1821 Digital Gallery

Με ανοικτά καταστήματα αυτήν την Κυριακή 11 Ιουλίου - Το ωράριο

Κοπέλα με ψώνια έξω από εμπορικά καταστήματα - Οι θερινές εκπτώσεις ξεκίνησαν και τα μαγαζιά θα είναι ανοικτά την Κυριακή 11 Ιουλίου 2021
Κοπέλα με ψώνια έξω από εμπορικά καταστήματα - Οι θερινές εκπτώσεις ξεκίνησαν και τα μαγαζιά θα είναι ανοικτά την Κυριακή 11 Ιουλίου 2021 © EUROKINISSI/
Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές στις θερινές εκπτώσεις
  • A-
  • A+
0
Τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά την Κυριακή 11 Ιουλίου 2021, καθώς συνεχίζονται οι θερινές εκπτώσεις.

Θα είναι ανοικτά τα καταστήματα αυτήν την Κυριακή 11 Ιουλίου 2021, καθώς συνεχίζονται οι καλοκαιρινές εκπτώσεις. Οι θερινές εκπτώσεις ξεκίνησαν τη Δευτέρα 5 Ιουλίου και θα διαρκέσουν έως και την Τρίτη 31 Αυγούστου.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών έχει ανακοινώσει προτεινόμενο ωράριο για τα εμπορικά καταστήματα, από τις 11.00 έως και τις 18.00. Υπενθυμίζεται, ότι οι θερινές εκπτώσεις, βάσει της νομοθεσίας, ξεκινούν κανονικά τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου.

Ωστόσο, λόγω της πανδημίας κορωνοϊού και με τον εμπορικό κόσμο να συνεχίζει να δοκιμάζεται, βλέποντας δραματική πτώση του τζίρου του, εφέτος ελήφθη η απόφαση από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων οι καλοκαιρινές εκπτώσεις να ξεκινήσουν νωρίτερα, προκειμένου να τονωθεί η εμπορική κίνηση και οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις αγορές τους στα εμπορικά καταστήματα.

«Οι εμπορικές επιχειρήσεις έχουν αποδείξει την άρτια τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και αναμένουν το καταναλωτικό κοινό να καλύψει τις ανάγκες του επιλέγοντας από μεγάλη γκάμα προϊόντων, σε πολύ χαμηλές τιμές, πραγματοποιώντας τις αγορές του σε απόλυτα ασφαλές περιβάλλον» αναφέρει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών σε ανακοίνωσή του.

Σχετικα
Ανοιχτά τα καταστήματα σήμερα Κυριακή - Το ωράριο λειτουργίας
Ανοιχτά τα καταστήματα σήμερα Κυριακή - Το ωράριο λειτουργίας

"Μουδιασμένη" πρεμιέρα για τις θερινές εκπτώσεις | 05/07/2021 | ΕΡΤ

Θερινές εκπτώσεις - Ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα την Κυριακή 11 Ιουλίου - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές

Το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Αττικής αναφέρει ότι κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»).

Σχετικα
Ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις 2022 - Τι πρέπει να γνωρίζετε
Ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις 2022 - Τι πρέπει να γνωρίζετε

Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό. Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να είναι ακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Κατά την περίοδο των τακτικών εκπτώσεων απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο της παρ. 1 άρθρου 3 της Υπουργικής Απόφασης 56885/2014, κατά τη διενέργεια εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης». Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η αναγραφή παλιάς και νέας τιμής είναι επιβεβλημένες, ενώ το ποσοστό έκπτωσης έρχεται συμπληρωματικά και όχι μόνο του.

Καταναλωτές στην Ερμού (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Τα εμπορικά καταστήματα ανοίγουν αυτήν την Κυριακή 11 Ιουλίου 2021
Καταναλωτές στην Ερμού (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Τα εμπορικά καταστήματα ανοίγουν αυτήν την Κυριακή 11 Ιουλίου 2021 © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Αττικής αναφέρει επίσης ότι έχει παρατηρηθεί πως επιχειρηματίες μέλη, καλοπροαίρετα και στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τον σχετικό φόρτο εργασίας, δεν αναγράφουν στα υπό έκπτωση προϊόντα διπλές τιμές, αλλά καταφεύγουν στην χρήση γενικευμένου ποσοστού μείωσης. Ωστόσο, η συγκεκριμένη πρακτική είναι παράνομη και επισύρει αυστηρές κυρώσεις. Επιβάλλεται προσοχή από τους καταστηματάρχες, ώστε να αναγράφουν πρώτα απ' όλα την παλιά και νέα τιμή των προϊόντων και κατόπιν γενικευμένο ποσοστό έκπτωσης.

Θερινές εκπτώσεις και εμπορικά καταστήματα - Τα πρόστιμα για τους παραβάτες

Σύμφωνα με το άρθρο 21 ν.4177/2013, σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 5.000 ευρώ.

Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5