Ελλαδα

Εθνική Επιτροπή Εμβολισμών: Τι ισχύει για γρίπη και covid

Μετά την ανάρτηση του Γκίκα Μαγιορκίνη που προκάλεσε αντιδράσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμβόλιο Pfizer - Εμβολιασμός
Εμβολιασμός © EPA

Το εμβόλιο κατά του κορωνοιού μπορεί να χορηγηθεί την ίδια μέρα με το αντιγριπικό, αλλά και οποτεδήποτε πριν ή μετά, λέει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Με ανακοίνωσή της η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ξεκαθαρίζει ότι τα εμβόλια κορωνοιού και γρίπης μπορούν να συγχορηγηθούν μετά την σύγχυση που προκάλεσε η άποψη του μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόμων, Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οπoίος αρχικά είχε πει πως καλό θα ήταν, εάν κάποιος έχει κάνει το εμβόλιο κατά της γρίπης να περιμένει 20 ημέρες πρωτού κάνει το εμβόλιο κατά του covid αν και στην πορεία ανασκεύασε, μιλώντας για «παρανόηση».

«Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού -αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία- όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού».

Οι οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επικαιροποιούνται και εναρμονίζονται με τις διεθνείς συστάσεις, επισημαίνεται στην ανακοίνωση η οποία συνεχίζει:

 «Η διατύπωση διαφορετικών απόψεων χωρίς ενδελεχή επιστημονική τεκμηρίωση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι σε επιστημονικά fora, ιδιαίτερα στην κρίσιμη αυτή φάση της εφαρμογής του Εμβολιαστικού Προγράμματος για τον κορoνοϊό και τη γρίπη, δημιουργεί σύγχυση στο κοινό και επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την εξέλιξή του. Η υλοποίηση ενός προγράμματος Δημόσιας Υγείας, όπως αυτό του εμβολιασμού, πολύ περισσότερο σε περίοδο πανδημίας, απαιτεί διεπιστημονική προσέγγιση, τεκμηρίωση και υπευθυνότητα».

 

Τι είχε υποστηρίξει αρχικά ο Γκίκας Μαγιορκίνης

 

«Σχετικά με την συνδυαστική χορήγηση του εμβολίου της γρίπης με το εμβόλιο της Covid-19. Το ευρέως διαδεδομένο εμβόλιο της γρίπης αποτελείται από αδρανοποιημένους ιούς. Αυτού του είδους τα εμβόλια μπορούν να χορηγούνται οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Αυτό συμβαίνει γιατί τα αντιγόνα του ιού είναι έτοιμα και μπορεί να τα επεξεργασθεί το ανοσοποιητικό σύστημα άμεσα για την παραγωγή ανοσολογικής απάντησης.

Τα εμβόλια mRNA όπως είναι της COVID-19 ωστόσο είναι ένα βήμα πίσω (γεγονός που τα κάνει και πιο αποτελεσματικά εν τέλει) και πρέπει να παράξουν τα αντιγόνα που στη συνέχεια θα επεξεργασθεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Θεωρητικά λοιπόν μπορούν να επηρεασθούν από τις ιντερφερόνες που εκκρίνονται από μία διέγερση του ανοσοποιητικού (όπως άλλη λοίμωξη ή άλλο εμβόλιο) καθότι οι ιντερφερόνες μπορούν να μπλοκάρουν την παραγωγή των αντιγόνων από τα mRNA. Κατά πόσο αυτή η θεωρητική γνώση είναι σημαντική δεν το γνωρίζουμε, οπότε κρατάμε αυτήν την πληροφορία με επιφύλαξη μελλοντικών μελετών που μπορεί να δείξουν ότι το timing στην πράξη μπορεί να μην παίζει ιδιαίτερο ρόλο

Με βάση, λοιπόν, αυτή την θεωρητική γνώση οι παρακάτω κανόνες μπορούν να βοηθήσουν στο να παραχθεί η βέλτιστη απόδοση του εμβολίου COVID-19:

Η απόδοση του εμβολίου της γρίπης δεν θα επηρεασθεί όποτε και αν γίνει

Αφού γίνει το εμβόλιο γρίπης θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 20 ημέρες μέχρι την χορήγηση οποιασδήποτε δόσης του mRNA COVID-19
Μετά την ολοκλήρωση του mRNA COVID-19 το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή (λαμβάνοντας υπόψιν όμως ότι η επόμενη δόση του mRNA COVID-19 θα ακολουθήσει σύμφωνα με τον δεύτερο κανόνα)

 

Μπορεί να γίνει ταυτόχρονη χορήγηση mRNA εμβολίου COVID-19 και εμβολίου της γρίπης
 

Παράδειγμα 1: Σήμερα κάνω την πρώτη δόση του mRNA COVID-19 και μετά από 10 ημέρες προγραμμάτισα να κάνω το εμβόλιο της γρίπης. Η επόμενη δόση του εμβολίου mRNA COVID-19 θα πρέπει να γίνει τουλάχιστον 20 ημέρες μετά τον εμβολιασμό από τη γρίπη δηλαδή σε 30 ημέρες από την πρώτη δόση.

Παράδειγμα 2: Σήμερα έκανα την δεύτερη (ή τρίτη) δόση του εμβολίου mRNA COVID-19, αλλά εκκρεμεί το εμβόλιο της γρίπης. Το εμβόλιο της γρίπης μπορώ να το κάνω όποια ημέρα με βολεύει από εδώ και πέρα, ακόμα και την ίδια ημέρα».

 

 

Η «διορθωτική» του παρέμβαση
 

Ο κ. Μαγιορκίνης είχε παραθέσει και τέσσερις κανόνες που μπορούν να βοηθήσουν στο να παραχθεί η βέλτιστη απόδοση του εμβολίου COVID-19. Ωστόσο, με νεότερη ανάρτησή του στο Facebook, το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων προχώρησε σε διευκρινίσεις σχετικά με το χρονικό διάστημα μεταξύ των δύο εμβολίων.

«Έχει δημιουργηθεί μία παρανόηση. Πρόκειται για απλή σύσταση εάν και εφόσον υπάρχει ευκολία στον προγραμματισμό και όχι για ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΗ. Το χρονικό αυτό διάστημα δεν αποτελεί ΑΝΤΕΝΔEIΞΗ, δηλαδή δεν υπάρχει λόγος να ακυρωθεί το προγραμματισμένο εμβόλιο COVID-19 εξαιτίας προηγούμενου εμβολίου γρίπης ή το αντίθετο ή αν δεν ταιριάζει στον προγραμματισμό σας να καθυστερήσετε την οποιαδήποτε δόση του COVID-19.

Σε αυτό είναι ξεκάθαρες όλες οι οδηγίες που έχει βγάλει η επιτροπή εμβολιασμών και δεν υπάρχει καμία αντίθεση σε αυτό. Τα εμβόλια συνδυάζονται σε οποιοδήποτε χρονικό διάστημα μεταξύ τους.

Η ανάγκη για άμεσο εμβολιασμό οποιασδήποτε δόσης COVID-19 υπερτερεί της οποιασδήποτε πιθανής μικρής βελτίωσης στην αποτελεσματικότητα που μπορεί να έχει ένας προγραμματισμός με βάση το προφίλ των ιντερφερονών. Μα απλά λόγια σπεύδουμε να κάνουμε το εμβόλιο του COVID-19», έγραψε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ