Λασίθι © ΕΡΤ

Σε παράδειγμα προς μίμηση στη διαχείριση της πανδημίας εξελίσσεται το Λασίθι όπως αναφέρει ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Σε παράδειγμα προς μίμηση στη διαχείριση της πανδημίας εξελίσσεται το Λασίθι, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα προδιαγράφουν εικόνα ενδημικής κατάστασης σε ό,τι αφορά την covid-19.

Εφόσον αυτό τεκμηριωθεί επιστημονικά είναι πιθανόν το Λασίθι να είναι η πρώτη περιφερειακή ενότητα της χώρας όπου η covid-19 θα έχει αποκτήσει ενδημικό χαρακτήρα.

Την εκτίμηση αυτή έκανε μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης. «Το Λασίθι μας έχει εκπλήξει θετικά» δήλωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως στην συγκεκριμένη περιοχή «ίσως να μιλάμε πλέον για ενδημική νόσο», να έχουμε δηλαδή κρούσματα, χωρίς βαριές νοσηλείες ή θανάτους. Αυτό, σημείωσε, θα πρέπει να επιβεβαιωθεί το επόμενο διάστημα. Αν, όπως εξήγησε, έχουμε 600 – 700 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους σε 14 ημέρες, χωρίς όμως σοβαρές νοσηλείες και θανάτους, τότε θα έχουμε μια επιβεβαιωμένη ενδημική κατάσταση. Η καλή επιδημιολογική εικόνα του Λασιθίου οφείλεται στα πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, που καταγράφονται εκεί και που, όπως είπε, στον γενικό πληθυσμό φτάνουν το 70%, ενώ στους ενηλίκους ξεπερνά το 80%.

Στον αντίποδα είναι η περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου, όπου από χθες έχει χρωματιστεί με βαθύ κόκκινο χρώμα στον επιδημιολογικό χάρτη. Όπως είπε ο κ. Τζανάκης καταγράφεται ανοδική τάση στα κρούσματα κορωνοϊού και στην Κρήτη, αν και με χρονοκαθυστέρηση σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Αυτό αποδίδεται αφενός στους εμβολιασμούς και στην ενίσχυση του τείχους ανοσίας από το μεγάλο κύμα μολύνσεων του καλοκαιριού αλλά και στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, που επικρατούν ακόμη στο νησί. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΥΠΕ Κρήτης από τους 87 που νοσηλεύονται στις κλινικές covid 54 (62%) είναι ανεμβολίαστοι και 33 εμβολιασμένοι, ενώ σε ό,τι αφορά τους νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ (78,6%) 11 είναι ανεμβολίαστοι και 3 εμβολιασμένοι.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ