Visual Browsing

Τι αλλάζει από τον Σεπτέμβριο σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά

Σχολείο - Μαθητής- Σχολική τσάντα
Σχολείο - Μαθητής- Σχολική τσάντα © ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Ποια μαθήματα προστίθενται στο πρόγραμμα σπουδών
  • A-
  • A+
0
Νηπιαγωγεία και Δημοτικά: Ποιες αλλαγές έρχονται στο πρόγραμμα σπουδών από τον Σεπτέμβριο - Το μάθημα των Αγγλικών και τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων.

Τροπολογία εννέα άρθρων κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας με ρυθμίσεις που αφορούν ζητήματα, όπως η καθολική εφαρμογή των εργαστηρίων δεξιοτήτων και η λήξη του σχολικού έτους. Στα άρθρα, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η υποχρεωτική ένταξη του μαθήματος των αγγλικών στο πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου, καθώς και η υποχρεωτική ένταξη των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων στο πρόγραμμα σπουδών τόσο του Νηπιαγωγείου, όσο και του Δημοτικού. 

Συγκεκριμένα, οι μαθήτριες και οι μαθητές του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού, αλλά και του Γυμνασίου θα παρακολουθούν τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, καθώς, σκοπός του Υπουργείου είναι «η ανάπτυξη δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης στους μαθητές». Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από τη νέα σχολική χρονιά 2021-2022. 

Η κατανομή χρόνου διδακτικής ενότητας Εργαστηρίων Δεξιοτήτων στα Δημοτικά 

Σχετικα
Πότε κλείνουν Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια για καλοκαίρι
Πότε κλείνουν Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια για καλοκαίρι

Η κατανομή χρόνου διδακτικής ενότητας Εργαστηρίων Δεξιοτήτων στα Νηπιαγωγεία

Σχετικα
Πότε κλείνουν τα σχολεία για καλοκαίρι 2021
Πότε κλείνουν τα σχολεία για καλοκαίρι 2021

Επιπλέον, ορίζεται στην τροπολογία ο χρόνος λήξης του σχολικού έτος 2020 – 2021. Συγκεκριμένα, το διδακτικό έτος λήγει στις 30 Ιουνίου, ενώ η διδασκαλία των μαθημάτων λήγει στις 25 Ιουνίου για τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία. 

 

Υπουργείο Παιδείας: Τα άρθρα της τροπολογίας που κατατέθηκε στη Βουλή

Διαβάστε το περιεχόμενο των άρθρων της τροπολογίας του Υπουργείου Παιδείας, αναλυτικά:

Με τα άρθρα 1-3, που ισχύουν από το σχολικό έτος 2021-2022, εντάσσονται τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια όλης της χώρας, καθώς και οι δραστηριότητες στην αγγλική γλώσσα στο νηπιαγωγείο, ενώ περιγράφεται αναλυτικά η κατανομή του χρόνου της διδακτικής ενότητας Εργαστηρίων Δεξιοτήτων στο πρόγραμμα σπουδών στο δημοτικό σχολείο και στο νηπιαγωγείο.

Το άρθρο 4 περιλαμβάνει ρυθμίσεις για οργανικές θέσεις σε κλάδους του εκπαιδευτικού προσωπικού της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, συγκεκριμένα:

Α/ΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Σύσταση επτακοσίων είκοσι μια (721) οργανικών θέσεων, πλέον των υφισταμένων, εκπαιδευτικού προσωπικού, με μεταφορά ισάριθμων θέσεων από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στους κλάδους ΠΕ05 ΓΑΛΛΙΚΗΣ, ΠΕ07 ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ, ΠΕ08 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΠΕ86 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ και στους κλάδους/ειδικότητες ΠΕ79 ΜΟΥΣΙΚΗΣ: ΠΕ79.01 ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ και ΠΕ91 ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ: ΠΕ91.01 ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ και ΠΕ91.02 ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ.
Αφορούν στους κλάδους/ειδικότητες ΠΕ05Γαλλικής, ΠΕ07Γερμανικής, ΠΕ08Καλλιτεχνικών, ΠΕ79.01Μουσικής Επιστήμης, ΠΕ91.01Θεατρικών Σπουδών και ΠΕ91.02Δραματικής Τέχνης.
Β/ΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Καθορισμός των οργανικών θέσεων στους κλάδους του εκπαιδευτικού προσωπικού της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι προέκυψαν το 2018 από την ενοποίηση των παλαιότερων κλάδων/ειδικοτήτων (29 παρ. 1 του ν. 4521/2018).
Αφορά στους νέους – ενοποιημένους κλάδους: ΔΕ02, ΤΕ02, ΠΕ78 ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, ΠΕ79 ΜΟΥΣΙΚΗΣ, ΠΕ80 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΠΕ81 ΠΟΛ.ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ – ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ, ΠΕ82 ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ, ΠΕ83 ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ, ΠΕ84 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ, ΠΕ85 ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΠΕ86 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, ΠΕ87 ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ – ΕΥΕΞΙΑΣ, ΠΕ88 ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ, ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΠΕ89 ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ, ΠΕ90 ΝΑΥΤΙΚΩΝ και ΠΕ91 ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ.

Οι παραπάνω διατάξεις είναι αναγκαίες ενόψει των επικείμενων διορισμών στη γενική εκπαίδευση. Δεν αφορούν στην κατανομή των διορισμών στους διάφορους κλάδους/ειδικότητες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αναφέρονται αποκλειστικά α) στον καθορισμό των οργανικών θέσεων των νέων, μετά την ενοποίηση αυτών το έτος 2018, κλάδων της Β/θμιας και β) στη σύσταση οργανικών θέσεων στην Α/θμια για την κάλυψη πραγματικών αναγκών.

Το άρθρο 5 προβλέπει για το σχολικό έτος 2020-2021 τη λήξη των μαθημάτων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στις 25 Ιουνίου και του διδακτικού έτους στις 30 Ιουνίου, καθώς και την αυτοδίκαιη παράταση των συμβάσεων εργασίας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και μελών Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Το άρθρο 6 συνιστά μεταβατική διάταξη των προϋποθέσεων ολοκλήρωσης της φοίτησης αποκλειστικά των ήδη φοιτούντων σπουδαστών των ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. και των ΕΠΑ.Σ. που εποπτεύονται από άλλα Υπουργεία  

Το άρθρο 7 επιδιώκει την επίλυση ζητήματος που αφορά στις διαδικασίες ταφής των μουσουλμάνων πολιτών, και ιδίως αυτών που ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, στους μουσουλμάνους της Ρόδου και της Κω και στους μουσουλμάνους (Έλληνες και αλλοδαπούς) που κατοικούν στην Αττική.

Το άρθρο 8 αποσαφηνίζει ότι η απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που εγκρίνει τον Κανονισμό λειτουργίας αφορά εκκλησιαστικά ιδρύματα προϋφιστάμενα της ημερομηνίας έναρξης ισχύος του νόμου (11.2.20214) και μη λυθέντα έως και την ημερομηνία αυτή, και όχι για προϋπάρξαντα εκκλησιαστικά ιδρύματα, που λειτούργησαν και λύθηκαν ήδη προ της έναρξης ισχύος του άρθρου αυτού.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5