Visual Browsing

Ένωση Εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής: Ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων

Ένα παιδί ζωγραφίζει
© Aaron Burden/Unsplash
Μεγάλο μέρος των μαθητών δεν μπορεί να τηρήσει τους κανόνες υγιεινής - Οι εκπαιδευτικοί ζητούν συχνά τεστ
  • A-
  • A+
0
Οι εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής ζητούν τη λήψη άμεσων μέτρων για τον κορωνοϊό στα ειδικά σχολεία και ειδικότερα τη διεξαγωγή συχνών τεστ.

Έκκληση της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής για λήψη άμεσων μέτρων για τον κορωνοϊό στα ειδικά σχολεία. «Κρίνουμε απαραίτητη τη μέριμνα των υγειονομικών αρχών για τη συχνή διενέργεια δωρεάν tests Covid-19», γράφει μεταξύ άλλων η επιστολή των καθηγητών.

Η Ενωση σε ανοικτή επιστολή της γράφει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Λαμβάνοντας υπόψιν το απόφαση της 14.11.2020 που αφορά στην αναστολή λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία, δημοτικά) και τη συνέχιση λειτουργίας των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής όλων των βαθμίδων, η Ένωση Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής επισημαίνει τα εξής:

Οι σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής αποτελούν το πιο ευαίσθητο κομμάτι του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Σε αυτές φοιτούν μαθητές με αναπτυξιακές διαταραχές, καθώς και αναπηρίες και σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Ως εκ τούτου, κρίνουμε απαραίτητη τη μέριμνα των υγειονομικών αρχών για τη συχνή διενέργεια δωρεάν tests Covid-19 έτσι ώστε να αποφύγουμε τυχόν διασπορά του ιού στις αυτές μονάδες, που θα είχε οδυνηρό αποτέλεσμα για τους μαθητές, τις οικογένειές τους καθώς και τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε αυτές και επίσης τις οικογένειές τους.

Σχετικα
Μακρή: Δεν υπάρχει πρόβλεψη για πρόστιμα σε μαθητές
Μακρή: Δεν υπάρχει πρόβλεψη για πρόστιμα σε μαθητές

Ο μικρός αριθμός των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής συγκριτικά με το σύνολο των σχολείων της χώρας οι οποίες παραμένουν ανοιχτές μετά από εισήγηση των ειδικών και απόφαση του Υπουργείου Παιδείας καθιστά εφικτή την συνεχή και συχνή διενέργεια δωρεάν tests Covid-19 σε μαθητές, εκπαιδευτικούς. Ειδικό Εκπαιδευτικό και Ειδικό Βοηθητικό προσωπικό, καθώς και στους οδηγούς και συνοδούς των μεταφορικών μέσων και σε όλο το προσωπικό που έρχεται σε επαφή με μαθητές και εκπαιδευτικούς. Οι ΣΜΕΑΕ και των δύο βαθμίδων δεν φτάνουν τις 500 σε σύνολο περίπου 15000 σχολείων.

Με βάση και τα ανωτέρω, ένα μεγάλο μέρος μαθητών που φοιτά στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής δεν μπορεί να τηρήσει τους κανόνες υγιεινής (μάσκες, σχολαστικό πλύσιμο χεριών, βήξιμο στον αγκώνα κλπ) με αποτέλεσμα να γίνεται ευκολότερη η διασπορά του ιού σε περίπτωση μολύνσεως. Τονίζουμε πως με εισήγηση των ειδικών και απόφαση του Υπουργείου Παιδείας δεν είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας από τους μαθητές που φοιτούν στις ΣΜΕΑΕ όλων των βαθμίδων, ούτε κατά τη διάρκεια παραμονής τους στη σχολική μονάδα αλλά ούτε και κατά τη διάρκεια μεταφοράς τους από και προς τη σχολική μονάδα. Αυτό αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ευκολότερη διασπορά του ιού ιδιαίτερα μεταξύ των μαθητών, οι οποίοι δεν κάνουν χρήση μάσκας και περαιτέρω διασπορά στις οικογένειες τους, με όποιες συνέπειες αυτό επιφέρει.

Με δεδομένο ότι τα ιδιωτικά κέντρα παροχής υπηρεσιών (Εργοθεραπεία, Λογοθεραπεία, Φυσικοθεραπεία κλπ) παραμένουν ανοιχτά και με δεδομένο ότι κάποιοι ειδικοί που εργάζονται σε αυτά, επί παραδείγματι λογοθεραπευτές λόγω της φύσης του επαγγέλματος τους δεν κάνουν χρήση ιατρικής μάσκας αλλά μόνο προμετωπίδας, καταλαβαίνουμε πως είναι εύκολη η διασπορά του ιού.

Σχετικα
Παπαθανάσης: Πρώτα τα σχολεία και μετά συζήτηση για χιονοδρομικά
Παπαθανάσης: Πρώτα τα σχολεία και μετά συζήτηση για χιονοδρομικά

(…..)

Πολλοί εκπαιδευτικοί συμβιώνουν ή έρχονται σε επαφή με συγγενικά πρόσωπα τα οποία ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου λόγω ηλικίας ή υποκείμενων νοσημάτων. Ποια η μέριμνα για τους ίδιους και τα συγγενικά τους πρόσωπα;

Η ρουτίνα των μαθητών μας είναι απόλυτα κατανοητή και ο φυσικός τους χώρος είναι το σχολείο, αλλά σε μία τόσο σημαντική στιγμή με την παγκόσμια υγειονομική κρίση που μαστίζει και τη χώρα μας, η ανθρώπινη ζωή και υγεία είναι πάνω απ’ όλα.

Κλείνοντας, θέλουμε να τονίσουμε την ανάγκη άμεσων μέτρων τα οποία κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε να είχαν ανακοινωθεί την ίδια στιγμή με την ανακοίνωση μη αναστολής λειτουργίας των ΣΜΕΑΕ όλων των βαθμίδων. Εφόσον αυτό δεν έχει γίνει, παρακαλούμε άμεσα για τη διευθέτηση αυτών των ζητημάτων, ώστε να μη χρειαστεί να βρεθούμε ενώπιον δυσάρεστων καταστάσεων που ενδεχόμενα να είναι μη αναστρέψιμες.»

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5