Visual Browsing

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε αλλοδαπούς

Οχήματα της Αστυνομίας © EUROKINISSI / ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ - Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε αλλοδαπούς
Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση στη Θεσσαλονίκη που εμπλεκόταν στην παράνομη διακίνηση περισσότερων από 350 αλλοδαπών © EUROKINISSI / ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
Είχε αποκομίσει περισσότερα από 700.000 ευρώ
  • A-
  • A+
0
Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση στη Θεσσαλονίκη που εμπλεκόταν στην παράνομη διακίνηση περισσότερων από 350 αλλοδαπών.

Συγκεκριμένα η Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τις αρχές της Βουλγαρίας και της Ουγγαρίας, υπό τον συντονισμό της Eurojust και με τη διαρκή συνδρομή της Europol, συμμετείχε σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ουγγαρία, και είχαν ως αποτέλεσμα να συλληφθούν 14 μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και βασικά στελέχη της.

Στην Ελλάδα συνελήφθησαν πέντε μέλη, ενώ διαπιστώθηκε η διακίνηση περισσότερων από 350 αλλοδαπών σε τουλάχιστον 56 υποθέσεις παράνομων μεταφορών. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., η εγκληματική οργάνωση αποκόμισε περισσότερα από 700.000 ευρώ, καθώς για την πραγματοποίηση της μεταφοράς λάμβανε για κάθε διακινούμενο από 2.000 έως 2.500 ευρώ, στο πλαίσιο της παράνομης δράσης της στη Ελλάδα.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, η οργάνωση εμπλέκεται από τον Ιούνιο του 2019 σε τουλάχιστον 56 περιπτώσεις διακίνησης μεταναστών, για τις οποίες συνελήφθησαν 35 οδηγοί διακινητές, 355 παράνομοι μετανάστες και κατασχέθηκαν 55 οχήματα, από τα οποία 52 ήταν οχήματα μεταφοράς και τα τρία συνοδευτικά οχήματα.

Πώς λειτουργούσε η οργάνωση που διακινούσε παράνομα αλλοδαπούς

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, η οργάνωση λειτουργούσε σε τρία στάδια, λειτουργικά αυτόνομα αλλά αλληλένδετα μεταξύ τους. Συγκεκριμένα τα μέλη της στη Βουλγαρία, προμήθευαν με πολυτελή αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού τα μέλη της οργάνωσης που δραστηριοποιούταν στη χώρα μας.

Σχετικα
Πυροβολισμοί με δύο τραυματίες στο Πασαλιμάνι
Πυροβολισμοί με δύο τραυματίες στο Πασαλιμάνι

Στην Τουρκία, προωθούσαν τους μη νόμιμους αλλοδαπούς στην Ελλάδα, μέσω των ελληνοτουρκικών συνόρων, ενώ στη χώρα μας, χρησιμοποιούσαν τα οχήματα, με τα οποία μετέφεραν τους αλλοδαπούς και τους αποβίβαζαν σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Χαρακτηριστικά στοιχεία της δράσης τους, ήταν η χρήση πολυτελών αυτοκινήτων υψηλού κυβισμού και η ιδιαίτερα επικίνδυνη και αντικοινωνική συμπεριφορά που επεδείκνυαν. Συγκεκριμένα, οι οδηγοί αρνούνταν να συμμορφωθούν σε σήματα στάσης αστυνομικών και ανέπτυσσαν υψηλές ταχύτητες για να διαφύγουν τη σύλληψη, με αποτέλεσμα την πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων, ορισμένα από τα οποία σοβαρά και θανατηφόρα.

Στιγμιότυπο από τα Ελληνοτουρκικά σύνορα © EUROKINISSI / ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Στιγμιότυπο από τα Ελληνοτουρκικά σύνορα © EUROKINISSI / ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Οι έρευνες που οδήγησαν στη σύλληψη των διακινητών

Σχετικα
Εξαρθρώθηκε κύκλωμα εισαγωγής μεταναστών στην Ελλάδα
Εξαρθρώθηκε κύκλωμα εισαγωγής μεταναστών στην Ελλάδα

Κατά τη διάρκεια της προχθεσινής επιχείρησης στη χώρα μας, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε οικίες και συνεργείο αυτοκινήτων στη Θεσσαλονίκη και στη Βέροια, όπου συνελήφθησαν πέντε μέλη της οργάνωσης δύο ημεδαποί και τρεις αλλοδαποί και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων, τρία αυτοκίνητα και γερανοφόρο όχημα μεταφοράς οχημάτων,τέσσερα πλαστά ζεύγη πινακίδων κυκλοφορίας, βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων, ηλεκτρονικές συσκευές (κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες) και 3.500 ευρώ.

Η επιχείρηση υποστηρίχτηκε πληροφοριακά από την Europol, ενώ εξειδικευμένοι αναλυτές και εμπειρογνώμονες του Οργανισμού συνέβαλλαν και κατά το στάδιο των ερευνών με αναλυτική υποστήριξη, ελέγχους στις βάσεις δεδομένων και τακτικές επιχειρησιακές συναντήσεις με στελέχη των Αρχών της χώρας μας. Επιπρόσθετα, η επιχείρηση ενισχύθηκε με την κινητή μονάδα ανάλυσης δεδομένων (mobile office) του Οργανισμού.

Από ελληνικής πλευράς, υλοποιήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Ε.) της χώρας μας και εντάσσεται στο Πρόγραμμα "EMPACT" του Κύκλου Πολιτικής της Ε.Ε για την καταπολέμηση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος. Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής πανευρωπαϊκής δράσης, της οποίας ηγείται η Ελλάδα και αποσκοπεί στην εξάρθρωση οργανωμένων δικτύων διακίνησης μεταναστών από την Τουρκία στη χώρα μας και εν συνεχεία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν ενώπιον των αρμόδιων δικαστικών Αρχών στη Θεσσαλονίκη.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5