1821 Digital Gallery
Μίκης Θεοδωράκης: Ένα ευχαριστώ κι ένα ύστατο χαίρε

Μίκης Θεοδωράκης: Ένα ευχαριστώ κι ένα ύστατο χαίρε

Το συγκεντρωμένο πλήθος ξεσπάει σε ένα παρατεταμένο χειροκρότημα. Πολλοί φωνάζουν «αθάνατος, αθάνατος»
© EUROKINISSI / ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
Στιγμές από το λαϊκό προσκύνημα και το «τελευταίο αντίο» στον Μίκη Θεοδωράκη

Μια γιαγιά με τον εγγονό της προσεγγίζουν το παρεκκλήσι της Μητρόπολης, κρατώντας ο καθένας από ένα κόκκινο τριαντάφυλλο. Ακολουθεί ο πατέρας και η μητέρα. Η πλατεία για ώρες έχει ντυθεί μουσικά με διαχρονικά κομμάτια του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη, που τα σιγοτραγουδάει ο συγκεντρωμένος κόσμος. Εκατοντάδες άνθρωποι, κάθε ηλικίας, μα κυρίως μεγαλύτερης- περισσότεροι ήταν όσοι μεγάλωσαν με τα τραγούδια του Θεοδωράκη. Αυτή, λίγο πολύ, ήταν η εικόνα στο «τελευταίο αντίο». Μια εικόνα που θα άρεσε στον Μίκη.

Στις 16.45 εμφανίζεται από την πλευρά της Μητροπόλεως το όχημα που μετέφερε τη σορό του Θεοδωράκη. Το συγκεντρωμένο πλήθος ξεσπάει σε ένα παρατεταμένο χειροκρότημα. Πολλοί φωνάζουν «αθάνατος, αθάνατος», μια κυρία φωνάζει «τιμημένο ΚΚΕ». Λίγα μέτρα παραπέρα, υπό την συνοδεία της κιθάρας του Γερμανού διευθυντή χορωδίας Χένινγκ Τσίρoγκ, συνεργάτη του Μίκη από το Τίμπιγκεν, ο κόσμος τραγουδάει δυνατά «αυτό το χώμα είναι δικό σου και δικό μας».

Λίγο πριν τις 15.00 είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται ο κόσμος για το ύστατο χαίρε. Ακολούθησαν συγκινητικές στιγμές. Ο Τσίρoγκ βγάζει την κιθάρα του κι αρχίζει να παίζει. Ο κόσμος, αρχικά διστακτικά, αλλά μετά με μεγαλύτερη προθυμία, αρχίζει να τραγουδάει: «Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ και μυρσίνη συ δοξαστική. Μη παρακαλώ σας μη λησμονάτε τη χώρα μου!». Χειροκρότημα. Ο κόσμος μιλάει για τον Μίκη, το πόσο τον αγαπούσε, ότι ήταν ενωτικός, ότι ήταν λίγο πολύ σαν δικός τους άνθρωπος. Γι' αυτό άλλωστε βρίσκονται εκεί, αυτό το φθινοπωρινό μεσημέρι Δευτέρας για να τον αποχαιρετίσουν. Τον νιώθουν δικό τους άνθρωπο.

Σχετικα
Άγγελος Θεοδωράκης Παπαγγελίδης: Στη σκηνή με τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη
Άγγελος Θεοδωράκης Παπαγγελίδης: Στη σκηνή με τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη

Όσο περνάει η ώρα, τόσο περισσότεροι συγκεντρώνονται. Στην περιοχή υπάρχουν αρκετοί τουρίστες που σταματάνε και ρωτάνε. Ένας νεαρός αλλοδαπός, όταν μαθαίνει ότι ο Θεοδωράκης πέθανε στα 96 του χρόνια, λέει: «Πρέπει να έζησε σπουδαία ζωή!». Άθελα του έχει πέσει μέσα, διότι ο Μίκης έζησε σχεδόν έναν αιώνα και με τα κομμάτια του σημάδευσε γενιές Ελλήνων, που τώρα σχηματίζουν μεγάλες ουρές τριγύρω από την Μητρόπολη για ένα γρήγορο ευχαριστώ κι ένα ύστατο χαίρε. 

Η σορός έφθασε στις 16:45. Ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκρότημα ενώ το φέρετρο μεταφερόταν στο παρεκκλήσι. Τη σορό συνόδευσε ο γιος του Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργος, με την κόρη του Μυρτώ, ο Άγγελος, εγγονός του Μίκη με τον πατέρα του Δημήτρη Παπαγγελίδη.

Σχετικα
Η Πέμη Ζούνη συναντά τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου
Η Πέμη Ζούνη συναντά τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου

Στην παρεκκλήσι, μπροστά από την είσοδο, στέκονταν μέλη του ΚΚΕ, με κόκκινα περιβραχιόνια. Άφηναν τον κόσμο να μπει σταδιακά, δεν δημιουργήθηκε συνωστισμός σε καμία περίπτωση. Όλοι φορούσαν μάσκες, τα πάντα κύλησαν ομαλά.

Μίκης Θεοδωράκης: Ένα ευχαριστώ κι ένα ύστατο χαίρε
© A.V.

Στις 19.00 είχαν σχηματιστεί δύο μεγάλες ουρές ανθρώπων. Η μία επί της Πανδρόσου μπροστά από το παρεκκλήσι της Μητρόπολης και η άλλη επί της Μητροπόλεως που εκτεινόταν κατά δεκάδες μέτρα προς την πλευρά της πλατείας Μοναστηρακίου. Δόθηκε, μάλιστα, παράταση μιας ώρας στο λαϊκό προσκύνημα, που θα συνεχιστεί αύριο Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου (10 π.μ. με 7 μ.μ.) και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου (10 π.μ. με 4 μ.μ.).

Κατόπιν, η σορός θα μεταφερθεί στον Γαλατά Χανίων, όπου την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία και θα ακολουθήσει η ταφή στο κοιμητήριο του χωριού, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία εκλιπόντος.

Athens Voice Newsletter
Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5