1821 Digital Gallery

Επιτροπή Ανταγωνισμού και ΑΣΟΕΕ ενώνουν τις δυνάμεις τους

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Κίνηση με πολλαπλά οφέλη
  • A-
  • A+
0
Μνημόνιο συνεργασίας για την Επιτροπή Ανταγωνισμού και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν πρόσφατα η Επιτροπή Ανταγωνισμού και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι μία κίνηση με πολλαπλά οφέλη για πολλαπλούς αποδέκτες.

Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που κράτος και ακαδημαϊκοί συνειδητοποίησαν ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας και η έξοδός της από την οικονομική κρίση περνάει μέσα από τη διασύνδεση των επιχειρήσεων ή δημοσίων φορέων με την ερευνητική κοινότητα, τα πανεπιστήμια, με τους φοιτητές και τους ερευνητές να εφαρμόζουν τις γνώσεις τους σε επιχειρήσεις και φορείς σχετικές με το πεδίο σπουδών τους.

Το μνημόνιο αυτό έρχεται να ενισχύσει με τον πιο δυναμικό τρόπο, την προσπάθεια αυτή της εμπέδωσης της έννοιας του ανταγωνισμού, στα προγράμματα σπουδών  πανεπιστημιακών τμημάτων και διασύνδεσης των φοιτητών με βασικούς μηχανισμούς και θεσμούς της αγοράς.

Από την άλλη πλευρά πρέπει να γίνει κτήμα των πολιτών, πως όσο πιο ισχυρή είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού της κάθε χώρας ως ανεξάρτητη αρχή που παρεμβαίνει και διορθώνει στρεβλώσεις της αγοράς, τόσο πιο κερδισμένοι βγαίνουν οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις.

Σχετικα
Γιαγκίνηδες: Ο Παναγιώτης και ο Σπύρος ζωντανεύουν το ρεμπέτικο στους δρόμους
Γιαγκίνηδες: Ο Παναγιώτης και ο Σπύρος ζωντανεύουν το ρεμπέτικο στους δρόμους

Στην παρούσα φάση, οι Επιτροπές Ανταγωνισμού βρίσκονται αντιμέτωπες με σημαντικές προκλήσεις σε μία οικονομία που μεταλλάσσεται συνεχώς, τόσο λόγω της τεχνολογικής και κλιματικής αλλαγής όσο και των αλλαγών στις δομές των αγορών και στον τρόπο που ανταγωνίζονται οι επιχειρήσεις.

 Η παραδοσιακή εργαλειοθήκη και μεθοδολογία στη διάθεση των Επιτροπών Ανταγωνισμού ενδεχομένως να μην αρκεί για να αντιμετωπιστούν καινούρια φαινόμενα, όπως η χρήση αλγορίθμων στον ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων ή οι επιπτώσεις στην ιδιωτικότητα της μαζικής συλλογής και χρήσης δεδομένων των καταναλωτών. 

Συνεπώς, χρειάζεται μία στενή συνεργασία μεταξύ της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της ακαδημαϊκής κοινότητας προκειμένου να επινοηθούν οι απαραίτητες μεθοδολογίες και να δημιουργηθούν τα κατάλληλα εργαλεία για να μπορέσουν οι Επιτροπές Ανταγωνισμού να ασκήσουν αποτελεσματικά το έργο τους. 

Σχετικα
Explainer: Ποιες επιδοτήσεις τρέχουν αυτήν τη στιγμή;
Explainer: Ποιες επιδοτήσεις τρέχουν αυτήν τη στιγμή;

Στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού και ερευνητικές ομάδες του Οικονομικού Πανεπιστημίου θα συνεργάζονται στενά, ώστε να αναπτύξουν κοινές ερευνητικές δραστηριότητες και να επωφεληθούν από την αμφίδρομη μεταφορά τεχνογνωσίας.

Μέσω αυτής της συνεργασίας, στελέχη της Επιτροπής θα αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους και την κατάρτισή τους και θα έχουν την ευκαιρία να πιστοποιήσουν τις γνώσεις τους, με βάση αναγνωρισμένα πρότυπα.

Αντίστοιχα, φοιτητές όλων των βαθμίδων του ΟΠΑ, θα επωφεληθούν μέσω της πρακτικής άσκησής τους στην ΕΑ μέσω ενός ειδικού προγράμματος που θα αναπτυχθεί για τους σκοπούς αυτούς.

Οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν πάνω σε υπάρχοντα ή νέα ακαδημαϊκά και ερευνητικά προγράμματα, αλλά και σε νέα συγχρηματοδοτούμενα που θα σχεδιάσουν από κοινού, με σκοπό να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της Επιτροπής Ανταγωνισμού και η ικανότητά της να παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις σε μεθοδολογικά εργαλεία και τεχνικές στο πεδίο της οικονομικής ανάλυσης. 

Αμφίδρομη ωφέλεια θα υπάρξει και από την υποστήριξη ερευνητικών δραστηριοτήτων στο πεδίο των Διπλωματικών Εργασιών και των Διδακτορικών Διατριβών, τα θέματα των οποίων θα εμπίπτουν στη θεματική περιοχή του Δικαίου και των Οικονομικών του Ανταγωνισμού, όπως επίσης και στην Εφαρμοσμένη Επιστήμη Δεδομένων, και με αυτό τον τρόπο εξοικονομούνται πολύτιμοι δημόσιοι πόροι .

Το μνημόνιο προβλέπει ακόμη ένα πλαίσιο ανάπτυξης στοχευμένων επιστημονικών και ερευνητικών πρωτοβουλιών για ημερίδες, διαλέξεις, εργαστήρια, υποβολή προτάσεων σε συγχρηματοδοτούμενα εθνικά, ευρωπαϊκά ή διεθνή προγράμματα καθώς και τη βέλτιστη αξιοποίηση νέων χρηματοδοτικών/υποστηρικτικών εργαλείων, προς όφελος τόσο του ΟΠΑ όσο και της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία πλέον μπορεί να αναπτύξει ανεξάρτητες πηγές χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσω δημόσιων και Ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων. 

Το μνημόνιο θα συνδράμει στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή του Δικαίου του Ανταγωνισμού, και μέσω του ερευνητικού οικοσυστήματος που δημιουργείται, θα εμπλουτιστεί τόσο η δράση της Επιτροπής Ανταγωνισμού όσο και η εκπαιδευτική διαδικασία στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

Athens Voice Newsletter
Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5