Ελλαδα

Οι πλημμύρες στην Ελλάδα μέσα σε μια 20ετία - Πόσοι πέθαναν

Τι δείχνουν τα στοιχεία για την Αττική

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πλημμύρες στην Αττική
Πλημμύρες στην Αττική © ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΠΑΜΠΗΣ / EUROKINISSI

Περισσότερες από 380 πλημμύρες στην Ελλάδα καταγράφηκαν από το 2000 έως το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία του meteo.

Στην Ελλάδα, κατά την περίοδο 2000-2020, καταγράφηκαν πάνω από 380 πλημμύρες, με αρνητικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Αυτό αναφέρουν ερευνητές του meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Όπως επισημαίνουν, σε αυτές τις καταστροφικές πλημμύρες έχασαν τη ζωή τους 132 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 38 στην Αττική. Παράλληλα, σημειώθηκαν μεγάλες υλικές ζημιές και καταστροφές στις υποδομές, αλλά και προβλήματα σε μετακινήσεις κλπ.

Μάλιστα, ο νομός Αττικής επλήγη στο 30% των περιπτώσεων αυτών, όπως αναφέρουν σε ανάλυση τους οι ερευνητές Κ. Παπαγιαννάκη, Κ. Λαγουβάρδου και Β. Κοτρώνη.

Οι περισσότερες πλημμύρες, συγκεκριμένα 73 από τις 112, καταγράφηκαν στις αστικές περιοχές, δηλαδή στην Αθήνα, στον Πειραιά και στα προάστια. Επίσης, 27 πλημμυρικά φαινόμενα  επηρέασαν περιοχές της Ανατολικής Αττικής, ενώ 12 περιοχές της Δυτικής Αττικής.

Πλημμύρες στην Αττική: 38 νεκροί την τελευταία 20ετία

Συνολικά οι πλημμύρες της συγκεκριμένης περιόδου είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 38 άνθρωποι στην περιοχή της Αττικής.

Οι φθινοπωρινοί μήνες, με πρώτο τον Νοέμβριο, υπήρξαν οι πιο καταστροφικοί, κάτι το οποίο δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς τη συγκεκριμένη εποχή είναι ιδιαίτερα αυξημένες οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Σημειώνεται ότι οι πλημμύρες στη Μάνδρα τον Νοέμβριο του 2017 με 24 νεκρούς ήταν το πιο θανατηφόρο επεισόδιο, ενώ άλλα επτά πλημμυρικά επεισόδια προκάλεσαν από μία έως πέντε ανθρώπινες απώλειες.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ