Ελλαδα

Lean In: Έρευνα στα πανεπιστήμια για την έμφυλη ανισότητα

Με σύνθημα «ήρθε η ώρα να ακουστείς» για την ανισότητα που υπάρχει μέσα και έξω από το πανεπιστήμιο

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΕΚΠΑ
© Τατιάνα Μπόλαρη/Eurokinissi

Lean In Network & Project ΠαΝΚΣ διεξάγουν την πρώτη μεγάλη έρευνα στα ελληνικά πανεπιστήμια για την έμφυλη ανισότητα

Το Lean In Network Greece (Athens), οργάνωση που δραστηριοποιείται στην ενδυνάμωση των γυναικών, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ανεξάρτητη Κίνηση Σπουδαστών (ΠαΝΚΣ), διοργανώνουν μεγάλη έρευνα στον χώρο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, σχετικά με τις έμφυλες διακρίσεις και ανισότητες.

Η έρευνα, που διεξάγεται για πρώτη φορά στα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, απευθύνεται αποκλειστικά σε φοιτητές και φοιτήτριες, διοργανώνεται αφιλοκερδώς από την εταιρεία ερευνών TruΒerries, με τη μέθοδο της τυχαίας δειγματοληψίας και θα διαρκέσει για τρεις μήνες, κατά την περίοδο Νοεμβρίου 2021-Ιανουαρίου 2021. Τα πανεπιστήμια τα οποία διεξάγεται είναι το Ο.Π.Α, η Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, το Π.Α.Δ.Α. το ΕΚΠΑ, το Ε.Μ.Π. το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Χαροκόπειο κα.

Η αποτύπωση των δυσκολιών και εμποδίων που συναντούν τα κορίτσια πριν μπουν στο πανεπιστήμιο και κατά την επιλογή της σχολής που επιθυμούν, την παρενόχληση, τα στερεότυπα, τις δυσκολίες και τις διακρίσεις που συναντούν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, καθώς και τις προσδοκίες και τις αντιλήψεις για το επαγγελματικό μέλλον που θα ήθελαν ή/και πιστεύουν ότι μπορούν να έχουν, είναι ανάμεσα στους τομείς που πρόκειται να διερευνηθούν.

Lean In Network & Project ΠαΝΚΣ διεξάγουν την πρώτη μεγάλη έρευνα στα ελληνικά πανεπιστήμια για την έμφυλη ανισότητα
Lean In Network & Project ΠαΝΚΣ διεξάγουν την πρώτη μεγάλη έρευνα στα ελληνικά πανεπιστήμια για την έμφυλη ανισότητα

Στόχος είναι να καταγραφούν οι έμφυλες ανισότητες, όπως αυτές διαμορφώνονται από τη νεαρή ηλικία και να διαπιστωθεί τι εμποδίζει τις νεαρές γυναίκες να κυνηγήσουν και να κατακτήσουν τους στόχους τους, να συμμετάσχουν στα κοινά, να αποκτήσουν ηγετικές θέσεις στις επιχειρήσεις που εργάζονται.

Η συμμετοχή είναι εθελοντική, οι απαντήσεις είναι εμπιστευτικές και θα τηρηθεί απολύτως η ανωνυμία. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα δημοσιοποιηθούν μόνο συγκεντρωτικά αμέσως μετά την ανάλυση των ερωτηματολογίων.

Lean In Network: Η ανεξάρτητη οργάνωση για την ενδυνάμωση των γυναικών

To Lean in Network Greece (Athens) είναι ανεξάρτητη οργάνωση εθελοντών και εθελοντριών, χωρίς νομική μορφή, που συνεργάζεται επίσημα με το Lean in (Leanin.org). Στόχος της οργάνωσης, είναι η στήριξη των γυναικών για να δημιουργηθεί ένας πιο δίκαιος και ίσος κόσμος.

«Θέλουμε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι κάθε φύλου μπορούν να κυνηγήσουν τα
όνειρά τους. χωρίς προκαταλήψεις ή άλλα εμπόδια να τους κρατούν πίσω. Έναν κόσμο όπου τα κορίτσια θα μεγαλώνουν για να μπορούν να γίνουν ό, τι θέλουν και να έχουν την αυτοπεποίθηση που χρειάζονται για να το καταφέρουν
» αναφέρει χαρακτηριστικά η οργάνωση.

Η οργάνωσή αποτελείται από γυναίκες που σχηματίζουν μικρές κοινωνίες, κύκλους που
συνδέονται με βάση κοινά ενδιαφέροντα, επαγγέλματα ή γεωγραφικές περιοχές για να μάθουν και να βοηθούν η μία από την άλλη και να πετύχουν τους στόχους τους. Σε αυτές τις μικρές ομάδες, οι γυναίκες παίρνουν και δίνουν καθοδήγηση από άλλες, ενισχύουν τις δεξιότητές τους και αποκτούν γνώσεις που θα τους φανούν χρήσιμες για το μέλλον τους.

Αυτή τη στιγμή η οργάνωση έχει περισσότερους από 50.000 Lean In κύκλους σε περισσότερες από 170 χώρες. Στην Ελλάδα, τo Lean in Network Greece (Athens) συστάθηκε το 2018 και αυτή τη στιγμή αριθμεί περισσότερους από 40 κύκλους, με περισσότερους από 1000 εθελοντές και εθελόντριες

Λίγα λόγια για το Project ΠαΝΚΣ

Η «Πανελλήνια Ανεξάρτητη Κίνηση Σπουδαστών- Project ΠάΝΚΣ» είναι μια φοιτητική κίνηση η οποία επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει τη σχέση φοιτητή – φοιτητικού συλλόγου , διαγράφοντας τα κακώς κείμενα των πανεπιστημίων.

«Στόχος μας, η αποποινικοποίηση της πανεπιστημιακής πολιτικής, μέσω της εξάλειψης της κομματικής και πελατειακής νοοτροπίας, η οποία μαστίζει τα ελληνικά πανεπιστήμια επί δεκαετίες, αλλά και των φαινομένων αυταρχισμού και βίας» αναφέρουν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ