1821 Digital Gallery

Ερρίκος Μηλιάρης για Κώστα Ζάπα: «Μου ζήτησε να αυνανιστώ»

Ερρίκος Μηλιάρης
Ερρίκος Μηλιάρης © Facebook
Η νέα ανάρτηση του ηθοποιού μετά την καταγγελία του για σεξουαλική παρενόχληση
  • A-
  • A+
0
O Ερρίκος Μηλιάρης, σε νέα δήλωση, κατήγγειλε ότι ο Κώστας Ζάπας «μου ζήτησε να αυνανιστώ μπροστά του» παρόλο που στην ταινία δεν υπήρχαν τέτοιες σκηνές.

Με νέο κείμενο επανέρχεται ο ηθοποιός Ερρίκος Μηλιάρης, μετά τα όσα κατήγγειλε κατά του σκηνοθέτη Κώστα Ζάπα.

Στη νέα του ανάρτηση στο Facebook, ο Ερρίκος Μηλιάρης περιγράφει τι συνέβη στην οντισιόν για ταινία του Κώστα Ζάππα πριν από 9 χρόνια όταν ο ίδιος ήταν 19 ετών και βρισκόταν στο πρώτο έτος της σχολής του.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει, ο σκηνοθέτης του ζήτησε να αυνανιστεί ενώπιόν του, παρότι στην ταινία δεν υπήρχαν ανάλογες σκηνές που να δικαιολογούν το συγκεκριμένο αίτημα. Οταν επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρχαν τέτοιες σκηνές στην ταινία, αρνήθηκε τα σεξουαλικά αιτήματα του σκηνοθέτη στο επόμενο δοκιμαστικό, «καθώς ήξερα πια πως δεν είχαν καμία σχέση με τη δουλειά αλλά ικανοποιούσαν απλώς κάποια δική του ευχαρίστηση».

Αναλυτικά, η νέα ανάρτηση που έκανε ο Ερρίκος Μηλιάρης για τον σκηνοθέτη Κώστα Ζάππα:

«Καθώς το θέμα της αποκάλυψης της εμπειρίας μου σε σχέση με τον σκηνοθέτη Κώστα Ζάπα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, θέλω να ξεκαθαρίσω πως ούτε η ψυχική μου αντοχή αλλά ούτε και γενικότερα η ιδιοσυγκρασία μου, μου επιτρέπουν να παρίσταμαι σε οποιοδήποτε μέσο ενημέρωσης από τα πολλά που με πιέζουν τις τελευταίες ώρες να μιλήσω.

Σχετικα
Άλεκ Μπάλντουιν: Ο βοηθός σκηνοθέτη στο «στόχαστρο» καταγγελιών
Άλεκ Μπάλντουιν: Ο βοηθός σκηνοθέτη στο «στόχαστρο» καταγγελιών

» Έτσι κι αλλιώς, το ζήτημα δεν έιναι προσωπικό (όπως το ξεκαθάρισα εξ αρχής στην ανάρτηση που έκανα αποκαλύπτοντας την ιστορία) αλλά συνολικό.

» Μια κίνηση προς ενημέρωση του κλάδου και των ηθοποιών για ένα πρόσωπο που μπορεί να συναντήσουν κάποια στιγμή στην επαγγελματική τους πορεία και ιδίως επειδή σκεφτόμουν ότι ίσως υπάρχουν και ανήλικοι που μπορεί να έχουν υποστεί κάτι τέτοιο και μάλιστα ανήλικοι που δεν είχαν καμία σχέση με το θέατρο.

» Επέλεξα να μιλήσω μόνο σήμερα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, καθώς με ενημέρωσαν πως θα δημοσίευαν και δηλώσεις του σκηνοθέτη και θέλανε και απο εμένα δικές μου για να ακουστούν και οι δυο πλευρές, πράγμα που θεώρησα σωστό.

Σχετικα
Άρης Σερβετάλης: Τι ένιωσε όταν φόρεσε τα ράσα για το Man of God
Άρης Σερβετάλης: Τι ένιωσε όταν φόρεσε τα ράσα για το Man of God

» Προβλήθηκε, εν τέλει ένα πολύ μικρό απόσπασμα της συνέντευξης που παραχώρησα, εύκολα παρεξηγήσιμο έτσι απομονωμένο, χωρίς τη συνολική συλλογιστική του λόγου μου.
Υποθέτω πως αυτό συνέβη λόγω πίεσης χρόνου στη ροή του κεντρικού δελτίου ειδήσεων και κρατήθηκαν μόνο 5 δευτερόλεπτα από μία συνέντευξη 15 λεπτών, αλλά αυτό αναπόφευκτα προκαλεί παρερμηνείες των λεγομένων μου που οφείλω να υπερασπιστώ.

» Καταθέτω λοιπόν, συνοπτικά, ακριβώς τις δηλώσεις μου, προς αποκατάσταση της αλήθειας.

» Διηγήθηκα απ' την αρχή την ιστορία, όπως ακριβώς την είχα δημοσιεύσει στην αρχική ανάρτησή μου στον προσωπικό μου λογαριασμό στο facebook (όπου και μπορεί ο οποιοσδήποτε να ανατρέξει και να τη δει).

» Στο σημείο που έθεσα πως ο σκηνοθέτης μου ζήτησε να αυνανιστώ μπροστά του και παραδέχτηκα πως το έκανα, εξήγησα παράλληλα (πράγμα που αποσιωπήθηκε από το δελτίο) πως ήμουν 19 χρονών και πως ο σκηνοθέτης είχε θέσει εξ αρχής τις διεθνείς προδιαγραφές της ταινίας, κάτι που είχε διατυμπανιστεί για τη συγκεκριμένη ακρόαση και αποδεικνύεται και από το ότι είχε συρρεύσει πολύ μεγάλος αριθμός νέων ηθοποιών.

» Έτσι, έχοντας παράλληλα ήδη ερευνήσει το βιογραφικό του σκηνοθέτη πριν πάω στο casting και ξέροντας πως κάνει ταινίες με ιδιαίτερο περιεχόμενο, σε συνδυασμό με τις υποσχέσεις σε ένα 19αχρονο νέο φοιτητή σχολής περί διεθνούς επιτυχίας, δέχτηκα να κάνω κάποια πράγματα πιστεύοντας πως έχουν να κάνουν με το περιεχόμενο της ταινίας και χωρίς να γνωρίζω ότι κανονικά θα έπρεπε αυτά να γνωστοποιούνται από πριν για μια ακρόαση και όχι να σου ζητώνται εκείνη τη στιγμή.

» Παρόλα αυτά με ανησυχούσε το γεγονός πως ο ίδιος ο σκηνοθέτης δεν ανέφερε καμία στιγμή πως τέτοια σεξουαλικού περιεχομένου θέματα θα υπάρχουν στην ταινία (ώστε να δικαιολογεί αυτά που μου ζητούσε να κάνω), όπως επίσης και πως δεν αναφερόταν κάτι τέτοιο σε κανένα δημόσιο κάλεσμα ακρόασης για την ταινία (στα οποία ζητούσε να δει και αγόρια ηλικίας 16 με 18 χρονών).

» Σιγουρεύτηκα όταν μίλησα με τον casting director και μου επιβεβαίωσε και ο ίδιος πως δεν υπάρχει καμία σκηνή τέτοιου περιεχομένου στην ταινία.

» Έπειτα πλέον από αυτή την αποκάλυψη και του casting director, άλλαξα στάση και αρνήθηκα τα σεξουαλικά αιτήματα του σκηνοθέτη στο επόμενο δοκιμαστικό καθώς ήξερα πια πως δεν είχαν καμία σχέση με τη δουλειά αλλά ικανοποιούσαν απλώς κάποια δική του ευχαρίστηση.

» Όλα, μα όλα τα παραπάνω, αναφέρθηκαν στη συνέντευξη αυτή, που δυστυχώς το μόνο που προβλήθηκε είναι πως "δέχτηκα να αυνανιστώ μπροστά του".

» Καθώς δεν είχα σκοπό εξ αρχής να γίνω βορά των δημοσιογράφων, σε συνδυασμό και με το σημερινό ατυχές γεγονός της συνέντευξης, επαναλαμβάνω πως δεν θα παρίσταμαι σε κανένα μέσο ενημέρωσης και παρακαλώ και τον δημοσιογραφικό κύκλο να μη με αναζητά, όπως κάνει όλη μέρα σήμερα ασταμάτητα και επίμονα.

» Σκοπός μου ήταν να ενημερωθεί ο κλάδος και να περιοριστούν τέτοιου είδους συμπεριφορές.

» Γιατί τώρα, μετά από εννέα έτη, εγώ θα μπορούσα να διακρίνω με την πρώτη αν αυτό που μου ζητείτο είχε να κάνει με το θέμα της ταινίας ή όχι.

» Γιατί τώρα θα αντιλαμβανόμουν απ’ την πρώτη στιγμή ότι κάτι δεν πάει καλά, ότι θα έπρεπε να μου έχει γνωστοποιηθεί η "ιδιαίτερη" διαδικασία της ακρόασης για την "ιδιαιτέρου" περιεχομένου ταινία και τον "ιδιαίτερο" ρόλο για τον οποίο είχα κληθεί, για τον απλούστατο λόγο, ότι μπορεί και να μην ήθελα να παίξω έναν τέτοιο "ιδιαίτερο" ρόλο.

» Δεν αφορούν όλους τους ηθοποιούς οι ιδιαίτερες ταινίες του οποιουδήποτε "ιδιαίτερου" σκηνοθέτη. Αυτά για τώρα. Τότε, δυστυχώς δεν μπορούσα να τα αντιληφθώ όλα αυτά. Κυρίως γι’ αυτό μίλησα. Γιατί όταν είσαι 15,16,17,18 χρονών τα πράγματα δεν είναι πάντα τόσο καθαρά και οι σχέσεις εξουσίας είναι ακόμη μεγαλύτερες.

» Γιατί δεν γνωρίζουν όλοι οι άνθρωποι που εκλήθησαν, πολλοί εξ αυτών ανήλικοι, ότι «αυτά δε γίνονται έτσι», ότι όταν γίνονται έτσι, χωρίς τους απαιτούμενους τύπους, τότε σίγουρα η ταινία και όλη η ακρόαση αποτελεί πρόφαση.

» Ο σκοπός, λοιπόν, θεωρώ πως επετεύχθη και γνωρίζω βαθιά πως ο κλάδος αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της ιστορίας αυτής, καθώς έχουν ήδη κατατεθεί και άλλες μαρτυρίες για το ίδιο πρόσωπο και πως καμία επιλεκτική δημοσιοποίηση από οποιοδήποτε μέσο δεν μπορεί να αλλοιώσει τούτη την αλήθεια. Ευχαριστώ πολύ».
 

Καθώς το θέμα της αποκάλυψης της εμπειρίας μου σε σχέση με τον σκηνοθέτη Κώστα Ζάπα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, θέλω...

Δημοσιεύτηκε από Ερρίκος Μηλιάρης στις Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2021

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5