1821 Digital Gallery

Θωμαΐδης: Τα σωματίδια θα παραμείνουν για καιρό στην ατμόσφαιρα

Αττική: Η ατμόσφαιρα πάνω από την πρωτεύουσα (φωτογραφία αρχείου)
Αττική: Η ατμόσφαιρα πάνω από την πρωτεύουσα (φωτογραφία αρχείου) © EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Η εκτίμηση του καθηγητή για το πότε θα καθαρίσει η ατμόσφαιρα μετά τις πυρκαγιές
  • A-
  • A+
0
Θωμαΐδης για πυρκαγιές: Η εκτίμηση του καθηγητή για την παραμονή των σωματιδίων από τα πύρινα μέτωπα στην ατμόσφαιρα.

Αρκετό είναι το χρονικό διάστημα που απαιτείται, σύμφωνα με τον καθηγητή αναλυτικής Χημείας, Νίκο Θωμαΐδη, μέχρι να καθαρίσει η ατμόσφαιρα από τα μικροσωματίδια που απελευθερώθηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές που σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην Ελλάδα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής εξήγησε ότι το μέγεθος της καταστροφής είναι τέτοιο που απελευθερώθηκε τεράστια ποσότητα μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα. «Τα σωματίδια θα παραμείνουν στην ατμόσφαιρα. Ακόμα κι αν το τοπίο καθαρίσει για λίγο, εξαιτίας των ανέμων μπορεί να επαναφέρονται». Μάλιστα, αναφερόμενος στις πληγείσες περιοχές, ο κ. Θωμαΐδης σημείωσε πως «πρέπει σύντομα να απομακρυνθούν όλα τα καμένα υλικά. Να παρακολουθείται το έδαφος, το νερό ακόμα και σε επόμενη φάση τα τρόφιμα ζωϊκής προέλευσης».

Σαρηγιάννης: Θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 χρόνια για να ολοκληρωθεί ο κύκλος ανάταξης και ανανέωσης

Στους κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία και τις επιπτώσεις από την εισπνοή των αιωρούμενων σωματιδίων, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στον Αθήνα 9.84 ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Το πορώδες έδαφος απορροφά τα αιωρούμενα σωματίδια που εκλύονται από την καύση υλικών, πλαστικών, χρωμάτων και άλλων χημικών στοιχείων, παράγοντας καρκινογόνες ενώσεις, μέρος των οποίων μεταφέρεται μέσω των ανέμων. Δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να διεισδύσουν μέχρι το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα (πνεύμονες), ενώ τα μικρότερης διαμέτρου μικροσωματίδια  να περάσουν και στην κυκλοφορία του αίματος. Με την πάροδο του χρόνου και τη συνεχιζόμενη έκθεση σε αυτό το περιβάλλον, όλα αυτά λειτουργούν αθροιστικά, δημιουργώντας βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα προβλήματα στην υγεία του γενικού πληθυσμού, ιδίως στις ομάδες υψηλού κινδύνου, που εκδηλώνονται με βήχα, κρίσεις άσθματος, δακρύρροιες και άλλα λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά συμπτώματα», είπε μεταξύ άλλων ο καθηγητής και χαρακτήρισε αναγκαία τη χρήση μάσκας και γαντιών για την προστασία των εργαζομένων στο πεδίο των καταστροφών, αλλά και για τους πολίτες που μένουν κοντά στις πληγείσες περιοχές.

Σχετικα
Η L’Oréal Hellas και η We4all ενώνουν τις δυνάμεις τους
Η L’Oréal Hellas και η We4all ενώνουν τις δυνάμεις τους

Ο κ. Σαρηγιάννης εκτίμησε πως «θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 χρόνια προκειμένου να ολοκληρωθεί ο κύκλος ανάταξης και ανανέωσης, διότι η αυτοθεραπεία αποτελεί χαρακτηριστικό της φύσης. Δυστυχώς, αφήνουμε να συμβαίνουν καταστροφικά φαινόμενα, υπό την επήρεια και της κλιματικής αλλαγής. Συνεισφέρουμε στην επιδείνωση κλίματος και περιβάλλοντος με την κακή διαχείριση των αποβλήτων, την εκπομπή ρύπων από την παραγωγή ενέργειας, όπως και με την αλόγιστη χρήση των ΙΧ.
Εάν θέλαμε να γράψουμε ένα βιβλίο για την αρνητική συνεισφορά στην κλιματική αλλαγή θα έπρεπε να το αναθέσουμε σε Έλληνες».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5