Visual Browsing

Σοφία Μπεκατώρου - Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών - Το μήνυμά της

Η Σοφία Μπεκατώρου στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών αναφέρθηκε εκ νέου στη σεξουαλική κακοποίηση και στο πώς μπορούν να προστατευτούν τα παιδιά
Η Σοφία Μπεκατώρου στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών αναφέρθηκε εκ νέου στη σεξουαλική κακοποίηση και στο πώς μπορούν να προστατευτούν τα παιδιά © EUROKINISSI/ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ
«Δεν πρόκειται για τη δική μου ιστορία. Εγώ είμαι ένα θύμα» ανέφερε για τη σεξουαλική κακοποίηση
  • A-
  • A+
0
Η Σοφία Μπεκατώρου μίλησε για τη σεξουαλική κακοποίηση στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, επισημαίνοντας πόσο σημαντική είναι η διαπαιδαγώγηση στα σχολεία.

Αποκαλυπτική για μία ακόμη φορά ήταν η Σοφία Μπεκατώρου, η οποία μίλησε για τη σεξουαλική κακοποίηση στο 6o Oικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις αποκαλύψεις για τον βιασμό της, και έχοντας ξεκαθαρίσει ότι «υπάρχουν και άλλες υποθέσεις σαν τη δική μου», είχε γίνει δεκτή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μιλώντας για τη Σοφία Μπεκατώρου, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε πει ότι «έσπασε τη συνωμοσία της σιωπής», με τη Χρυσή Ολυμπιονίκη να δηλώνει στη συνέχεια: «Δεν είμαι η μοναδική αθλήτρια που κακοποιήθηκε». «Το τραύμα δεν έχει χρόνο. Όταν κάποια στιγμή το θύμα καταφέρνει και μιλάει, κατ' αρχάς το παραδέχεται στον εαυτό του και μετά μπαίνει σε μια διαδικασία να το αντιμετωπίσει» ανέφερε στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών η Χρυσή Ολυμπιονίκης στην ιστιοπλοΐα που συγκλόνισε με τις αποκαλύψεις για τον βιασμό της.

Και πρόσθεσε η Σοφία Μπεκατώρου: «Τα βήματα είναι πολύ αργά και πολύ δειλά μέχρι να φτάσεις να υψώσεις το ανάστημά σου». «Δεν πρόκειται για τη δική μου ιστορία. Εγώ είμαι ένα θύμα, όπως είναι όλοι οι άνθρωποι που έχουν πονέσει, ανεξαρτήτως φύλου, έχουν κακοποιηθεί και έχουν χρειαστεί χρόνια για να επανέλθουν μετά από ένα τέτοιο βίωμα» ξεκαθάρισε στη συνέχεια.

Σχετικα
Νέα ποινική δίωξη σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη για βιασμό
Νέα ποινική δίωξη σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη για βιασμό

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και με αφορμή το #metoogreece, η Μπεκατώρου και η διευθύντρια πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, Αφροδίτη Παναγιωτάκου, συζήτησαν στο πλαίσιο των εργασιών του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών για:

  • τη συχνά επικριτική αντιμετώπιση των θυμάτων,
  • την ανάγκη για την ουσιαστική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία,
  • την έμφυλη βία στην Ελλάδα και
  • την κοινωνία που αλλάζει.

«Η πρόσβαση στη σεξουαλική παιδεία είναι ανθρώπινο δικαίωμα, απαραίτητο για να εξασφαλίσουμε τα υπόλοιπα δικαιώματά μας που είναι η αξιοπρέπεια, η ελευθερία, η απόλαυση, είναι, τελικά, το να μπορείς να είσαι ο εαυτός σου» ανέφερε από τη μεριά της η διευθύντρια πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, Αφροδίτη Παναγιωτάκου.

Η Σοφία Μπεκατώρου για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

Με πρώτο στόχο να προστατευτούν τα παιδιά, η κα Μπεκατώρου υπογράμμισε ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι ανάγκη να ξεκινάει «από μικρή ηλικία, μέσα από το σχολείο».

Σχετικα
Εργαζόμενη σε σπίτι στα Πετράλωνα κατήγγειλε τον βιασμό της
Εργαζόμενη σε σπίτι στα Πετράλωνα κατήγγειλε τον βιασμό της

Και εξήγησε: «Με την παιδεία νομίζω ότι τουλάχιστον οι επόμενες γενιές δεν θα βιώσουν αυτό που εμείς τώρα μοχθούμε για να αλλάξουμε και που οι προηγούμενοι από εμάς θεωρούσαν μια κανονικότητα. Αν μιλήσουμε για τη γενιά πριν από εμάς, δεν έβλεπαν κάτι μεμπτό σε όλα αυτά που συζητάμε, γιατί το σώμα δεν ήταν δικό τους, ήταν πώς μας βλέπουν οι άλλοι».

Η κα Μπεκατώρου χαρακτήρισε «αναφαίρετο δικαίωμα» το δικαίωμα στο «όχι». «Οι νέες γενιές να γνωρίζουν ότι το σώμα είναι δικό τους, ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα τους να μπορούν να λένε όχι και να ακούγονται. Να έχουν την απόλαυση, να μπορούν να έχουν σχέσεις μεταξύ τους οι οποίες να βασίζονται στον σεβασμό και όχι στην κατάχρηση εξουσίας» είπε η Χρυσή Ολυμπιονίκης στην ιστιοπλοΐα, τονίζοντας: «Πρέπει να υπάρχει συγκατάθεση».

Ως προς τη δημοσιοποίηση της εμπειρίας της, η Σοφία Μπεκατώρου ένιωσε την ανάγκη να μιλήσει για τα κίνητρα της και την κριτική που έχει δεχτεί από μερίδα ανθρώπων. «Δεν υπάρχει κέρδος. Αν κάτι έχουμε καταφέρει όλοι μαζί σαν σύνολο είναι ότι πλέον δεν ντρεπόμαστε να μιλήσουμε ανοιχτά. Είναι το γεγονός ότι τις προάλλες μια κοπέλα μπόρεσε και προστάτευσε τον εαυτό της, ότι μια μητέρα μπόρεσε και είπε "στοπ" σε έναν κακοποιητή πατέρα, ότι ένας συγγενής το ξανασκέφτηκε δεύτερη φορά πριν κάνει κάτι που δεν θα έπρεπε ούτε καν να σκέφτεται. Αυτό είναι το κέρδος. Κάτι όμως που δεν αλλάζει τόσο εύκολα σε μια κοινωνία» δήλωσε.

Σοφία Μπεκατώρου και Αφροδίτη Παναγιωτάκου στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών
Σοφία Μπεκατώρου και Αφροδίτη Παναγιωτάκου στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών © EUROKINISSI/ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ

Συνηγορώντας, η Αφροδίτη Παναγιωτάκου πρόσθεσε ότι «το κόστος του να βγει κανείς και να μιλήσει ανοιχτά για ένα τέτοιο πράγμα είναι πολύ μεγαλύτερο από οποιοδήποτε κέρδος μπορεί κανείς να υποψιαστεί». Και σημείωσε: «Γιατί το κέρδος δεν αφορά εσένα, αφορά συνολικά την ελληνική κοινωνία που άρχισε σιγά σιγά να κοιτάζει τον εαυτό της στον καθρέφτη».

Η κα Μπεκατώρου θέλησε να απευθυνθεί σε όλους όσοι την αμφισβητούν. «Πρέπει να σταματήσουμε να καλλωπίζουμε το πρόβλημα. Πρέπει να σταματήσουμε να αποσιωπούμε την αλήθεια. Πρέπει να εκφράσουμε με λέξεις, τις σωστές λέξεις, τι συμβαίνει τώρα στην πραγματικότητα» ξεκαθάρισε.

Σοφία Μπεκατώρου: «Δεν προσπάθησα να εκμεταλλευτώ μια κατάσταση για δημοσιότητα»

«Θέλω να μιλήσω σε όλους αυτούς που δεν με έχουν πιστέψει» είπε η κα Μπεκατώρου, εμφανώς συγκινημένη. «Χρειάζεται να σας πω ότι ποτέ δεν προσπάθησα να εκμεταλλευτώ μια κατάσταση για τη δημοσιότητα. Δεν ζω για τη δημοσιότητα. Είμαι μια αθλήτρια η οποία, δόξα τω Θεώ, βίωσα πολλές χαρές στη ζωή μου και πολλές επιτυχίες. Χρειάστηκε να ανέβω έναν Γολγοθά για να φτάσω στο σημείο να μπορώ να σας μιλάω σήμερα εδώ και να μου δίνεται μια τέτοια ευκαιρία» τόνισε η Σοφία Μπεκατώρου.

«Ο πόνος που βιώνει ένα θύμα μένει ανεξίτηλος στην ψυχή, δεν ξεπερνιέται ποτέ. Απλά μαθαίνεις να ζεις με αυτό και μαθαίνεις να το διαχειρίζεσαι καλύτερα. Χρειάζεται πάρα πολύ χρόνος για να κερδίσεις τον αυτοσεβασμό σου και κανένα κέρδος δεν μπορεί να σου δώσει το κίνητρο να βγεις να κατηγορήσεις έναν άλλο άνθρωπο γι΄ αυτό το πράγμα» δήλωσε ακόμη η Χρυσή Ολυμπιονίκης.

Και πρόσθεσε: «Εγώ είμαι μια απλή γυναίκα, έτσι όπως είναι άλλες γυναίκες και τότε ήμουν ένα κορίτσι. Δεν προκάλεσα με τη συμπεριφορά μου. Είχα τους στόχους μου, δούλεψα πάρα πολύ σκληρά για αυτούς και όταν έγινε αυτή η κατάχρηση εξουσίας ένιωθα το όνειρο μου να γκρεμίζεται και μαζί με το όνειρο μου να παίρνω την ευθύνη και άλλων ανθρώπων. Αυτό δεν μπόρεσα να σηκώσω. Γιατί δεν ήμουν μόνη μου, ήμασταν μια ομάδα και αυτό που εκπροσωπούσαμε ήταν η Ελλάδα. Η Ελλάδα κέρδισε ένα μετάλλιο».

Η Σοφία Μπεκατώρου έδωσε μία ακόμη απάντηση στους επικριτές της στην ομιλία της στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών για τη σεξουαλική κακοποίηση
Η Σοφία Μπεκατώρου έδωσε μία ακόμη απάντηση στους επικριτές της στην ομιλία της στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών για τη σεξουαλική κακοποίηση © EUROKINISSI/ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ

Η κα Μπεκατώρου μίλησε για «τα γελάκια, τις αμφιβολίες, τα πειράγματα μεταξύ, κυρίως, των ανδρών που λένε "έλα μωρέ αυτή τά 'θελε" και "γιατί δεν το είπε τότε" και "τώρα είναι μεγαλύτερη και ψοφάει για δημοσιότητα"». Και απάντησε κατηγορηματικά: «Όχι. Κανένα θύμα δεν ψοφάει για τέτοια δημοσιότητα».

Σεξουαλική κακοποίηση - Τα πρόσωπα μέσα ή κοντά στην οικογένεια - Τι είπε η Σοφία Μπεκατώρου στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

Οι δύο γυναίκες επανέλαβαν ότι, όπως δείχνουν τα ίδια τα εγκλήματα και οι έρευνες, η σεξουαλική κακοποίηση συμβαίνει, συνήθως, σε οικεία περιβάλλοντα και από προσφιλή πρόσωπα.

«Ας αναλογιστούμε λοιπόν τι θα γινόταν, εάν στο δικό μας το περιβάλλον υπήρχε κάποιος που υποφέρει. Γιατί αυτό συμβαίνει. Αυτό που νομίζουμε ότι δεν μπορεί να συμβεί σε εμάς, μπορεί κάποια στιγμή να μας συμβεί» είπε η κα Μπεκατώρου. «Εάν υπάρχει ένα χάσταγκ που λέγεται #metoo, υπάρχει ένα άλλο χάσταγκ που λέγεται "έλα μωρέ". Εάν συνέβαινε το ίδιο στην κόρη σου, θα ήταν όλα εντάξει; Θα λέγαμε πάλι "έλα μωρέ"; Ας μπούμε λίγο πιο βαθιά στη θέση του άλλου. Ας μπούμε λίγο πιο βαθιά στο πόσο κοντά είναι όλα αυτά» συμφώνησε η κα Παναγιωτάκου.

«Γι΄ αυτό πρέπει στα σχολεία, από πολύ μικρή ηλικία τα παιδιά να μαθαίνουν τα όρια, να μαθαίνουν να λένε τα πράγματα έτσι όπως συμβαίνουν πραγματικά, να μην ντρέπονται, να έχουν έναν αυτοσεβασμό ο οποίος πηγάζει μέσα από τη γνώση και την αξιοπρέπεια και τη σωστή διαπαιδαγώγηση» επανέλαβε η κα Μπεκατώρου.

Και κατέληξε στην ομιλία της στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: «Αν εμείς, αν εσείς αύριο αντιμετωπίσετε έστω και λίγο με διαφορετικό τρόπο τα στερεότυπα της κακοποίησης, μπορούμε να κάνουμε μια μεγάλη αλλαγή. Αυτό θέλουμε. Μια μικρή αλλαγή μέσα στον εαυτό και την οικογένεια μας. Και αυτό θα φέρει μια μεγάλη αλλαγή στην κοινωνία. Αυτό ήθελα να μοιραστώ σήμερα μαζί σας».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5