1821 Digital Gallery

Οργανωμένο έγκλημα: Η απάντηση εισαγγελέα Α.Π σε Χρυσοχοΐδη

Φωτογραφία από το σημείο της δολοφονίας του δημοσιογράφου, Γιώργου Καραϊβάζ
Φωτογραφία από το σημείο της δολοφονίας του δημοσιογράφου, Γιώργου Καραϊβάζ © EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Τι αναφέρει ο κ. Πλιώτας στην απάντησή του
  • A-
  • A+
0
Οργανωμένο έγκλημα: Η απάντηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μετά τη διαβίβαση των δύο φακέλων από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Έγγραφη απάντηση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, απέστειλε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας, για το περιεχόμενο των δυο φακέλων που του είχε παραδώσει κατά την πρόσφατη επίσκεψή του (19.5.2021) στον Άρειο Πάγο σχετικά με το οργανωμένο έγκλημα

Όπως είχε γίνει γνωστό, μέσα στους δύο φακέλους βρίσκονταν στοιχεία για τον τρόπο δράσης του οργανωμένου εγκλήματος και των ανθρώπων της νύκτας, όπως και της διακίνησης ναρκωτικών κ.λπ.. Επιπλέον, ο υπουργός είχε παραδώσει λίστα με 500 ονόματα ατόμων που δραστηριοποιούνται στο χώρο του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά και της εκβίασης.

Ο κ. Πλιώτας διαβίβασε την απάντησή του προς τον κ. Χρυσοχοΐδη, σε όλους τους διευθύνοντες Εισαγγελίες Εφετών ανά την επικράτεια, με την εντολή οι τελευταίοι να ενημερώσουν τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών της χώρας. Σε αυτή επισημαίνει την αναγκαιότητα «εγρήγορσης των προανακριτικών, ανακριτικών και εισαγγελικών αρχών για σε βάθος, ταχύτερη και πληρέστερη έρευνα στις υποθέσεις του οργανωμένου εγκλήματος, με τήρηση βεβαίως των νομίμων δικονομικών διαδικασιών», ενώ σημειώνει την αναγκαιότητα αξιοποίησης από την πλευρά των αστυνομικών αρχών των «Εισαγγελέων Ειδικών Καθηκόντων», όπως είναι του Εισαγγελέα Εφετών που έχει οριστεί να εποπτεύει και να καθοδηγεί στη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής το έργο των αρχών ασφαλείας στη δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά και του Επιστημονικού Συμβουλίου Ανάλυσης, Έρευνας και Προγραμματισμού που έχει συσταθεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, του οποίου προεδρεύει Εισαγγελέας Εφετών. Μάλιστα, η αποστολή του τελευταίου συμβουλίου εντάσσεται στο πλαίσιο καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και μπορεί να συνεργάζεται με όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες, την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και το Λιμενικό Σώμα, ενώ παράλληλα έχει τη δυνατότητα να αντλεί πληροφορίες από τις δημόσιες αρχές.

Ο κ. Πλιώτας, πάντως αναφέρει ότι για την καταπολέμηση του εγκλήματος στο πεδίο διακίνησης ναρκωτικών, η προκαταρκτική εξέταση και η προανάκριση τελεί σε καθεστώς ειδικής νομοθετικής ρύθμισης (άρθρο 44 ν. 4139/2013), υπό την άμεση εποπτεία και καθοδήγηση του κατά νόμο αρμόδιου Εισαγγελέα Εφετών. Αναφορικά με τις υποβαλλόμενες συναφείς δικογραφίες κατά του οργανωμένου εγκλήματος, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου σημειώνει: «Γίνεται ιδιαίτερη μέριμνα και ζητείται η υποβολή από τις Εθνικές Αρχές Ασφαλείας, που υποβάλλουν αυτεπαγγέλτως σχηματισθείσες ποινικές δικογραφίες, να κοινοποιούν αντίγραφο της υποβλητικής αναφοράς και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, για να αξιολογείται κάθε φορά από εισαγγελικό λειτουργό της υπηρεσίας μας και να διατάσσεται, εξαιρετικώς, υπό τους όρους του άρθρου 32 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, η άμεση επίσπευση της προδικασίας και η κατά προτεραιότητα εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο και να εξετάζεται, ακόμη, η δυνατότητα να επιληφθεί η Ολομέλεια του Εφετείου σε Συμβούλιο για την κίνηση της ποινικής δίωξης και την ανάθεση της ανάκρισης σε έμπειρο εφέτη ανακριτή, όπως εσχάτως πολλές φορές έχει επισυμβεί».

Σχετικα
Δολοφονία Μπακαρί Χέντερσον: Την ενοχή των κατηγορουμένων πρότεινε ο εισαγγελέας
Δολοφονία Μπακαρί Χέντερσον: Την ενοχή των κατηγορουμένων πρότεινε ο εισαγγελέας

Σε άλλο σημείο, ο κ. Πλιώτας, αναφέρει ότι «οι αστυνομικοί, μόνον ως γενικοί ανακριτικοί υπάλληλοι υπόκεινται στην Εισαγγελική Αρχή, κατ' εξοχήν εποπτική του ανακριτικού έργου τους, ενώ ως έμμεσα διοικητικά όργανα του κράτους, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη δημόσια ειρήνη, ευταξία και απρόσκοπτη κοινωνική διαβίωση των πολιτών δραστηριοποιούνται υπό την ευθύνη της πολιτικής τους ηγεσίας (εκτελεστικής εξουσίας)».

Τέλος, ο κ. Πλιώτας, αναφέρει ότι «οι εισαγγελείς, ως ισόβιοι δικαστικοί λειτουργοί, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, εφαρμόζουν το Σύνταγμα και τους νόμους και δεν εμπλέκουν τη δικαστική εξουσία στις αρμοδιότητες των άλλων λειτουργών της Πολιτείας (του άρθρου 26 του Συντάγματος), ούτε, πράγμα αδιανόητο άλλωστε, μπορούν να αξιώνουν υποκατάσταση της νομοθετικής ή εκτελεστικής εξουσίας με υπόδειξη ή καθ' οιονδήποτε τρόπο προώθηση είτε νομοθετικών ρυθμίσεων είτε διοικητικών επιλογών της σκοπιμότερης λύσης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικα
Τα αποκαλυπτήρια προτομής του Παύλου Μπακογιάννη στο Παλαιό Ψυχικό (εικόνες)
Τα αποκαλυπτήρια προτομής του Παύλου Μπακογιάννη στο Παλαιό Ψυχικό (εικόνες)

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

Athens Voice Newsletter
Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5