Visual Browsing

Κορωνοϊός - Εμβολιασμός: Πότε περνούν οι 60+ το κατώφλι ανοσίας

ΟΥΡΕΣ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
ΟΥΡΕΣ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
Προσπάθειες από την κυβέρνηση ώστε να ξεπεραστεί η διστακτικότητα στις μεγαλύτερες ηλικίες
  • A-
  • A+
0
Περισσότερο από το 70% των πολιτών της ηλικιακής ομάδας 60 ετών και άνω αναμένεται να έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση εντός του Μαΐου

Συνοψίζοντας τα πρόσφατα δεδομένα για τον εμβολιασμό κατά του  κορωνοϊού στην Ελλάδα, ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης και ο Καθηγητής Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), αναφέρουν ότι:

Η «ανοσία της αγέλης» είναι το επίπεδο συλλογικής ανοσίας μετά το οποίο η εξάπλωση του παθογόνου δεν επαρκεί για να συντηρήσει την επιδημία, οπότε σε βάθος χρόνου η επιδημία σβήνει. Πόσο πιθανό είναι να μπορέσουμε να φτάσουμε όμως σε φαινόμενα «ανοσίας της αγέλης» και ποιο είναι αυτό το ποσοστό; Οι εκτιμήσεις με τα απλά μοντέλα προβλέπουν ανοσία της αγέλης όταν το ποσοστό ανοσίας φτάσει το 60-70%. Η ακριβής εκτίμηση, όμως, για φαινόμενα «ανοσίας της αγέλης» είναι αρκετά πιο πολύπλοκη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κυβερνώντων χρειάζονται να γίνουν 5,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί, ώστε να επιτύχουμε ένα ισχυρό τείχος ανοσίας, ενώ μέχρι το βράδυ του Σαββάτου 8/5 είχαν πραγματοποιηθεί 3.647.689 εμβολιασμοί, με τον καθημερινό αριθμό να σταθεροποιείται πάνω από τις 100.000, μετά και την λειτουργία 1.500 πλέον εμβολιαστικών κέντρων.

Κορωνοϊός - Εμβολιασμός - Η ανοσία των 60 και πάνω

Προβληματισμός εξακολουθεί να υπάρχει για τους μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες που εμφανίζονται ακόμη διστακτικοί απέναντι στα εμβόλια, παρουσιάζοντας έτσι χαμηλότερο μερίδιο συμμετοχής στους εμβολιασμούς στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Σχετικα
Γώγος για μυοκαρδίτιδες μετά το εμβόλιο: Είναι πολύ σπάνιες
Γώγος για μυοκαρδίτιδες μετά το εμβόλιο: Είναι πολύ σπάνιες

Ωστόσο, παρά τις καθυστερήσεις αυτές που παρουσιάστηκαν στους πρώτους μήνες του εμβολιαστικού κύματος, τώρα γίνεται πλέον σαφές ότι με τα προγραμματισμένα ραντεβού που έχουν ήδη κλειστεί, περισσότερο από το 70% των πολιτών της ηλικιακής ομάδας 60 ετών και άνω αναμένεται να έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση εντός του Μαΐου, περνώντας έτσι το απαιτούμενο κατώφλι ανοσίας. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει εφησυχασμός για το υπόλοιπο 30% των πολιτών μεγαλύτερης ηλικίας που παραμένουν ανεμβολίαστοι, στο οποίο η κυβέρνηση με συνεχείς προτροπές κάνει προσπάθεια ώστε να ξεπεραστεί η διστακτικότητά του.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, όπως δημοσιεύονται στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, τα στοιχεία διαμορφώνονται ως εξής:

  • Στους πολίτες άνω των 85 ετών, το 63% έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση και το ποσοστό ανέρχεται στο 68% αν προστεθούν και τα ραντεβού.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 80-84 ετών το 63% έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση και το ποσοστό ανέρχεται στο 68% αν προστεθούν και τα ραντεβού.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 75-79 ετών, που όπως φαίνεται έχει την καλύτερη συμμετοχή, το 73% έχει εμβολιαστεί και το ποσοστό ανέρχεται στο 80% αν προστεθούν και τα ραντεβού.
  • Στην ομάδα 70-74 το 58% έχει εμβολιαστεί και το ποσοστό ανέρχεται στο 74% αν προστεθούν και τα ραντεβού.
  • Στην ομάδα 65-69 ετών το 40% έχει εμβολιαστεί και το ποσοστό ανέρχεται στο 74% αν προστεθούν και τα ραντεβού.
  • Στην ομάδα 60-64 ετών το 53% έχει εμβολιαστεί με μία δόση και φτάνει το 67% μαζί με τα ραντεβού.

Σχετικα
Πέρασαν τα 7 εκ. οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα μέχρι σήμερα 17/6
Πέρασαν τα 7 εκ. οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα μέχρι σήμερα 17/6

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα νέα ραντεβού που κλείστηκαν από 21/4, οπότε άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για τους κάτω των 60 ετών, έως σήμερα, ξεπερνούν συνολικά τα τρία εκατομμύρια, δηλαδή καλύπτουν 1,5 εκατομμύριο πολίτες. Από τα τρία εκατομμύρια ραντεβού, σχεδόν 800.000 αφορούν πολίτες μεγαλύτερους των 60 ετών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επικεφαλής του εμβολιαστικού προγράμματος για την COVID-19, έως το τέλος Mαΐου θα έχουν εμβολιαστεί περίπου 3.500.000 πολίτες με μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 33% του γενικού πληθυσμού, και περίπου 2.000.000 θα έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου (18%).  

Τέλος σημειώνεται ότι σε περίπου 4,5 εκατομμύρια ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα ραντεβού που κλείστηκαν από σήμερα Σάββατο μέχρι τον Ιούλιο, ενώ τα στοιχεία φέρνουν πρώτους τους πολίτες 50-54 ετών που είτε πραγματοποίησαν την 1η δόση εμβολιασμού κατά της Covid-19 ή προχώρησαν σε προγραμματισμένο ραντεβού καταγράφοντας 316.275 εμβολιασμούς ή ραντεβού.

Η ηλικιακή ομάδα που ακολουθεί είναι των 45-49 ετών με 300.476 εμβολιασμούς ή προγραμματισμένα ραντεβού. Όσον αφορά στους πολίτες που είτε ήδη εμβολιάστηκαν, είτε έκλεισαν ραντεβού ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης σε ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5