Ελλαδα

Εμβολιασμός: Το εμβόλιο σε εγκύους για κορωνοϊό - Οι ανακοινώσεις

Η Μαρία Θεοδωρίδου επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμβολιασμός για τον κορωνοϊό (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)
Εμβολιασμός για τον κορωνοϊό (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) © EUROKINISSI

Στη LIVE ενημέρωση για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού έγιναν ανακοινώσεις για τρίτη δόση, εμβόλια σε εγκύους και τεστ αντισωμάτων.

Ολοκληρώθηκε η live ενημέρωση για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού από το Υπουργείο Υγείας. Η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους έκαναν τις νέες ανακοινώσεις σήμερα Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021.

Η Μαρία Θεοδωρίδου έκανε ειδική αναφορά για άλλη μια φορά στις εγκύους, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχούν και να αναβάλουν τον εμβολιασμό τους, επειδή κυοφορούν.

Όπως είπε, εφόσον δεν εμβολιάζονται, θέτουν σε κίνδυνο τόσο τον εαυτό τους όσο και το έμβρυο. «Τα εμβόλια είναι ανοσογόνα και ασφαλή» για τις εγκύους, ξεκαθάρισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα. Και πρόσθεσε ότι «ο φόβος της πραγματικότητας θα βοηθήσει ώστε να πειστούν οι διστακτικοί», υπογραμμίζοντας ότι μεταξύ των ανεμβολίαστων περιλαμβάνονται έγκυες, θηλάζουσες και γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία.

«Θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους και το παιδί τους σε κίνδυνο», σημείωσε για τις εγκύους που δεν εμβολίαζονται, υπογραμμίζοντας: «Τα εμβόλια συστήνονται σε εγκύους, θηλάζουσες και γυναίκες που σκοπεύουν να τεκνοποιήσουν», καθώς δεν υπάρχει «καμία ένδειξη ότι τα εμβόλια επηρεάζουν τη γονιμότητα».

Γνωστοποίησε, μάλιστα, ότι οι έγκυες με κορωνοϊό έχουν αυξημένο κίνδυνο για πρόωρο τοκετό αλλά και άλλες διαταραχές, τονίζοντας ότι «κινδυνεύουν όπως τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα». «Πρέπει να ρωτούν τους γυναικολόγους τους και να πράττουν αναλόγως» ξεκαθάρισε.

Η νέα τοποθέτηση από τη Μαρία Θεοδωρίδου για την εγκυμοσύνη και τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού γίνεται την ώρα που υπάρχουν καταγγελίες ότι γυναικολόγοι απέτρεπαν εγκύους να κάνουν το εμβόλιο. Μεταξύ άλλων η κα Θεοδωρίδου παρουσίασε και στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό έχει αποτρέψει μέχρι σήμερα 8.500 θανάτους.

Τρίτη δόση εμβολίου - Τα σημαντικά οφέλη

Αναφορικά με την τρίτη δόση εμβολίου η κα Θεοδωρίδου επανέλαβε τα σημαντικά οφέλη, υπογραμμίζοντας ότι αποφεύγεται η σοβαρή νόσηση και ο θάνατος.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι παρατηρείται μια αναβολή στην τρίτη δόση, καθώς οι εμβολιασμένοι θεωρούν ότι έχουν αρκετά αντισώματα. Προς αυτήν την κατεύθυνση τόνισε ότι τα τεστ αντισωμάτων αρκετές φορές παραπλανούν.

Από τη μεριά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους γνωστοποίησε ότι τις τελευταίες 7 ημέρες έχουν κλειστεί 175.000 νέα ραντεβού για 1η δόση, δηλαδή μια αύξηση που φθάνει το 185% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα. Ταυτόχρονα, υπάρχει και μια αύξηση 200% στα ραντεβού για την αναμνηστική δόση.

Παράλληλα, ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε πότε ανοίγει η πλατφόρμα για το Moderna όσον αφορά την τρίτη δόση.

Eνημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ