Visual Browsing

Αχ. Γραβάνης: Ταχύτατη η μόλυνση στις σχολικές τάξεις

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας Αχιλλέας Γραβάνης
Ο καθηγητής Φαρμακολογίας Αχιλλέας Γραβάνης © Athens Voice
Το εμβόλιο Covid έπρεπε να είναι υποχρεωτικό για τα παιδιά, υποστήριξε ο καθηγητής
  • A-
  • A+
0
Ο καθηγητής Φαρμακολογίας Αχιλλέας Γραβάνης τόνισε ότι σε μια σχολική τάξη με 1-2 κρούσματα, θα μολυνθούν όλοι ταχύτατα.

Στη λογική του 50% συν 1 για να κλείσει μια τάξης σχολείου από κορωνοϊό στάθηκε ο καθηγητής Φαρμακολογίας, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και Ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας, Αχιλλέας Γραβάνης.

«Δεν έχει βάση η λογική της νόσησης του 50% συν 1 μιας τάξης, διότι ο ιός μεταδίδεται τόσο γρήγορα, ώστε χρειάζεται 15-20 δευτερόλεπτα σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων από τον μολυσμένο για να μεταδοθεί. Οπότε σε μια τάξη, που έχει 1-2 κρούσματα, η αίθουσα θα μολυνθεί ταχύτατα, μέσα σε ώρες ή το πολύ σε 1, 2 μέρες», υπογράμμισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

Το τι ενδέχεται να ακολουθήσει με το άνοιγμα των σχολείων, δεδομένου του χαμηλού αριθμού εμβολιασμένων παιδιών και του ποσοστού κρουσμάτων που έχει οριστεί ότι θα πρέπει να προηγηθεί για να «σφραγίσει» η τάξη, δείχνει η εμπειρία από χώρες του εξωτερικού, όπως η Αμερική, που τα σχολεία άνοιξαν τον Αύγουστο, αλλά και στη Γαλλία, όπου 7.000 σχολεία έκλεισαν σε μια εβδομάδα, λόγω πολύ μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων. «Αυτό θα είχε μια λογική αν οι αίθουσές μας ήταν καλά αεριζόμενες, αν είχαμε προνοήσει να έχουμε αυτά τα κινητά HEPA φίλτρα καθαρίσματος του αέρα, που αποδίδουν πολύ αποτελεσματικά. Είναι μικρές συσκευές, αλλάζει το φίλτρο σε τακτά χρονικά διαστήματα και περιορίζεται σημαντικά η πιθανότητα μετάδοσης του ιού σε έναν κλειστό χώρο».

Από την άλλη, με τον μαζικό εμβολιασμό παιδιών, η διασπορά φαίνεται πως αναχαιτίζεται σε μεγάλο βαθμό. Στο Τορόντο που τα σχολεία άνοιξαν με τον μαθητικό πληθυσμό σε ποσοστό 90% πλήρως εμβολιασμένο, υπάρχουν μέχρι τώρα μόνο λίγα κρούσματα.

Σχετικα
Κορωνοϊός: Συναγερμός για Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα (βίντεο)
Κορωνοϊός: Συναγερμός για Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα (βίντεο)

«Έχουμε μια πολύ καλή παράδοση σαν γονείς, τις περασμένες δεκαετίες, χωρίς πολλές ερωτήσεις και με εμπιστοσύνη στους παιδιάτρους να εμβολιάζουμε τα παιδιά μας και να έχουμε πετύχει σχεδόν την εκρίζωση πολλών λοιμωδών νόσων και την πρόοδο στην ελληνική κοινωνία λόγω της απουσίας αυτών ακριβώς των ασθενειών, που έρχεται σε αντίθεση με την συμπεριφορά πολλών γονιών σχετικά με τον κορωνοϊό». Εδώ συζητάμε για μια επικίνδυνη, πανδημική λοίμωξη, που με το στέλεχος Δέλτα εστιάζει με μεγάλη δύναμη στα παιδιά. Ξέρουμε ότι το 25%-30% των νέων κρουσμάτων διεθνώς αφορά στα παιδιά από 5 έως 19 χρονών. Και αυτό ακριβώς είναι μια αντίφαση που και εμένα με έχει προβληματίσει.

Ξεκινήσαμε πολύ καλά, τόνισε ο κ. Γραβάνης όσον αφορά στη διαχείριση της πανδημίας και πλέον είμαστε σχεδόν πρωταθλητές στην Ευρώπη, σε απώλειες ανθρώπινων ζωών, λόγω της δυστοκίας μιας σύγχρονης κοινωνίας να αποδεχθεί εμβόλια πιο ασφαλή από τα προηγούμενα. «Πρέπει η Πολιτεία να σκεφτεί να εφαρμόσει αυτό που έχει κάνει για τα άλλα νοσήματα, όσο αφορά στην εγγραφή των παιδιών στα σχολεία και στον κορονοϊό. Υπάρχουν παιδιά τα οποία θα αρρωστήσουν βαριά, θα μπουν στην μονάδα και κάποια θα χάσουν την ζωή τους ως μη όφειλαν. Γιατί αν ήμασταν άμοιροι προστασίας θα λέγαμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα, ας κλείσουμε τα παιδιά μας στο σπίτι».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

Σχετικα
Σύψας: Μέχρι Χριστούγεννα θα νοσήσουν όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά
Σύψας: Μέχρι Χριστούγεννα θα νοσήσουν όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

 

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5