Visual Browsing

Κορωνοϊός: Οι πέντε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο

Στιγμιότυπο από τη διενέργεια rapid test
Στιγμιότυπο από τη διενέργεια rapid test © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Η προειδοποίηση του Νίκου Χαρδαλιά
  • A-
  • A+
0
Κορωνοϊός: Αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο σε πέντε περιοχές της Ελλάδας - Η σύσταση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας στους κατοίκους.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, προειδοποίησε κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ότι οι κάτοικοι πέντε περιοχών της χώρας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται.

«Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στη Βοιωτία, τη δυτική Αττική, την Κοζάνη, τη Ροδόπη και από χθες στη Χαλκιδική», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς. 

Παράταση του Lockdown μέχρι 18/1

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε σήμερα (8/1) παράταση του lockdown μέχρι τις 18 Ιανουαρίου, με κλειστά το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία.  

Κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, επεσήμανε ότι παρατείνεται η απαγόρευση κυνηγιού και ψαρέματος. Επιπλέον, κλειστά παραμένουν κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών σε νύχια. Μάλιστα, σημείωσε ότι οι ανακοινώσεις για το λιανεμπόριο και το click away παραπέμπονται για την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε και θα εξεταστούν τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα.

Σχετικα
Παράταση lockdown σε Αττική, μέτρα και «κόκκινες» περιοχές
Παράταση lockdown σε Αττική, μέτρα και «κόκκινες» περιοχές

Ο υφυπουργός τόνισε πως η χώρα συνεχίζει να δίνει σκληρή μάχη, σημειώνοντας πως «μέχρι να εμβολιαστεί σημαντικό μέρος των πολιτών, θα προχωράμε με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών», ενώ υπογράμμισε ότι το lockdown έχει συμβάλει στον περιορισμό της διασποράς και αυτό αποτυπώνεται στα επιδημιολογικά στοιχεία.

Σε ό,τι αφορά τους χώρους λατρείας, παρατείνεται το υφιστάμενο σήμερα καθεστώς, δηλαδή τέλεση λειτουργιών και κάθε είδους θρησκευτικής τελετής χωρίς την παρουσία πιστών. Η ατομική λατρεία είναι δυνατή παρεμπιπτόντως, δηλαδή στο πλαίσιο άλλης επιτρεπόμενης μετακίνησης. Ενώ ως προς τις κηδείες υπενθυμίζεται ότι επιτρέπεται η συμμετοχή α' βαθμού συγγενών και έως 9 ατόμων.

Ο κ. Χαρδαλιάς συμπλήρωσε ότι συνεχίζεται η υποχρεωτική τηλε-εργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, καθώς και η εξυπηρέτηση του κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού, με τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου.

Σχετικα
Χαρδαλιάς - Κορωνοϊός: Αυτές είναι οι νέες «κόκκινες» περιοχές
Χαρδαλιάς - Κορωνοϊός: Αυτές είναι οι νέες «κόκκινες» περιοχές

Όσον αφορά τη λειτουργία των δικαστηρίων, εξακολουθούν να λειτουργούν με πολύ περιορισμένες δραστηριότητες, με ορισμένες επιπλέον δίκες, ιδίως εκούσιας δικαιοδοσίας. Την ίδια στιγμή, παραμένουν σε ισχύ τα υφιστάμενα μέτρα, που μεταξύ άλλων προβλέπουν ανώτατο όριο 15 ατόμων στην αίθουσα, καθώς και τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ τους.

Από το Σαββατοκύριακο, 16-17 Ιανουαρίου, ξεκινούν οι αγώνες της Σούπερλιγκ 2 και της volley league με όλα τα υγειονομικά αυστηρά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στη super league 1 και χωρίς παρουσία κοινού.

Όσον αφορά τους προς κατάταξη υπόχρεους Στρατιωτικής Θητείας με την 2021 Α' ΕΣΣΟ, οι νεοσύλλεκτοι μπορούν κατά τη μετάβασή τους στα σημεία κατάταξης να συνοδεύονται από τους γονείς τους και μόνο. Κατά τη μετάβαση, θα πρέπει να έχουν μαζί τους το φύλλο πορείας τους. Για την επιστροφή τους, οι γονείς πρέπει να έχουν βεβαίωση που θα χορηγείται από τις πύλες των κέντρων κατάταξης. Όλοι οι νεοσύλλεκτοι θα υποβληθούν σε rapid test αντιγόνου για Covid-19 για προφανείς προληπτικούς επιδημιολογικούς λόγους.

Σχετικά με τις αφίξεις από το εξωτερικό, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην χώρα μας έως και την 21η Ιανουαρίου 2021 από οποιοδήποτε κράτος της αλλοδαπής, συμπεριλαμβανομένων και των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπόκεινται σε υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ' οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF, για επτά ημέρες, εκτός αν παραμένουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα, οπότε ο προσωρινός περιορισμός ισχύει για αυτό το χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι την αναχώρηση τους. Στους επιβάτες εξωτερικού επιπρόσθετα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος (rapid test) κατά την άφιξη τους βάση της διαδικασίας που προβλέπει το Passenger Locator Form (PLF). Ειδικά για τους εισερχόμενους επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνεται σε όλους και rapid test κατά την άφιξη. Παράλληλα, προκειμένου να βγουν από την καραντίνα οι επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποβληθούν σε νέο PCR τεστ όταν συμπληρωθεί το 7ήμερο, το οποίο να είναι αρνητικό για να γίνει η άρση του υποχρεωτικού προληπτικού περιορισμού. Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι επιβάτες διεθνών πτήσεων προκειμένου να εισέλθουν στη χώρα μας πρέπει να διαθέτουν αρνητικό τεστ Covid-19 το οποίο να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξη τους και να έχουν συμπληρώσει τη φόρμα PLF.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5