1821 Digital Gallery
Τέσσερις γυναίκες στη βράβευση της AstraZeneca
ΤΕΥΧΟΣ 758

AstraZeneca: Βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της Καινοτομίας

Διάκριση στα Environmental Awards 2020
Χριστίνα Γιόγιακα, Corporate Communications Manager AstraZeneca, Έλενα Χουλιάρα, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος AstraZeneca Ελλάδας-Κύπρου, Γιώτα Κοτσεκίδου, External Affairs Director AstraZeneca, Μίνα Παπαναστασίου, Conference & Events AstraZeneca
Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη: Οι δράσεις της AstraZeneca που συμβάλλουν στην προστασία του πλανήτη και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Η βιωσιμότητα στη βιοφαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca σχετίζεται με τη δυνατότητα άσκησης ουσιαστικής επίδρασης εκεί που η κοινωνία το χρειάζεται – στην Υγεία. Στοιχείο της φιλοσοφίας της εταιρείας είναι ότι η υγεία και η ευημερία της επιχείρησης είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την υγεία των ανθρώπων και του πλανήτη και ότι υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ αυτών. Για τον λόγο αυτό, έχει οικοδομήσει τη στρατηγική της για τη βιωσιμότητα σε τρεις πυλώνες: Πρόσβαση στην Υγειονομική Περίθαλψη, Περιβαλλοντική Προστασία, Δεοντολογία και Διαφάνεια. Σε αυτό το πλαίσιο, αναγνωρίζοντας την ισχυρή σύνδεση μεταξύ ενός υγιούς περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και υλοποιεί δράσεις για την προώθηση της ορθής περιβαλλοντικής διαχείρισης και τη μείωση των κλιματικών επιπτώσεων. 

Δέσμευση της εταιρείας είναι να προσφέρει βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της καινοτομίας. Ως εταιρεία που ηγείται με γνώμονα την υγεία, έχει ενσωματώσει την περιβαλλοντική βιωσιμότητα σε όλες τις δραστηριότητές της παγκοσμίως, για την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην υγεία των ανθρώπων και τη διατήρηση ενός ακμάζοντος πλανήτη. Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί σημαντική προτεραιότητα στο σύνολο των λειτουργιών και πυρήνα της αξιακής αλυσίδας της AstraZeneca. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και υλοποιεί δράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, με στόχο την ουσιαστική συμβολή της στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

H κα. Γιώτα Κοτσεκίδου, External Affairs Director AstraZeneca Ελλάδας
Γιώτα Κοτσεκίδου, External Affairs Director AstraZeneca Ελλάδας

«Προστατεύουμε το περιβάλλον… με πράξεις!»
Πώς συνδέονται οι μαθηματικές πράξεις της αφαίρεσης, της πρόσθεσης, του πολλαπλασιασμού και της διαίρεσης με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος; Την απάντηση στο ερώτημα έχει δώσει η AstraZeneca μέσω του τετραετούς διάρκειας προγράμματος περιβαλλοντικής προστασίας «Προστατεύουμε το περιβάλλον… με πράξεις». Το πρόγραμμα ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο και υλοποιείται με την εθελοντική συμμετοχή των εργαζομένων. Στόχος του προγράμματος είναι κάθε χρόνο έως το 2022 να υλοποιείται μία διαφορετική δράση για την προστασία του περιβάλλοντος, η οποία θα αντιστοιχεί νοηματικά σε μία από τις 4 μαθηματικές πράξεις: πρόσθεση, αφαίρεση, πολλαπλασιασμός και διαίρεση. Στη φετινή διοργάνωση των Environmental Awards για το συγκεκριμένο πρόγραμμα η AstraZeneca απέσπασε διάκριση, λαμβάνοντας Bronze βραβείο στην ενότητα “Organization and Process Innovation” και την κατηγορία “Environmental CSR”.

Σχετικα
BMS: Ανάδειξη Best Workplaces 2022
BMS: Ανάδειξη Best Workplaces 2022

Για αρχή… «Αφαίρεση» της ρύπανσης  
Η πρώτη δράση του προγράμματος, τον Οκτώβριο του 2019, αφορούσε στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και περιλάμβανε την «αφαίρεση» της ρύπανσης από 5 ακτές της Ελλάδας σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο και Ηράκλειο Κρήτης, με συμμετοχή πάνω από 170 εργαζομένων της AstraZeneca. Η ενέργεια που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση iSea, μέλος του «Δικτύου Συνεργασίας για το Θαλάσσιο Περιβάλλον», είχε ως αποτέλεσμα τον καθαρισμό περίπου 1.750 μέτρων ακτής, ενώ συγκεντρώθηκαν 91 σάκοι απορριμμάτων, συνολικού βάρους 450 κιλών, εκ των οποίων 20 κιλά αποτελούνταν από ανακυκλώσιμα υλικά. 

Στη συνέχεια «Προσθέτουμε Οξυγόνο» 
Με τη δεύτερη δράση που θα υλοποιηθεί στις 23 Οκτωβρίου, με κεντρικό μήνυμα «Προσθέτουμε Οξυγόνο», η AstraZeneca υποστηρίζει τη διενέργεια αναδάσωσης πυρόπληκτης δασικής έκτασης στο Νέο Βουτζά Αττικής. Την ίδια ημέρα οι εργαζόμενοι της εταιρείας σε όλη την Ελλάδα θα υποστηρίξουν την ενέργεια από το σπίτι τους και θα «προσθέσουν» οξυγόνο, φυτεύοντας ένα νεαρό δέντρο ελιάς στο μπαλκόνι ή τον κήπο τους.  

Αναφερόμενη στη διάκριση που απέσπασε η AstraZeneca στα Environmental Awards 2020, η κυρία Γιώτα Κοτσεκίδου, External Affairs Director της AstraZeneca Ελλάδας, τόνισε: «Η διάκρισή μας στα Environmental Awards 2020 για το πρόγραμμα περιβαλλοντικής προστασίας “Προστατεύουμε το περιβάλλον… με πράξεις!” αποτελεί σημαντική αναγνώριση των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουμε κάνοντας πράξη τη δέσμευση της εταιρείας να προσφέρει βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της καινοτομίας. Για εμάς, στην AstraZeneca, η βιώσιμη ανάπτυξη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με δράσεις που συμβάλλουν με ουσιαστικό τρόπο στην προστασία του πλανήτη και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αξιοποιούμε την επιστήμη, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη των φυσικών πόρων για τις επόμενες γενιές. Η περιβαλλοντική προστασία είναι ένας από τους τρεις πυλώνες της εταιρικής στρατηγικής μας. Σε αυτή τη φιλοσοφία εντάσσονται πρωτοβουλίες όπως το φιλόδοξο πρόγραμμα ύψους $1 δισ. “Ambition Zero Carbon” το οποίο στοχεύει σε μηδενικές εκπομπές άνθρακα από τις παγκόσμιες δραστηριότητές μας έως το 2025 και στη διασφάλιση μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα σε όλο το εύρος της αλυσίδας αξίας έως το 2030, την πρωτοβουλία “AZ Forest” που αφορά δράσεις αναδάσωσης με την αξιοποίηση 50 εκατομμύριων δέντρων την επόμενη πενταετία σε όλο τον κόσμο, καθώς και το πρόγραμμα “Προστατεύουμε το περιβάλλον… με πράξεις” ». 

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5