Ελλαδα

Τέλη κυκλοφορίας 2022 - Ψηφιακή ακινησία: Πότε «πέφτουν» πρόστιμα

Ως και 30.000 ευρώ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μποτιλιάρισμα στην Αθήνα
Μποτιλιάρισμα στην Αθήνα © Eurokinissi

Τέλη κυκλοφορίας 2022: Πώς τίθεται σε ακινησία το όχημα - Βαριές καμπάνες για όσους το μετακινήσουν.

Διαφορετική θα είναι φέτος η διαδικασία ανάρτησης και πληρωμής των τελών κυκλοφορίας. Μάλιστα, όσοι επιθυμούν να μην πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας, μπορούν να θέσουν το όχημά τους, ψηφιακά, σε ακινησία.

Σύμφωνα με τον οδηγό που έχει εκδώσει η ΑΑΔΕ για τη ψηφιακή ακινησία και τα τέλη κυκλοφορίας, τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν είναι τα εξής:

  • Συνδέεστε στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (www.gov.gr) και πιο συγκεκριμένα στην εφαρμογή myCAR με τους κωδικούς Taxisnet.
  • Επιλέγετε ή καταχωρείτε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμείτε να θέσετε σε ψηφιακή ακινησία.
  • Καταχωρείτε τον Τ.Κ. της περιοχής, την οδό και τον αριθμό.
  • Δηλώνετε υπεύθυνα το χώρο στάθμευσης, ο οποίος πρέπει να είναι ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος.
  • Υποβάλετε την αίτησή σας και εάν είστε μοναδικός ιδιοκτήτης το σύστημα σας δίνει αριθμό αίτησης και σας ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία.
  • Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται για το αίτημα σας, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία

Τέλη κυκλοφορίας: «Καμπάνες» για τα οχήματα που είναι σε ακινησία και μετακινούνται

Βαρύ πρόστιμο ως και 30.000 ευρώ περιμένει όσους θέσουν το όχημά τους σε ακινησία και σκοπεύουν να συνεχίσουν να το μετακινούν. 

Ειδικότερα, στις οδηγίες της ΑΑΔΕ για τα τέλη κυκλοφορίας επισημαίνεται πως «όχημα για το οποίο έχει δηλωθεί ακινησία, εάν εντοπισθεί στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργούνται από τα κατά νόμο αρμόδια όργανα και από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, είτε να κυκλοφορεί είτε να φέρει πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας, αίρεται αυτοδικαίως η ακινησία και επιβάλλονται από την ΑΑΔΕ, πέραν των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής αυτών που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις, και διοικητικό πρόστιμο ίσο με δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ».

Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως σε περίπτωση υποτροπής, το παραπάνω πρόστιμο τριπλασιάζεται, δηλαδή επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ίσο με τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, και, με απόφαση του κατά νόμο αρμοδίου οργάνου, αφαιρείται για τρία έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος. Όχημα που εντοπίζεται σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική ακινησία ή διερχόμενο, θεωρείται ότι κυκλοφόρησε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ