Ελλαδα

Frontex: Δεν γίνονται παράνομα pushbacks στα ελληνικά σύνορα

Γίνονται μόνο νόμιμες αναχαιτήσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διαάσωση προσφύγων και μεταναστών στη Ρόδο©EUROKINISSI
«Δεν υπάρχει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την μεριά των ελληνικών αρχών»©EUROKINISSI

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex εξηγεί ότι στα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα γίνονται νόμιμες αναχαιτίσεις και όχι παράνομα pushbacks.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, Φαμπρίς Λεζερί, σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» απορρίπτει κατηγορηματικά τις κατηγορίες για παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών που έχει δεχθεί η Frontex. Αντίθετα, κάνει λόγο για νόμιμες αναχαιτίσεις που εμπίπτουν στο πλαίσιο του κανονισμού λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής στα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα. 

«Οι ισχυρισμοί για για παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών ξεκίνησε από βίντεο που μεταδόθηκαν από ορισμένα μίντια. Τα βίντεο είχαν δοθεί από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων και πηγές της τουρκικής ακτοφυλακής» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Λεζερί, ξεκαθαρίζοντας εξαρχής τη θέση του για την υπόθεση των pushbacks στα ελληνοτουρκικά σύνορα. 

Σχετικά με τις (έξι και πλέον) υποθέσεις παράνομων επαναπροωθήσεων μεταναστών και προσφύγων που είχαν αναφερθεί στα media, ερευνήθηκαν από ομάδα εργασίας του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού, με τη συμμετοχή μελών κρατών και της Κομισιόν. Οι έρευνες ολοκληρώθηκαν τον Μάρτιο. 

«Αποφάσισα να διερευνήσω την έρευνα διότι υπήρχαν ερωτήματα σχετικά με την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού 656 του 2014 που αφορά τις θαλάσσιες επιχειρήσεις της Frontex» ανέφερε ο Φαμπρίς Λεζερί, εξηγόντας πως η Frontex έχει δύο δυνατότητες. 

Πρώτον, υπάρχουν οι περιπτώσεις που σκάφος στο οποίο επιβαίνουν μετανάστες κινδυνεύει, οπότε η προτεραιότητα της Frontex και η μοναδική της ενέργεια είναι να σώσει τους ανθρώπους και να τους αποβιβάσει με ασφάλεια σε κράτος μέλος της επιχείρησης - στην προκειμένη περίπτωση στην Ελλάδα. 

«Υπάρχει όμως και μια άλλη περίπτωση την οποία προβλέπει ο ευρωπαϊκός κανονισμός» τονίζει ο κ. Λαζερί, «που είναι η αναχαίτιση στη θάλασσα. Εμπίπτει στον κανονισμό, εμπίπτει στο Δίκαιο της θάλασσας. Όταν υπάρχει υποψία εμπλοκής ενός σκάφους σε εγκληματικές και παράνομες δραστηριότητες, όταν η συμπεριφορά δείχνει ότι θέλουν να αποφύγουν συνοριακούς ελέγχους ή ελέγχους αστυνομίας και ασφάλειας, τότε οι εθνικές αρχές έχουν δικαίωμα να προχωρήσουν σε αναχαίτιση σταματώντας το σκάφος και συλλαμβάνοντας τους επιβάτες ή δίνοντας οδηγίες να μην εισέλθουν ή για να μην παραμείνουν στα χωρικά ύδατα του κράτους». 

Άφιξη μεταναστών με φουσκωτή βάρκα στην Κω©Eurokinissi
Ο εκτελεστικό διευθυντής της Frontex εξηγεί ότι στα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα γίνονται νόμιμες αναχαιτίσεις και όχι παράνομα pushbacks©Eurokinissi

«Δεν υπάρχει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ελληνικές αρχές»

Πολλές από τις περιπτώσεις που ερευνήθηκαν ήταν περιπτώσεις αναχαίτισης σύμφωνα με τον κ. Λαζερί και έγκειται στην ευθύνη των κρατών μελών, σε αυτή την περίπτωση της Ελλάδας, για το πώς θα διαχειριστεί το σκάφος. Ξεκαθάρισε, μάλιστα, πως το συμπέρασμα της έρευνας έδειξε πως δεν υπήρχαν σε καμία υπόθεση αποδεικτικά στοιχεία ότι η Frontex συμμετείχε σε παράνομες επαναπροωθήσεις στη θάλασσα. 

Σχετικά με το αν υπάρχει εμπλοκή των ελληνικών αρχών σε παράνομα pushbacks, ο Φαμπρίς Λεζερί απαντά πως δεν έχει ενδείξεις για κάτι τέτοιο. «Όπου είχαμε υποθέσεις για τις οποίες αμφιβάλαμε, ζήτησα εγγράφως καλύτερη πληροφόρηση από τις ελληνικές αρχές. Σε δύο υποθέσεις κάλεσα τις ελληνικές αρχές να κάνουν έρευνα. Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων» ξεκαθάρισε ενώ δεν παρέλειψε να διευκρινίσει πως το το επιχειρησιακό περιβάλλον στα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα δεν είναι εύκολο. 

«Έχουμε παρατηρήσει εντάσεις από σκάφη γειτονικών χωρών έναντι σκαφών, που περιπολούν υπό την ομπρέλα της Frontex. Για παράδειγμα, πριν από μερικές εβδομάδες, ένα φινλανδικό σκάφος δέχτηκε ενόχληση από την τουρκική ακτοφυλακή σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Το ίδιο συνέβη και με σουηδικό σκάφος». 

Χαρακτηριστική ήταν και η αναφορά του γάλλου αξιωματούχου στην αρχή των συγκρουσιακών καταστάσεων και των επικίνδυνων ελιγμών από την Τουρκία, η οποία έγινε τον Μάρτιο του 2020, όταν δύο τουρκικά F-16 εισήλθαν στον ελληνοτουρκικό εναέριο χώρο και ενόχλησαν ένα δανέζικο αεροσκάφος που λειτουργούσε από την Frontex. «Ακολούθησαν περιστατικά στα χερσαία σύνορα στον Έβρο» λέει ο κ. Λάζερί, «με πυροβολισμούς προερχόμενους από την τουρκική πλευρά, όπου άνδρες του οργανισμού έκαναν περιπολίες με Έλληνες. Έχουν συμβεί εννιά περιστατικά από τον Απρίλιο του 2020» τόνισε ο κ. Λαζερί, διευκρινίζοντας πως τέτοια περιστατικά δυσκολεύουν σημαντικά τη δουλειά της Frontex. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ