Ελλαδα

30 χρόνια σιωπής και 100 καταγγελίες για τον καθηγητή Γεωλογίας

Ένας κύκλος σιωπής δεκαετιών «έσπασε»

129516-292878.jpg
Βελίκα Καραβάλτσιου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το κτίριο διοίκησης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
© ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Οι καταγγελίες φοτητριών για σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τα ΤΕΙ Σίνδου - Η παρέμβαση της Δικαιοσύνης

Μία νεαρή κοπέλα από την επαρχία κατέβηκε στη Θεσσαλονίκη για να σπουδάσει. Είχε περάσει στο τμήμα Γεωλογίας, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Η κοπέλα εγκατέλειψε ξαφνικά τη σχολή της, πριν αποφοιτήσει. Πριν από λίγες μέρες και 25 χρόνια μετά, αποκάλυψε το γιατί.

«Δέχτηκα σεξουαλική παρενόχληση από γνωστό καθηγητή της σχολής μας (σ.σ. Γεωλογικό ΑΠΘ) ο οποίος δεν μου πέρασε ποτέ το μάθημά του αν και το είχα δώσει τουλάχιστον 10 φορές. Έκανα καταγγελία στον τότε πρόεδρο της σχολής ο οποίος ήθελε να με βοηθήσει αλλά μου είπε ότι προσπάθησαν και άλλες φοιτήτριες αλλά δεν κατάφεραν κάτι. Αυτός ο “άνθρωπος” μου στέρησε την εμπιστοσύνη στους ανθρώπους, μου εγκατέστησε τον φόβο στην ψυχή μου και με έκανε να μην πιστεύω στη δικαιοσύνη».

Η γυναίκα επέστρεψε στη σχολή το 2016 όταν ο εν λόγω καθηγητής είχε πλέον συνταξιοδοτηθεί. Άρχισε και πάλι να διαβάζει και ολοκλήρωσε τις σπουδές της. Σήμερα έχει πτυχίο, μεταπτυχιακό στην περιβαλλοντική διαχείριση και είναι μητέρα. «Μακάρι να είχα τη δύναμη να το είχα καταγγείλει νωρίτερα», λέει μετά από χρόνια σιωπής.

Κάτω από την ανάρτησή της, τα σχόλια ξεπέρασαν τα 900. Κανένας δεν ζητάει να μάθει το όνομα του καθηγητή. Όλοι γνώριζαν, αλλά κανένας δεν μιλούσε. Οι καταγγελίες των φοιτητριών άλλωστε είχαν ξεπεράσει τις 100.

Την ανάρτηση της πρώην φοιτήτριας ακολούθησαν δεκάδες αναρτήσεις κοριτσιών. Ένας κύκλος σιωπής δεκαετιών «έσπασε». Η Λίνα Τσαλταμπάση, πρόεδρος των γυναικών επιχειρηματιών Ελλάδας, αποκάλυψε ότι ήταν και η ίδια μία από τις φοιτήτριες της Γεωλογίας που έπεσαν θύμα παρενόχλησης από τον συγκεκριμένο καθηγητή.

«Έχω ιδίαν γνώση και θα την καταθέσω όταν με καλέσει ο εισαγγελέας. Απλά εγώ δεν είμαι ο τύπος της γυναίκας που θυματοποιείται εύκολα. Αντέδρασα κάπως διαφορετικά… οπότε η πίεση σταμάτησε γρήγορα. Υπήρχαν κοπέλες που δέχονταν πίεση για μήνες και χρόνια. Όταν απευθύνθηκα στους καθηγητές για να κάνω καταγγελία βρήκα αδιαφορία…»

Όπως αποκαλύπτει η κυρία Τσαλταμπάση, η πρώτη καταγγελία για τον συγκεκριμένο καθηγητή έγινε στη σχολή το 1984.

Χωρίς να αποκαλύπτει το πρόσωπό του, ο καθηγητής που έχει πάρει πλέον σύνταξη, ο άνθρωπος που φέρεται να παρενοχλούσε τις φοιτήτριες, παραδέχεται ότι θυμάται αμυδρά την συγκεκριμένη κοπέλα, τη φοιτήτρια που κόπηκε 10 φορές στο μάθημά του. Αρνείται όμως τις κατηγορίες. «Ένιωσα τη μεγαλύτερη πικρία στην ζωή μου. Αν είναι δυνατόν ένα παιδί δικό μου, μαθητής μου, να φτάνει σε τέτοιο σημείο να προσβάλλει ένα δάσκαλό του, να λέει αναλήθειες!». Όπως λέει ο καθηγητής δεν θα μπορούσε ποτέ να δει ερωτικά μία μαθήτρια που είχε την ηλικία της κόρης του. Οι καταγγελίες, όπως παραδέχεται, έχουν αναστατώσει την οικογένειά του και ο ίδιος έχει χάσει τον ύπνο του.

Φιλοσοφική Σχολή: Πέρνα να συζητήσουμε τον βαθμό σου...

Τα στόματα όμως άνοιξαν και στη Φιλοσοφική Σχολή της Θεσσαλονίκης. Οι μαρτυρίες των φοιτητριών μέσα από τις αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σοκάρουν. 

Μία φοιτήτρια βίωσε τον εφιάλτη στα 22 της χρόνια. Ήταν μάλιστα έγκυος στον τρίτο μήνα, κάτι που δεν πτόησε τον καθηγητή….

«Ζήτησα την άδεια να φύγω από το γραφείο του γιατί ήμουν πολύ κουρασμένη και έγκυος στον τρίτο μήνα. Με έσφιξε και άρχισε να τρίβεται πάνω μου. Προσπάθησα να τον απομακρύνω, αλλά ήμουν αδύναμη. Είχα παγώσει, οι σφυγμοί μου είχαν ανεβεί, σκέφτηκα μόνο να προστατέψω την κοιλιά μου. Έτρεμα, ενώ εκείνος συνέχιζε…»

Το αφήγημα ήταν συνήθως το ίδιο. Πέρνα από το γραφείο μου να συζητήσουμε για τον βαθμό σου. Σχεδόν καμία φοιτήτρια δεν βρήκε τη δύναμη να καταγγείλει ή να μοιραστεί με τους δικούς της ανθρώπους όλα όσα βίωσε. «Ήθελε να πάρει λίγη από την αύρα μου» περιγράφει μία ακόμη φοιτήτρια της Φιλοσοφικής.

«Έλεγε πως ήθελε λίγη από την αύρα μου και να μην φοβάμαι, είναι ανθρώπινο. Κόλλησε πάνω μου και κουνούσε ρυθμικά το σώμα του. Θυμάμαι ακόμα το έντονο άρωμα του. Είχα “παγώσει”, ήθελα να κλάψω. Γινόταν όλο και πιο έντονο ώσπου σταμάτησε...»

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, απευθύνθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και ζήτησε άμεση παρέμβαση προκειμένου να διερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες. Μαζί του, μίλησε και η υπουργός Παιδείας. «Έγινε το πρώτο βήμα για να σπάσει η σιωπή» λέει η Νίκη Κεραμέως «Έχουν κινηθεί ήδη διαδικασίες με την εισαγγελία και είναι σημαντικό να χυθεί άπλετο φως».

Η πράξη θάρρους της Σοφίας Μπεκατώρου έδωσε δύναμη σε δεκάδες γυναίκες να μιλήσουν για όσα συμβαίνουν στον αθλητισμό, στα πανεπιστήμια και πίσω από τις κλειστές πόρτες. Σε μία εύκολη κριτική, πολλοί αναρωτιούνται γιατί οι καταγγελίες γίνονται ετεροχρονισμένα. Γιατί παίρνει χρόνια σε μία γυναίκα να καταγγείλει μία παρενόχληση ή μία κακοποίηση. Τόσα χρόνια, που τις περισσότερες φορές το αδίκημα παραγράφεται και οι θύτες δεν απειλούνται πια με κυρώσεις. «Μόνο μία γυναίκα που κακοποιήθηκε ξέρει πόσα χρόνια χρειάζονται για να βρει τη δύναμη να το καταγγείλει» είναι η απάντηση που δίνουν οι γυναίκες. Η πρώτη σκέψη των γυναικών είναι ότι θα κατηγορηθούν πως με κάποιον τρόπο το προκάλεσαν… κι έπειτα, υπάρχει μία αίσθηση ατιμωρησίας… 

«Είπαμε πως μόλις πάρουμε το πτυχίο μας θα τον κυνηγήσουμε»

Τρεις φοιτήτριες από το ΤΕΙ μαιευτικής της Σίνδου βρήκαν τη δύναμη, πριν από 5 χρόνια, να καταγγείλουν έναν καθηγητή γυναικολογίας. Ο καθηγητής «καλούσε» τις φοιτήτριες στο ιδιωτικό του ιατρείο για δωρεάν εξέταση και παράλληλη… «εκπαίδευση». Η πραγματικότητα όμως ήταν διαφορετική. Οι αφηγήσεις των νεαρών κοριτσιών προκαλούν ανατριχίλα ή αηδία…

«Ζήτησε από τη βοηθό του να περάσει έξω γιατί είμαι φοιτήτριά του και στη συνέχεια που ζήτησε να ξεντυθώ ολόκληρη», περιγράφει με φωνή που σπάει μία από τις καταγγέλλουσες. «Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι ο καθηγητής μου θα ασελγούσε πάνω μου».

Όσα ακολούθησαν ξεπερνούν τη φαντασία.

«Ο αντίχειράς του ήταν πάνω στην κλειτορίδα μου και με ερέθιζε. Ένιωθα πολύ άσχημα. Δάκρυσα και του ζήτησα να σταματήσει. Μου ζήτησε να μην κουνιέμαι για να συνεχίσει την αμφίχειρη εξέταση. Μόλις έκανε και τη λήψη του κολπικού επιχρίσματος σήκωσα την πλάτη μου για να δω τι κάνει και συνειδητοποίησα ότι δεν φορούσε ούτε γάντια!»

Ο γιατρός όμως δεν σταμάτησε εκεί.

«Μου ζήτησε να σταθώ όρθια μπροστά του. Έκατσε ο ίδιος στην κλίνη του ασθενούς και με τράβηξε αιφνίδια από τον καρπό γυρίζοντας με πλάτη προς αυτόν. Με έβαλε να καθίσω πάνω στα γεννητικά του όργανα τα οποία ήταν σε στύση. Το στόμα του ήτανε δίπλα στο λαιμό μου. Άκουγα την ανάσα του και ένιωθα την ηδονή του. Το μόνο που σκεφτόμουνα ήταν να τελειώσει και να σηκωθώ να φύγω»

Ο καθηγητής είχε μάλιστα το θράσος να τάζει και δουλειές. Μόλις τελείωσε την «εξέταση» υποσχέθηκε στη φοιτήτρια μία καλή θέση εργασίας, μόλις θα πάρει το πτυχίο της.

«Σταμάτησα να πηγαίνω στα μαθήματά του γιατί δεν μπορούσα να τον αντικρίζω, μου προκαλούσε αναγούλα».

Οι 3 φοιτήτριες έγιναν 6, και οι 6 έγιναν 10. Πλέον, 10 φοιτήτριες και 1 ασθενής κατηγορούν τον γιατρό.

«Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι ήμασταν στην καφετέρια του νοσοκομείου όπου κάναμε την κλινική μας άσκηση. Μία κοπέλα -με δάκρυα στα μάτια- ξεκίνησε να περιγράφει τι τράβηξε στα χέρια του καθηγητή. Την άκουγα σοκαρισμένη. Μόλις τελείωσε η πρώτη κοπέλα, ξεκίνησε να περιγράφει μία άλλη κοπέλα. Εκεί κατάλαβα πως δεν ήμουνα μόνη. Κατάλαβα πως αυτός ο άνθρωπος ασελγούσε συστηματικά στις φοιτήτριές του. Τότε είπαμε με τα κορίτσια πως μόλις πάρουμε το πτυχίο μας θα τον κυνηγήσουμε. Όταν βγήκε η δικογραφία ήμασταν 6 και τώρα είμαστε 11».

Ο γιατρός έχει παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη με την κατηγορία της «κατάχρησης σε γενετήσια πράξη κατά συρροή». Παρότι η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης εδώ και 5 χρόνια, πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή. Τον Σεπτέμβριο ο γιατρός δεν εμφανίστηκε. Και τον Δεκέμβριο η δίκη δεν πραγματοποιήθηκε εξαιτίας των μέτρων κατά της διασποράς του ιού. Ο καιρός περνάει, οι φοιτήτριες προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές τους, και ο γιατρός παραμένει στη θέση του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ