Ελλαδα

Μάτι: Τρίτο «όχι» από Εισαγγελία σε άσκηση δίωξης για κακούργημα

Κρίθηκε ότι τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο κ. Μαρνέρης δεν είναι άγνωστα στην υπόθεση.

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτιά στο Μάτι
Φωτιά στο Μάτι © Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τραγωδία στο Μάτι: Η εισαγγελία απέρριψε για τρίτη φορά το αίτημα να διωχθούν για κακούργημα στελέχη της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας.

H Εισαγγελία απάντησε για τρίτη φορά «όχι» στο αίτημα του ανακριτή, που ερευνά τις ευθύνες για την τραγωδία στο Μάτι, για αναβάθμιση της κατηγορίας από πλημμέλημα σε κακούργημα κατά συγκεκριμένων στελεχών της Πυροσβεστικής και της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα, η Εισαγγελία απέρριψε το τρίτο κατά σειρά αίτημα του ανακριτή Αθανάσιου Μαρνέρη, που ζήτησε να ασκηθεί συμπληρωματική ποινική δίωξη για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης σε κίνδυνο σε βάρος περίπου δέκα προσώπων.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ανακριτής που διενεργεί την κύρια ανάκριση για την φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 που κόστισε 102 ζωές, δεκάδες σοβαρότατους τραυματισμούς και τεράστιες υλικές καταστροφές, επικαλέστηκε για το αίτημα που υπέβαλε στην Εισαγγελία νέα στοιχεία που στοιχειοθετούν, κατά την κρίση του δικαστικού λειτουργού, «εγκληματικές παραλείψεις» της Πυροσβεστικής και στελεχών της Πολιτικής Προστασίας. Το αίτημα του ανακριτή, που μελέτησε άλλος εισαγγελικός λειτουργός από εκείνους που έκριναν τα δύο προηγούμενα, απορρίφθηκε καθώς κρίθηκε ότι τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο κ. Μαρνέρης δεν είναι άγνωστα στην υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Εισαγγελέας Γιώργος Νούλης που μελέτησε το νέο ανακριτικό αίτημα κρίνει πως δεν έχουν προκύψει μεταγενέστερα της αρχικής πλημμεληματικής δίωξης στοιχεία ικανά για την θεμελίωση κακουργηματικής κατηγορίας, κρίση στην οποία είχαν καταλήξει και οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί που απέρριψαν τα προηγούμενα αιτήματα του κ. Μαρνέρη.

«Δεν αποτελούν νέα πραγματικά περιστατικά που ανάγονται στο χρόνο διάπραξης των εξ αρχής διωχθέντων πλημμελημάτων», φέρεται να κρίνει ο Εισαγγελέας τα επικαλούμενα από τον ανακριτή στοιχεία, τα οποία κατά την εισαγγελική κρίση δεν θεμελιώνουν ενδεχόμενο δόλο για την άσκηση κακουργηματικής δίωξης.

Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, η τρίτη απόρριψη του ανακριτικού αιτήματος δηλώνει την πεποίθηση της Εισαγγελίας ότι με τα υπάρχοντα στοιχεία της υπόθεσης, δεν δικαιολογείται απαγγελία κακουργημάτων, όπως ορίζει ο νόμος. Τονίζεται μάλιστα πως αν υπήρχαν τα απαραίτητα από το νόμο στοιχεία, η Εισαγγελία, ειδικά για μία τόσο σοβαρή υπόθεση, θα προχωρούσε στην άσκηση των ανάλογων βαρύτερων διώξεων.

Ανακριτής για φωτιά στο Μάτι - Να αλλάξει το κατηγορητήριο 

Ο ανακριτής επιρρίπτει ευθύνες στις αρχές, γιατί όπως αναφέρει είτε δεν έστειλαν εναέρια και επίγεια μέσα, είτε αυτά τα πήραν από τη θέση τους, ή δεν πήγαν ποτέ.

«Δεν διέταξαν την απομάκρυνση/εκκένωση των πολιτών ή τη διάσωση αυτών, δεν κηρύχτηκε καν η υπό κρίση περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ υπήρχαν τα διαθέσιμα μέσα. Σαφώς και ως προς το αποτέλεσμα (τους θανάτους και την πρόκληση σωματικών βλαβών) οι ως άνω κατηγορούμενοι δεν είχαν δόλο, έστω κι ενδεχόμενο παρά μόνο αμέλεια» εξηγεί.

Ο ανακριτής εκτιμά επίσης ότι οι κατηγορούμενοι είχαν ενδεχόμενο δόλο, καθώς: «Δεν είναι δυνατό να υποστηρίξει κανείς βάσιμα ότι εκ της θέσης τους δεν αποδεχόντουσαν την επίταση του κινδύνου για τους πολίτες από την παντελή αδιαφορία που επέδειξαν, έστω κι αν διατηρούσαν μία ατεκμηρίωτη ελπίδα, η οποία και πάλι οδηγεί σε στοιχειοθέτηση ενδεχόμενου δόλου».

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι στο νέο του αίτημα να υπάρξουν κακουργηματικές διώξεις, ο ανακριτής Αθανάσιος Μανιέρης βλέπει κίνητρα σε στελέχη των εμπλεκόμενων υπηρεσιών «να αφήσουν τους παθόντες εκτεθειμένους σε κίνδυνο ζωής» ώστε να στήσουν «παγίδες» -όπως χαρακτηριστικά αναφέρει- σε εσωτερικούς «αντιπάλους» στην κούρσα για τη διαδοχή στα αξιώματα.

«Είχαν κίνητρο να αφήσουν τους παθόντες εκτεθειμένους σε κίνδυνο ζωής ή σωματικής ακεραιότητας αποδεχόμενη τελικά τον κίνδυνο αυτό, καθώς με αυτόν τον τρόπο και κυρίως με την εξασφάλιση όλων των εναέριων μέσων κυρίως για την MOTOR OIL και το στήσιμο "παγίδων" στους εσωτερικούς αντιπάλους τους στην Υπηρεσία, ανταγωνιστές τους στη διαδοχή σε σημαντικές θέσεις που εξασφάλιζαν πέρα από κύρος και άλλου είδους (προφανώς) ωφελήματα, προσδοκούσαν ευνοϊκή μεταχείριση των αρμοδίων στο μέλλον, ευνοϊκή μεταχείριση η οποία και επήλθε καθώς οι περισσότεροι εξ αυτών έλαβαν προαγωγή μετά ή εξήλθαν του Σώματος χωρίς να υποστούν οποιαδήποτε δυσμενή συνέπεια».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ