Ελλαδα

Παπαευαγγέλου: Δεν φταίνε τα παιδιά για την αύξηση των κρουσμάτων

«Πάνω από 90% η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κρούσματα κορωνοϊού στα παιδιά
Παιδιά στο σχολείο © EUROKINNISSI/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Βάνα Παπαευαγγέλου - Διάδοση κορωνοϊού: Τα παιδιά δεν φταίνε για την αύξηση των κρουσμάτων.

Σχετικά με τη διάδοση του κορωνοϊού στα παιδιά, η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε στην τακτική ενημέρωση για τον κορωνοϊό πως με δύο self test την εβδομάδα στα σχολεία, 1 στα 3 κρούσματα αφορά σε παιδιά ηλικίας κάτω των 17 ετών. Ωστόσο, επανέλαβε πως σήμερα, 30 Σεπτεμβρίου, ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σημαντικά χαμηλότερος από αυτόν που βλέπαμε τον Αύγουστο.

Όπως είπε, η αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά σχολικής ηλικίας παρατηρείται αποκλειστικά και μόνο σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

«Τα σχολεία αποτελούν τον καθρέφτη της κοινότητας», τόνισε, θέλοντας να καταδείξει τη συσχέτιση εμβολιαστικής κάλυψης και επιδημιολογικού φορτίου.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου εξήγησε πως επικρατεί η ενδοοικογενειακή μετάδοση και έτσι με αυξημένο αριθμό στα σχολεία, έχουμε επίσης υψηλό αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού σε ηλικίες 35-45 που είναι οι γονείς τους.

«Τα παιδιά δεν φταίνε για την αύξηση των κρουσμάτων. Οι ενήλικοι συμπολίτες μας πρέπει ως γονείς εμβολιαζόμενοι να προστατεύσουν τα παιδιά τους», είπε κλείνοντας την τοποθέτησή της η Βάνα Παπαευαγγέλου.

H Ελλάδα μαζί με την Κύπρο τον μεγαλύτερο αριθμό τεστ 

H Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι στα 33 έτη την τελευταία εβδομάδα. Όπως τόνισε, η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο είναι από τις χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό τεστ ανά 100.000 πληθυσμού.

Ως εκ τούτου, ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 1% περίπου, λόγω και του μεγάλου αριθμού των rapid test σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους καθημερινά.

Κορωνοϊός - Υψηλή θετικότητα στη Bόρεια Ελλάδα

Αντίθετα, υψηλή θετικότητα βλέπουμε σε περιοχές όπως Καστοριά, Πιερία, Ημαθία, Δράμα, Μύκονος, Σαντορίνη και Ικαρία, σύμφωνα με την καθηγήτρια που σημείωσε πως το επιδημιολογικό φορτίο είναι σημαντικά επιβαρυμένο στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

Η κα. Παπαευαγγέλου επανέφερε ανάλυση από «τον κύριο Τσιόδρα» όπου «φαίνεται η γραμμική συσχέτιση μεταξύ της εμβολιαστικής κάλυψης και των κρουσμάτων». Όπως είπε, σε περιοχές όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή, εξακολουθεί να είναι σημαντική η διάδοση του κορωνιοϊού.

Την ίδια ώρα, πλην της βόρειας Ελλάδας, καλύτερη είναι η εικόνα στο σύστημα υγείας της χώρας. «Ο συνολικός αριθμός νοσηλευόμενων έπεσε κάτω από τις 2.000 ασθενείς και ο κυλιόμενος μέσος όρος της εβδομάδας μειώθηκε σε 198 ανά ημέρα» είπε η κα. Παπαευαγγέλου.

Ωστόσο, η ίδια σημείωσε πως παρατηρείται αύξηση του ποσοστού διασωληνωμένων ασθενών ηλικίας 55-64 ετών που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ανεμβολίαστοι.

Μαγιορκίνης: Έχουμε ενδοοικογενειακή διασπορά και διασπορά από κοινωνικές ελκδηλώσεις

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι επισημάνσεις του Γκίκα Μαγιορκίνη: «Από το καλοκαίρι και μετά έχουμε ενδοοικογενειακή διασπορά και διασπορά από κοινωνικές ελκδηλώσεις. Όχι από το εργασιακό περιβάλλον», ανέφερε.

O επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ σημείωσε επίσης ότι την τελευταία εβδομάδα η επιδημία παρουσιάζει μικρή επιδείνωση. Στην Ελλάδα βρίσκεται για 5η συνεχή εβδομάδα σε φάση συρρίκνωσης, ωστόσο με την πτώση της θερμοκρασίας σε περιοχές της Β. Ελλάδας σε συνδυασμό με τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων.

Eνημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ