Ελλαδα

«Συνεχίζουμε Μαζί»: Ένα πρόγραμμα στήριξης από την «Παπαστράτος»

«Εκτός από το οικονομικό κομμάτι, μας δίνει μία βοήθεια τώρα, που θα μπορέσει να φανεί και μετά. Αυτό θα είναι πολύ βοηθητικό»

prov2.jpg
Μάκης Προβατάς
ΤΕΥΧΟΣ 775
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
περιπτερο

Τι είναι το πρόγραμμα στήριξης «Συνεχίζουμε Μαζί» της εταιρείας Παπαστράτος για επιχειρήσεις σε Αθήνα και Περιφέρεια

Κάπου τον 3ο αιώνα π.Χ., ο κινέζος Κουάνγκ Τσέου είπε την περιβόητη φράση: «Αν δώσεις ένα ψάρι σ’ έναν άνθρωπο, θα φάει μια φορά. Αν του μάθεις να ψαρεύει, θα τρώει σ’ όλη του τη ζωή». Είναι από αυτές τις φράσεις που είναι οριστικά σωστές για τον άνθρωπο. Μόνο που στη διάρκεια των πολύ μεγάλων κρίσεων, όπως είναι λογικό, οι άνθρωποι που πλήττονται την ξεχνούν. Εκεί ακριβώς κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη είτε να τους το υπενθυμίσει, είτε ακόμα περισσότερο να τους βοηθήσει να το κάνουν πράξη...

Η εταιρεία Παπαστράτος, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε το πρόγραμμα στήριξης «Συνεχίζουμε Μαζί» που αφορά 21.000 επιχειρήσεις στην Αθήνα και στην περιφέρεια. Αυτό που μου κίνησε το ενδιαφέρον είναι ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, αλλά κυρίως ότι κάνει και τα δύο στα οποία αναφέρεται ο Κουάνγκ Τσέου. Δίνει και ψάρι, δηλαδή άμεση παροχή ρευστότητας, μέσω άτοκων πιστώσεων, αλλά το βασικό μέλημα είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να βελτιώσουν τις επιχειρήσεις τους για να τους βρει έτοιμους το μέλλον. Στους ίδιους τους ιδιοκτήτες, τους προτείνει, τους παροτρύνει και τους δίνει τη δυνατότητα να εκσυγχρονίσουν τις επιχειρήσεις τους και να εκπαιδευτούν. Να ανταποκρίνονται ακόμα και τώρα στις έτσι κι αλλιώς, παρά την καραντίνα, καινούργιες ανάγκες των πελατών τους και να συνεχίσουν να εξελίσσονται ώστε, μόλις τελειώσει η προβληματική περίοδος, το μέλλον να τους βρει χωρίς να έχουν μείνει πίσω.

Για να καταλάβω πώς λειτουργεί όλο αυτό το πρόγραμμα θέλησα να μιλήσω με δύο ανθρώπους που να έχουν μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και οι οποίοι πήραν αυτή τη βοήθεια από την Παπαστράτος. Βρήκα τη Βάσω, που έχει περίπτερο, και τον Παναγιώτη, που έχει μίνι μάρκετ. Μου άρεσε πολύ η ιδέα να ασχοληθώ με αυτό το θέμα γιατί κι εγώ στα παιδικά μου χρόνια κρατούσα συχνά το ψιλικατζίδικο της γιαγιάς μου, σε μια γειτονιά της Αθήνας…

 

Βάσω Χαραλάμπους, ιδιοκτήτρια περιπτέρου

Βάσω Χαραλάμπους
Βάσω Χαραλάμπους, ιδιοκτήτρια περιπτέρου

Ποιο ήταν το κύριο πρόβλημα που σας οδήγησε να συμμετέχετε στο πρόγραμμα «Συνεχίζουμε Μαζί»;
Η μεγάλη πτώση του τζίρου. Οπότε, όταν μας έγινε η πρόταση από τον υπεύθυνο της περιοχής μας, ο οποίος μας ενημέρωσε γι’ αυτό το πρόγραμμα της Παπαστράτος, την αποδέχτηκα αμέσως. Το αποφάσισα για να μας βοηθήσει στις δύσκολες στιγμές που περνάμε στον κλάδο, για να βοηθήσει γενικά την επιχείρησή μας. Τελικά αποδείχθηκε ότι έκανα σωστά.

Όταν κάποιος δηλώνει ότι θέλει να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα με οφέλη οικονομικά, οργάνωσης, εκπαίδευσης, φαντάζεται πάντα τη μεγαλύτερη βοήθεια που μπορεί να πάρει. Τελικά πόσο απείχε από αυτό που φανταζόσασταν;
Ήταν το περισσότερο που φανταζόμουν. Η δική μου επιχείρηση είναι ένα μαγαζί που δεν περίμενα να έχει τέτοια πτώση τζίρου, ειδικά το τελευταίο τρίμηνο. Υπάρχουν παλιοί πελάτες που δυσκολεύονται πλέον να αγοράσουν και την εφημερίδα τους.

Υπάρχουν στιγμές που κάνετε κάποια σημαντικά πράγματα για το περίπτερο και σκέφτεστε ότι χωρίς αυτή τη βοήθεια ίσως δεν θα μπορούσατε να τα καταφέρετε;
Ναι, γιατί ήταν κάποια λεφτά που δεν θα τα είχα για να τα ρίξω στην επιχείρηση και να έχω τον αναμενόμενο τζίρο. Το πρόγραμμα μας βοήθησε πάρα πολύ στη λιανική. Η βοήθεια αυτή ήταν πιο χρήσιμη από ποτέ.

«Έχω το περίπτερο επτά χρόνια. Μάλιστα βρίσκεται σε ένα σχετικά προνομιούχο σημείο της Νίκαιας, κοντά στην πλατεία Ελευθερίας»

Χωρίς το πρόγραμμα, νιώθετε ότι η κατάσταση θα σας δυσκόλευε πολύ περισσότερο ή υπήρχε κίνδυνος να κλείσετε το περίπτερο;
Σίγουρα. Γιατί τα έξοδά μου ήταν πολύ περισσότερα από τα έσοδά μου, οι υποχρεώσεις «έτρεχαν». Δούλευα 15 ώρες την ημέρα, και αυτό ήρθε σαν μια μεγάλη βοήθεια. Είναι δύσκολη κατάσταση, και όταν μας είχαν κλείσει περάσαμε πάρα πολύ δύσκολα. Ήταν η απαγόρευση της κυκλοφορίας, η απαγόρευση του αλκοόλ, ο κλάδος μας δυσκολεύτηκε πολύ.

Βλέποντάς το πλέον με μια πιο συνολική ματιά, τι πιστεύετε ότι είναι το σημαντικότερο που σας έδωσε το «Συνεχίζουμε Μαζί»;
Το πιο σημαντικό είναι ότι, εκτός από το οικονομικό κομμάτι, μας δίνει μία βοήθεια τώρα, που θα μπορέσει να φανεί και μετά. Αυτό θα είναι πολύ βοηθητικό.

Παναγιώτης Ντουνιάς, ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ

Παναγιώτης Ντουνιάς
Παναγιώτης Ντουνιάς, ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ

Πολύ ωραίο αυτό, που ένα μίνι μάρκετ στα Εξάρχεια λειτουργεί καλά όλο το διάστημα της καραντίνας…
Υπάρχουν πολλά μαγαζιά που δεν μπορούν. Εδώ έχουμε και το εξής «ανάποδο»: όσο πιο κεντρικό είναι το μαγαζί τόσο χειρότερα πηγαίνει αυτό τον καιρό. Τα μαγαζιά του Συντάγματος έχουν τεράστιο πρόβλημα. Εμείς, που είμαστε κάπου ενδιάμεσα, λειτουργήσαμε καλά, γιατί βοηθάει πάρα πολύ η γειτονιά.

Παρότι δεν είχε πρόβλημα το μαγαζί, πήρατε αυτή τη βοήθεια. Θελήσατε να προλάβετε ένα πρόβλημα που ίσως ερχόταν στο μέλλον;
Πιθανόν στη ρευστότητα. Αγοράσαμε προϊόντα τώρα και τα πληρώνουμε σε ένα βάθος χρόνου, κάτι που δεν το δέχεται πια ο κλάδος μας, ειδικά στο κομμάτι των καπνικών προϊόντων.

Σε ένα μίνι-μάρκετ μπαίνει ο κόσμος και υπάρχει άλλου είδους επαφή. Υπάρχει κάτι πρωτόγνωρο που να σας κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση, που να λέτε ότι το είδατε εξ αιτίας της καραντίνας;
Κάθε μέρα συμβαίνει αυτό. Το πολύ παράξενο είναι ότι έρχονται και ζητάνε πράγματα που δεν φαντάζεσαι ποτέ ότι μπορεί να έχουν τα ψιλικά. Επειδή όλα τα καταστήματα είναι κλειστά, έρχονται σε απόγνωση και λένε «έχετε ένα ντουί για λάμπα;». Ειδικά τον τελευταίο καιρό είναι πολύ έντονο αυτό το φαινόμενο. Ένα άλλο πολύ χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχει κόσμος που έρχεται απλά για να εκτονωθεί, σαν βόλτα. Επίσης άνθρωποι μοναχικοί που θα έρθουν για να πούνε μια κουβέντα με κάποιον. Υπήρχε ανέκαθεν αυτό, αλλά τώρα πολύ περισσότερο. Υπάρχουν άνθρωποι που το να έρθουν στο μαγαζί, το βλέπουν ως την καθημερινή τους έξοδο.

«Ενημερωθήκαμε από την υπεύθυνη της περιοχής για τα καταστήματα. Το κατάστημά μας είναι ψιλικά, μίνι-μάρκετ, λειτουργεί καλά και δεν κλείσαμε στην καραντίνα. Όμως, εφόσον υπήρχε η δυνατότητα και δεν είχε κάποιο κόστος για εμάς, αξιοποιήσαμε τη βοήθεια από το “Συνεχίζουμε Μαζί”»

Έχοντας μεγαλύτερη άνεση από το «Συνεχίζουμε μαζί», σκεφτήκατε να φέρετε στο μαγαζί πράγματα τα οποία δεν θα σκεφτόσασταν προ καραντίνας;
Όχι, γιατί δεν γνωρίζουμε το βάθος χρόνου της καραντίνας. Θα μπορούσαμε να φέρουμε ντουί, που ζητάνε, εάν την άλλη εβδομάδα σταματήσει η καραντίνα θα έρθει ποτέ ξανά κανείς να ζητήσει ντουί; Αν είχαμε παιχνίδια την περίοδο των Χριστουγέννων ή του Πάσχα που έρχεται, θα πουλούσαμε πάρα πολλά, όμως δεν το κάναμε. Κάτι άλλο αρνητικό σε αυτή την φάση είναι ότι, και να θέλεις να προμηθευτείς πράγματα, υπάρχει η δυσκολία στον χρόνο παράδοσης, όλα τα προμηθευόμαστε πιο δύσκολα απ’ ό,τι πριν την καραντίνα. Έτσι κι αλλιώς υπάρχουν ελλείψεις, και ειδικά σε εισαγόμενα προϊόντα.

Τελικά, το «Συνεχίζουμε μαζί» πόσο και πού ήταν σημαντικό για ένα μαγαζί το οποίο πριν δεν είχε τόσα προβλήματα;
Πολύ σημαντικό. Και μόνο ο κατάλογος που μας έδωσαν, και οι προσφορές, μας έβαλαν στη διαδικασία να δούμε τα τιμολόγιά μας, να σκεφτούμε, να συγκρίνουμε. Και μόνο αυτή η διαδικασία σκέψης στην οποία μας έβαλε, αρκεί. 

Να πω ότι και οι δύο άνθρωποι που μου μίλησαν είχαν μια αισιοδοξία, και δεν έβγαλαν κανένα φόβο για το μέλλον τους. Δύο νέοι άνθρωποι που δημιουργούν και βιοπορίζονται μέσα από αυτό που ονομάζεται Μικρή Λιανική. Δεν χρειάζεται να είσαι οικονομολόγος για να καταλάβεις ότι αν αυτό το κομμάτι της οικονομίας δεν είναι όρθιο την επόμενη μέρα της πανδημίας, στην πραγματικότητα δεν θα υπάρχει ελληνική οικονομία. Όλα αυτά που μου είπαν αυτοί οι άνθρωποι με τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, κάνουν το «Συνεχίζουμε Μαζί» να είναι ένα πρόγραμμα που θα πρέπει να λειτουργήσει σαν παράδειγμα δράσης και για άλλες μεγάλες ελληνικές εταιρείες. Κανένας δεν θα τους κατηγορήσει για μίμηση… απλά ο Παπαστράτος θα το έχει κάνει πρώτος.


Info

Το «Συνεχίζουμε Μαζί» είναι πρόγραμμα στήριξης της Παπαστράτος για τις 21.000 επιχειρήσεις –ως επί το πλείστον οικογενειακές– της Μικρής Λιανικής με περισσότερους από 43.000 εργαζόμενους. Βασίζεται σε τρεις άξονες: την άμεση ενίσχυση ρευστότητας μέσω της χορήγησης άτοκων πιστώσεων έως και 10 εκατ. ευρώ, τη μείωση λειτουργικού κόστους και τον εκσυγχρονισμό του κλάδου.

Μέχρι σήμερα, περισσότερες από 5.000 επιχειρήσεις συμμετέχουν στο πρόγραμμα με 3.500 να βρίσκονται στην περιφέρεια και 1.500 στην Αττική. Περισσότερα από 6 εκατ. ευρώ έχουν ήδη διατεθεί στις επιχειρήσεις. Μέσω συνεργασιών που έχει συνάψει η Παπαστράτος με μεγάλες εταιρείες, προσφέρεται προνομιακή τιμή σε τηλεφωνία και ηλεκτρικό ρεύμα, αναβάθμιση της τεχνολογίας και ειδικές προσφορές σε πληθώρα προϊόντων για τις επιχειρήσεις. Στην ενίσχυση του πυλώνα του εκσυγχρονισμού του κλάδου, χρηματοδοτεί υποτροφίες για 3 μεταπτυχιακά προγράμματα, διατίθεται μόνιμη στήλη ενημέρωσης για φορολογικά θέματα στην πλατφόρμα papastratos.open, προσφέρεται –σε συνεργασία με γνωστό website ανεύρεσης εργασίας– πρόγραμμα αναζήτησης, επιλογής και ανάπτυξης εργαζομένων και μεγιστοποίησης παραγωγικότητας και, σε συνεργασία με πανεπιστημιακό ίδρυμα, πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό όσον αφορά την ψηφιακή προώθηση της επιχείρησης.

Φιλοδοξία του προγράμματος, η έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη για το βιώσιμο αύριο –του μεγαλύτερου συμμάχου στην 90 χρόνων ιστορία της Παπαστράτος– της Μικρής Λιανικής.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ