Visual Browsing

Κορωνοϊός - Μανωλόπουλος: Νέες διευκρινίσεις για τα εμβόλια

 Εμβόλιο
Εμβόλιο © EPA
Πόσο ποσοστό πολιτών πρέπει να εμβολιαστεί για να επιτύχουμε ανοσία της αγέλης
  • A-
  • A+
0
Διευκρινίσεις για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, της Pfizer και της Monderna, έδωσε ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος

Διευκρινίσεις για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού και τις παρενέργειές τους έδωσε ο Καθηγητής Φαρμακολογίας, και Διευθυντής του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με την Κατερίνα Παπαβασιλείου.

Αναλυτικά:

«To εμβόλιο της Pfizer που έχει εγκριθεί και αυτό που έρχεται της Monderna είναι mRNA εμβόλια» τόνισε ο κ. Μανωλόπουλος . Όπως εξήγησε « περνάμε μέσα στα κύτταρα την πληροφορία για να συνθέσει την πρωτεΐνη -ακίδα του ιού. Αυτές τις "προκούλες" που έχει γύρω γύρω ο κορωνοιός. Αυτό το κομμάτι είναι ακίνδυνο. Το χρησιμοποιεί ο κορονοιός, σαν άγκυρα για να μπει στα κύτταρα μας , να πολλαπλασιαστεί και να προκαλέσει ζημιά. Εμείς δίνουμε την πληροφορία στο κύτταρο, το οποίο συνθέτει μόνο αυτή την ακίδα και την εκκρίνει.Την βλέπει ο οργανισμός , ο οποίος παράγει αντισώματα και ετοιμάζει την άμυνά του απέναντι σε αυτές τις ακίδες. Όταν εμφανιστούν οι ακίδες του κορωνοιού τις αναγνωρίζει ,τους επιτίθεται και τις παρεμποδίζει να μπουν στο κύτταρο σε μεγάλες ποσότητες και να προκαλέσουν σοβαρή νόσο».

Ερωτηθείς για τις παρενέργειες των εμβολίων και αν διασφαλίζουν και τις ευάλωτες ομάδες ο κ. Μανωλόπουλος επισήμανε ότι «αυτά τα δύο εμβόλια τα έχουν κάνει τουλάχιστον ογδόντα χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ,ενώ πολλοί εξ αυτών έχουν εμβολιαστεί και πριν από έξι μήνες. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και άνθρωποι που έχουν διάφορες παθήσεις .Σε όλους αυτούς δεν έχει φανεί κάποια σοβαρή παρενέργεια. Με αυτό το δεδομένο θα λάβει έγκριση και για τα άτομα που έχουν άλλες σοβαρές παθήσεις. Μάλιστα αυτοί οι άνθρωποι θα ωφεληθούν ,γιατί κινδυνεύουν περισσότερο αν μολυνθούν από κορωνοιό».

Σχετικα
Μαδρίτη - Κορωνοϊός: Σταματούν οι εμβολιασμοί για δύο εβδομάδες
Μαδρίτη - Κορωνοϊός: Σταματούν οι εμβολιασμοί για δύο εβδομάδες

Όπως υπογράμμισε ο Καθηγητής Φαρμακολογίας «κάποιος που έχει νοσήσει και έχει κρατήσει αντισώματα και αξιολογική αντίδραση δεν χρειάζεται να εμβολιαστεί. Αν δηλαδή στο τέστ αντισωμάτων βγαίνει θετικός δεν χρειάζεται, γιατί έχει έτοιμη τη δική του άμυνα. Αν όμως κάποια στιγμή έχει εξαφανιστεί αυτή η άμυνα , θα πρέπει να εμβολιαστεί. Ιδανικά θα έπρεπε κάποιος που έχει νοσήσει και έχει περάσει ορισμένο διάστημα να κάνει τέστ αντισωμάτων και αν είναι θετικός δεν χρειάζεται να κάνει το εμβόλιο, αν είναι αρνητικός μπορεί να το κάνει».

Ερωτηθείς τι ισχύει για τα παιδιά ο κ. Μανωλόπουλος ανέφερε: «το ευτύχημα που έχουμε με αυτόν το ιό είναι ότι δεν απειλεί τα παιδιά. Μπορεί να μολύνονται από τον ιό αλλά δεν νοσούν σοβαρά. Αυτές οι μελέτες δεν έχουν συμπεριλάβει παιδιά έως δώδεκα ετών. Αρα δεν προβλέπεται και ο εμβολιασμός τους.» Για το ποσοστό του πληθυσμού που πρέπει να εμβολιαστεί για να υπάρξει ανοσία της αγέλης ο κ. Μανωλόπουλος είπε :«Σύμφωνα με τις μελέτες των λοιμωξιολόγων πρέπει τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού να εμβολιαστεί, για να φτάσουμε στην ανοσία της αγέλης. Ετσι και όταν κάποιος δεν έχει κάνει το εμβόλιο, δεν θα υπάρχει κίνδυνος να νοσήσει».

Εκτίμησε ότι θα εμβολιαστεί πολύς κόσμος και πρόσθεσε : «Πρέπει ο καθένας μας να σκεφθεί υπεύθυνα για τον εαυτό του ,γιατί ανεξαρτήτως ηλικίας μπορεί να νοσήσει σοβαρά και να βρεθεί σε ΜΕΘ .Αυτός που εμβολιάζεται πρωτίστως προστατεύει τον εαυτό του. Δεν το κάνει για να προστατέψει την κοινότητα. Αν το κάνουν πολλοί από εμάς θα αποκτήσουμε και ανοσία αγέλης».

Σχετικα
Sanofi: Ξεκινάει την παραγωγή 125 εκατ. δόσεων της Pfizer
Sanofi: Ξεκινάει την παραγωγή 125 εκατ. δόσεων της Pfizer

Σχετικά με τη στάση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων( EMA) και τη σχετική καθυστέρηση που παρατηρείται γύρω από το χρονοδιάγραμμα για την έγκριση ο κ. Μανωλόπουλος εκτίμησε ότι είναι γραφειοκρατικός ο λόγος. Όπως συμπλήρωσε «Υπάρχουν ορισμένες διαδικασίες που είναι πιο αργές. Η Βρετανία -που είναι μια πολύ καλά εκπαιδευμένη χώρα και έχει πολλούς ειδικούς επιστήμονες- έκρινε τα δεδομένα και πήρε την απόφαση γρήγορα. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είναι πιο δυσκίνητος. Συμμετέχουν επιστήμονες από 27 χώρες. Πιστεύω ότι η απόφαση των Βρετανών θα πιέσει και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό να κινηθεί πιο γρήγορα.»

(σ.σ Ο Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ (FDA) θα συνεδριάσει για να αποφασίσει στις 10 Δεκεμβρίου, ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι θα αποφασίσει μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου).

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5