Ελλαδα

Αλλαγή ώρας 2021: Πότε θα πάμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω

Ξεκινάει η χειμερινή ώρα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αλλαγή ώρας 2021
Ρολόγια © Jon Tyson/Unsplash

Η αλλαγή ώρας 2021 θα γίνει κανονικά στις 31 Οκτωβρίου, με τους δείκτες στα ρολόγια να πηγαίνουν πίσω στην Ελλάδα προκειμένου να ξεκινήσει η χειμερινή ώρα.

Την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, όπως κάθε χρόνο, θα αλλάξει και φέτος η ώρα, γυρίζοντας τους δείκτες των ρολογιών μας μία ώρα πίσω.

Ειδικότερα, μεθαύριο Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021 στις 04:00 τα ξημερώματα θα γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών μία ώρα πίσω.

Αλλαγή ώρας 2021: Η ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών:

«Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της EE 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 σε 03:00».

Αλλαγή ώρας 2021: Τελικά θα «γυρίσουμε τους δείκτες πίσω» την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου ή όχι;

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια στο Ευρωκοινοβούλιο είχε αποφασίσει την κατάργηση της αλλαγής ώρας το 2021. Η ψηφοφορία είχε γίνει τον Μάρτιο του 2019. Με συντριπτική πλειοψηφία (410 ψήφους υπέρ και 192 κατά) αποφασίστηκε να σταματήσει να αλλάζει η ώρα. Αυτό επρόκειτο να γίνει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021, ωστόσο, λόγω των έκτακτων συνθηκών με την πανδημία κορωνοϊού, το θέμα δεν προχώρησε και οι χώρες δεν επέλεξαν ποτέ αν θα κρατούσαν τη θερινή ή τη χειμερινή ώρα.

Πότε έγινε η πρώτη αλλαγή ώρας στην Ελλάδα - Τι ισχύει στην Ευρώπη

Το 1975, με την πετρελαϊκή κρίση να δοκιμάζει την οικονομία όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη, ελήφθη η απόφαση η θερινή ώρα να υιοθετείται την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και οι δείκτες του ρολογιού να πηγαίνουν μια ώρα μπροστά. Αντίστοιχα, την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου οι πολίτες άλλαζαν τους δείκτες στα ρολόγια τους για να έρθει η χειμερινή ώρα.

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, όπου τα ρολόγια είχαν πάει μία ώρα μπροστά -ιδέα που όμως εγκαταλείφθηκε γρήγορα, καθώς στις 28 Ιουλίου 1916 στις 04.00 ώρα, τα ρολόγια στην Ελλάδα μπήκαν 25 λεπτά μπροστά κατά την εισδοχή της ζώνης ώρας που είχε αποφασιστεί παγκοσμίως. Έτσι η διαφορά σε σχέση με το φως του Ήλιου που καθορίζει και τον πραγματικό χρόνο γινόταν πολύ μεγάλη, κυρίως σε περιοχές στα δυτικά της χώρας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είχε εντοπιστεί τότε στην Κέρκυρα.

Μία ώρα πίσω τα ρολόγια την Κυριακή 31 Οκτωβρίου
Μία ώρα πίσω τα ρολόγια την Κυριακή 31 Οκτωβρίου © Jon Tyson/Unsplash

Στην Ευρώπη, τη δεκαετία του '70, οι περισσότερες χώρες έκαναν ό,τι μπορούσαν για να εκμεταλλευτούν το φως της ημέρας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στη Γερμανία η θερινή ώρα καθιερώθηκε το 1980. Συνηγορούσαν και πρακτικοί λόγοι, καθώς είχαν καθιερώσει τη θερινή ώρα οι περισσότερες γειτονικές χώρες. Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

Πάντως, οι διαφωνίες ανάμεσα στα κράτη - μέλη για την αλλαγή ώρας παραμένουν. Ορισμένες χώρες στην Ευρώπη επιθυμούν να κρατήσουν τη θερινή και άλλα τη χειμερινή ώρα. Μέχρι να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις και να περάσει η πανδημία κορωνοϊού, η αλλαγή ώρας στις 31 Οκτωβρίου 2021 είναι μια καλή ευκαιρία για όσους αγαπούν τον ύπνο, να παραμείνουν για μια ώρα παραπάνω στην... αγκαλιά του Μορφέα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ