Visual Browsing

Βούγιας: Το σχόλιο για τους παράτυπους εμβολιασμούς στη Θεσ/νικη

Σπύρος Βούγιας
Σπύρος Βούγιας © ΕUROKINISSΙ
«Περιμένω τις εξηγήσεις του Δρόσου Τσαβλή πριν τον "καταδικάσω"»
  • A-
  • A+
0
Τι είπε ο επικεφαλής της παράταξης ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη, Σπύρος Βούγιας, για τους εκτός σειράς εμβολιασμούς

Ο επικεφαλής της παράταξης ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη, Σπύρος Βούγιας, με ανάρτηση στο facebook σχολιάζει το θέμα που μονοπωλεί από χθες το ενδιαφέρον γύρω από το Δήμο Θεσσαλονίκης με τους εμβολιασμούς εκτός λίστας και αξιωματούχων του δήμου.

«Σε μια πρώτη ανάγνωση, η ερμηνεία που δίνει κανείς μοιάζει περίπου προφανής: υψηλόβαθμα στελέχη της διοίκησης Ζερβα (ή, αν προτιμάτε, της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη), έκαναν προνομιακό εμβολιασμό σε δικούς τους ανθρώπους, παραβιάζοντας τη σειρά προτεραιότητας. Επομένως, πολύ καλά έκανε ο δήμαρχος και τους "καρατόμησε" ακαριαία από τις θέσεις τους.

Παράλληλα, δεν μπορεί να μην γεννήθηκε στο μυαλό καθενός/ μιάς από μας, η εύλογη απορία: πώς είναι δυνατόν ένας προβεβλημένος γιατρός-επιδημιολόγος, που κατέχει μια καίρια πολιτική θέση, να εκτίθεται τόσο απροκάλυπτα για να εμβολιάσει μεταξύ άλλων και την ηλικιωμένη μητέρα του, δυό μέρες μόλις πριν από το προκαθορισμένο της ραντεβού; Και, γενικότερα, σε συνδυασμό με τα παραπάνω: τι θα ήταν σωστό να κάνει ένας γιατρός στη θέση του, αν περίσσευαν 20 αδιάθετα εμβόλια που θα έπρεπε να καταστραφούν μετά από λίγη ώρα;

Για έναν έμπειρο μπαρουτοκαπνισμένο πολιτικό, η απάντηση είναι απλή: το ένστικτο αυτοπροστασίας του απαγορεύει να εμπλακεί σε οτιδήποτε δεν είναι τυπικά απολύτως ορθό (ειδικά σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον του, καλόπιστα ή από πολιτική σκοπιμότητα. Για έναν γιατρό, όμως, εργαζόμενο την ωρα εκείνη στην αγωνιώδη επιχείρηση του εμβολιασμού όσο γίνεται περισσότερων ανθρώπων, η απόφαση που λαμβάνει τελικά κάτω από πίεση, είναι πιο αυθόρμητη, αγχώδης και, επομένως, πιο εύκολα παρεξηγήσιμη.

Σχετικα
Νέο ρεκόρ εμβολιασμών σε ένα 24ωρο - 114.680 σε μια ημέρα
Νέο ρεκόρ εμβολιασμών σε ένα 24ωρο - 114.680 σε μια ημέρα

Γι' αυτό, πριν σπεύσω να να κατηγορήσω βιαστικά ή να καταδικάσω τον (κατά τεκμήριο σοβαρό και έντιμο) Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Δρόσο Τσαβλή για ηθικό έλλειμμα, θα περιμένω πρώτα να ακούσω προσεκτικά τις εξηγήσεις που θα δώσει, για ένα δύσκολο και πιθανόν αναπάντητο ηθικό δίλημμα μπροστά στο οποίο βρίσκεται συχνά απροετοίμαστος ένας νέος και άπειρος πολιτικά δημόσιος λειτουργός».

Τι υποστήριξε ο Δροσος Τσαβλής

Εξηγήσεις για την υπόθεση με τους εμβολιασμούς εκτός σειράς στο ίδρυμα Άγ. Παντελεήμονας της Θεσσαλονίκης, όπου εργάζεται ως υπεύθυνος υγειονομικός, έδωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δρόσος Τσαβλής, μια μέρα μετά την καρατόμησή του από το δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Σχετικα
Κορωνοϊός: Εμβολιάστηκε η Νίκη Κεραμέως
Κορωνοϊός: Εμβολιάστηκε η Νίκη Κεραμέως

Ο κ. Τσαβλής υποστήριξε, όπως αναφέρει το Voria.gr, ότι ο ίδιος δεν εμβολιάστηκε καθώς σε έλεγχο βρέθηκε ότι είχε αντισώματα.

Παραδέχθηκε ότι εμβολιάστηκαν δύο συγγενικά του πρόσωπα και σημείωσε ότι οι δόσεις εμβολίων δεν μπορούσαν να γίνουν σε παιδιά ΑΜΕΑ, καθώς οι εμβολιασμοί δεν πραγματοποιούνται σε άτομα κάτω των 18 ετών. Στη δήλωσή του επίσης ο κ. Τσαβλής υπογράμμισε ότι όλα όσα έγιναν με τους εκτός σειράς εμβολιασμούς ήταν σε γνώση του ΕΟΔΥ και της Κινητής Μονάδας που βρέθηκε στο Ίδρυμα. «Δεν βλέπω πουθενά την ανηθικότητα, πουθενά την παρανομία, όταν καλούμαστε από το υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΔΥ, τους ιατρικούς συλλόγους να μη χαθεί ούτε μια δόση εμβολίου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

 Όπως είπε ο κ. Τσαβλής, «δεν είναι ακριβή αυτά που ακούμε ότι παρακάμφθηκαν σειρές, ότι στερήθηκαν παιδάκια το εμβόλιο, το οποίο δεν θα έκαναν ούτως ή άλλως λόγω ηλικίας, για να εμβολιαστούν συγγενικά μας πρόσωπα». Ανέφερε ότι δεν υπήρχε εναλλακτική λίστα εμβολιασμών, γιατί δεν προβλέπεται στις Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τον κ. Τσαβλή, «το ίδρυμα "Αγιος Παντελεήμονας" είναι υποκατάστημα του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και φιλοξενεί περίπου 250 περιθαλπόμενους (κατάκοικους, παραπληγικούς και χρονίως πάσχοντες). Από αυτούς ήταν στη λίστα να εμβολιαστούν οι 180. Εμβολιάστηκαν όλοι, καθώς και 69 άτομα του προσωπικού που είχαν δηλώσει επιθυμία να εμβολιαστούν. Αυτοί που δεν εμβολιάστηκαν από τους περιθαλπόμενους, είτε νοσηλευόταν είτε δεν υπήρχε συγκατάθεση των συγγενών τους».

Ο κ. Τσαβλής στη δήλωσή του ξεκαθάρισε επίσης ότι «με το Ιδρυμα "Αγιος Δημήτριος" και στο οποίο δημιουργήθηκε το ζήτημα με τους εμβολιασμούς των ΑΜΕΑ δεν έχει καμία σχέση, ούτε ιατρική ούτε επαγγελματική, ούτε διοικητική και επομένως δεν γνωρίζω απολύτως τίποτα για τα συμβάντα που δημοσιεύτηκαν».

Σύμφωνα με τον κ. Τσαβλή, «η διαδικασία εμβολιασμού στο Ιδρυμα "Αγιος Παντελεήμονας" έγινε στις 25/1/2021 όσον αφορά την 1η δόση. Τον εμβολιασμό πραγματοποίησε κινητό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ με βάση τη λίστα των προς εμβολιασμό ατόμων που έδωσε το Ίδρυμα. Εγώ παρευρέθηκα εκεί μαζί με άλλους γιατρούς του Ιδρύματος ως πνευμονολόγος για την περίπτωση που θα εμφανιζόταν κάποια παρενέργεια στους εμβολιαζόμενους. Το κινητό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μάς ενημέρωσε για την ολοκλήρωση της διαδικασίας των εμβολιασμών αργά το μεσημέρι γύρω στις 16:00 αφού είχαν εμβολιαστεί όλοι οι εγγεγραμμένοι στη λίστα. Μας ενημέρωσαν επίσης ότι υπήρχαν 17 αδιάθετα εμβόλια από τη λίστα των εργαζομένων».

Όταν ρωτήθηκε το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τον κ. Τσαβλή, εάν εφαρμόζεται η εγκύκλιος από 18/1/21 που αφορά στην ύπαρξη συμπληρωματικής λίστας, «ενημερωθήκαμε ότι δεν υπήρχε, διότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται για τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ που πραγματοποιούν εμβολιασμούς σε Δομές και Προνοιακά Ιδρύματα».

«Σε κατάσταση λοιπόν πανικού τέθηκε το θέμα της διάθεσης αυτών των εμβολίων στο χρονικό διάστημα της 1 ώρας που απέμενε ώς τη λήξη της παραμονής του κλιμακίου του ΕΟΔΥ εκεί. Η απόφαση ήταν: ή θα χρησιμοποιηθούν τα εμβόλια ή θα πεταχτούν. Στην ιατρική πράξη αντιμετωπίζουμε συνεχώς διλήμματα και το κριτήριο είναι πάντα το όφελος του συνανθρώπου μας. Οφείλω να πω ότι οι συστάσεις του Υπουργείου Υγείας και του ΠΙΣ για τον εμβολιασμό είναι να μην πάει καμία δόση εμβολίου χαμένη. Επομένως ήταν αδιανόητο να μη γίνει προσπάθεια να διατεθούν άμεσα τα εμβόλια αυτά. Στην προσπάθεια αυτή ειδοποιήθηκαν άτομα που θα μπορούσαν εντός της επόμενης μισής ώρας να παρευρεθούν στο Ιδρυμα "Άγιος Παντελεήμονας" για να εμβολιαστούν», τόνισε.

Όπως ανέφερε ο κ.Τσαβλής, «παρά τις προσπάθειες, 5 από τα 17 εμβόλια με μεγάλη μου λύπη σας λέω ότι δυστυχώς πετάχτηκαν στα σκουπίδια και δεν καταφέραμε να τα σώσουμε. Σας θυμίζω ότι το Ίδρυμα "Άγιος Παντελεήμονας" βρίσκεται στις παρυφές της πόλης, στο Δερβένι, μακριά από κατοικημένη περιοχή».

Από την πλευρά της η έτερη εμπλεκόμενη, αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμητρα Ακριτίδου με ανάρτησή της τονίζει πως ενημερώθηκε από συγγενικό της πρόσωπο που εργάζεται στο ίδρυμα "Άγιος Παντελεήμονας" πως οι εμβολιασμοί όλων είχαν τελειώσει και πως υπήρχαν αδιάθετα εμβόλια τα οποία θα έληγαν. «Αποφάσισα να μεταβώ αμέσως, γιατί ανήκω σε ευπαθή ομάδα, αλλά χωρίς να πάρω τη θέση κανενός, ούτε να παρακάμψω κανέναν, γιατί θα ήταν ζήτημα ηθικής», αναφέρει.

«Δυστυχώς, απ' ό,τι πληροφορήθηκα, ακόμη και μετά τον εμβολιασμό μου, υπήρξαν 5 αδιάθετα εμβόλια τα οποία και κατεστράφησαν. Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας και όχι της ηθικής. Είναι φανερό ότι οι ενέργειες του δημάρχου δεν προέκυψαν από θέματα ηθικής, αλλά από δικά του προσωπικά συμφέροντα», συμπληρώνει η κ.Ακριτίδου.

 

Τι είχε προηγηθεί

Την Παρασκευή ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας απάλλαξε από τα καθήκοντά τους την αντιδήμαρχο Παιδείας Δήμητρα Ακριτίδου και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Δρόσο Τσαβλή. Με απόφαση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Γιώργου Στεργίου, επίσης τέθηκε σε αναστολή και η κομματική τους ιδιότητα.

Ο Δήμαρχος τους ανακοίνωσε ότι λόγοι ηθικής τάξης δεν επιτρέπουν την παραμονή τους στη Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά τις καταγγελίες για τις παρατυπίες στους εμβολιασμούς σε δύο ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, υπόθεση για την οποία έχει ήδη παρέμβει εισαγγελέας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5