Ελλαδα

Έρευνα για την κλιματική αλλαγή: 82,9% ζητά αυστηρότερους νόμους

Να αλλάξουν συμπεριφορά οι πολίτες ζητούν 8 στους 10, όμως μόνο ένας στους 10 το θέτει ως πρώτη προτεραιότητα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κλιματική Αλλαγή
© Akil Mazumder/Pexels

Έρευνα της aboutpeople: Οι πολίτες πρέπει να αλλάξουν την συμπεριφορά τους και να αυστηροποιηθούν οι νόμοι για να περιοριστεί η κλιματική αλλαγή.

Η aboutpeople για το 20/20 του NEWS 24/7, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, πραγματοποίησε έρευνα για τις στάσεις των πολιτών απέναντι στα ζητήματα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής.

Τα σημαντικά της έρευνας

  • Το 77,3% πιστεύει ότι η μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής πρέπει να είναι ύψιστη προτεραιότητα για να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο πλανήτη για τις επόμενες γενιές
  • Το 80% των ερωτηθέντων απάντησε ότι οι πολίτες πρέπει να αλλάξουν την συμπεριφορά τους για να περιοριστεί η κλιματική αλλαγή
  • Όμως μόνο το 12,1% θεωρεί ότι θα πρέπει να αποτελέσει την πρώτη προτεραιότητα μετά το τέλος της πανδημίας.
  • Πιο αυστηρούς νόμους για την προστασία του περιβάλλοντος επιθυμεί η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών
  • Το 86,3% θεωρεί ότι στα επόμενα 20 χρόνια θα δούμε μεγάλες αλλαγές εξαιτίας της κλιματικής αλλαγήςΜόνο 1 στους 10 το θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την αλλαγή συμπεριφοράς

 

 

Οι πολίτες πρέπει να αλλάξουν συμπεριφορά

Το 80% των ερωτηθέντων απάντησε ότι οι πολίτες πρέπει να αλλάξουν την συμπεριφορά τους για να περιοριστεί η κλιματική αλλαγή, δεν πρέπει να αφήσουμε αυτό το θέμα μόνο στην πρωτοβουλία των κυβερνήσεων. Αντίθετα, το 18,5% να πιστεύει ότι δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι πολίτες για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, είναι θέμα των κυβερνήσεων.

ereuna2.png

Η κλιματική αλλαγή ύψιστη προτεραιότητα: Ναι μεν, αλλά...

Η μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής πρέπει να είναι ύψιστη προτεραιότητα για να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο πλανήτη για τις επόμενες γενιές ακόμα και αν πρέπει να μείνουν πίσω άλλα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα, είπε το 77,3%, ενώ το 16,5% υποστηρίζει ότι πρέπει να είναι μικρότερη προτεραιότητα στην παρούσα φάση γιατί αντιμετωπίζουμε πολύ σημαντικότερα προβλήματα ακόμα και αν αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στις επόμενες γενιές.


ereuna1.png

Παράλληλα όμως, μόνο περίπου ένας στους δέκα θεωρεί ότι θα πρέπει να αποτελέσει την πρώτη προτεραιότητα μετά το τέλος της πανδημίας. Έτσι, το 12,1% συγκεντρώνει η προστασία του περιβάλλοντος/κλιματική αλλαγή στην ερώτηση «μετά το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού, ποια πιστεύετε ότι είναι πιο σημαντικά θέματα που θα πρέπει να μας απασχολήσουν ως χώρα».

Η οικονομία, η ανεργία, η υγεία, η εγκληματικότητα και η παιδεία σημειώνουν πολύ υψηλότερα ποσοστά.   

ereuna_3.png

Να γίνουν πιο αυστηροί οι νόμοι 

Το 81,9% πιστεύει ότι οι πιο αυστηροί νόμοι για την προστασία του περιβάλλοντος αξίζουν το όποιο πιθανό κόστος γιατί τελικά είναι προς όφελός μας, ενώ το 12,8% ότι οι πιο αυστηροί νόμοι για την προστασία του περιβάλλοντος κοστίζουν θέσεις εργασίας και βλάπτουν την οικονομία.


ereuna_4.png

Μεγάλες αλλαγές τα επόμενα 20 χρόνια

Το 86,3% πιστεύει ότι τα επόμενα 20 χρόνια θα δούμε μεγάλες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, ενώ το 9,4% διαφωνεί με ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

ereuna5.png

Ποιοι από τους παρακάτω θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προστασία του περιβάλλοντος

Οι περισσότεροι παράγοντες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής παίρνουν κάτω από τη βάση.

Πιο συγκεκριμένα, το 2,1% θεωρεί ότι τα εργοστάσια βοηθούν αρκετά σε αυτή την κατεύθυνση, 10,7% ότι κάνουν όσα περίπου πρέπει και 84,5% ότι δεν βοηθούν αρκετά, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τις μεγάλες επιχειρήσεις είναι 5,1%, 15,2% και 75,3%.

 

ereuna6.png

Πόσοι θέλουν ανεμογεννήτριες

Την ίδια ώρα, 6 στους 10 ερωτώμενους (59,5%) δήλωσε ότι είναι υπέρ της τοποθέτησης ανεμογεννητριών για παραγωγή ρεύματος, ενώ το 30,5% ότι είναι κατά. Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί οτι παρατηρείται σημαντική μείωση της αποδοχής των ανεμογεννητριών από τους πολίτες σε σχέση με ανάλογη  έρευνα του 2017, όταν οι θετικές απαντήσεις ήταν 85,9% και οι αρνητικές μόλις 8,7%

ereuna7.png

Η εμπιστοσύνη στα κόμματα 

Τέλος, στην ερώτηση «ποιο κόμμα πιστεύετε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα ζητήματα που αφορούν στην κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος», το 32,9% απάντησε κανένα από τα υπάρχοντα, το 22% η ΝΔ, το 15,2% ο ΣΥΡΙΖΑ, το 6,1% το ΚΙΝΑΛ, το 5,9% το ΜΕΡΑ 25, το 2% το ΚΚΕ και το 1% η Ελληνική Λύση.

ereuna8.png

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ