Visual Browsing

Στο τραπέζι σχέδιο για επίδομα θέρμανσης και για φυσικό αέριο

Πετρέλαιο θέρμανσης
Πετρέλαιο θέρμανσης © ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
Αναλυτικά τι δήλωσε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης
  • A-
  • A+
0
Σε βελτιώσεις στο ισχύον καθεστώς χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης θα προχωρήσει η κυβέρνηση σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης επεσήμανε σε νεότερες δηλώσεις τους πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα σε βελτιώσεις στο ισχύον καθεστώς χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης και στο φυσικό αέριο

Οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα και σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπεται η χορήγηση επιδόματος θέρμανσης σε όσους χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για να καλύπτουν τις ανάγκες θέρμανσής τους κατά τη χειμερινή περίοδο.

Το σκεπτικό του μέτρου αυτού είναι ότι όλο και περισσότερα νοικοκυριά χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για τη θέρμανσή τους τα οποία ανάλογα με τα εισοδήμά τους έχουν ανάγκη στήριξης.

Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένα μεγάλο μέρος των καταναλωτών προμηθεύτηκε πετρέλαιο όταν είχαν μειωθεί σημαντικά οι τιμές την περασμένη Ανοιξη. Δεν αναμένεται πάντως να αλλάξουν τα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια που προβλέπονται για την καταβολή του επιδόματος

Σχετικα
Νέο «Εξοικονομώ - Αυτονομώ»: Εντάσσονται 80.000 κτίρια το 2021
Νέο «Εξοικονομώ - Αυτονομώ»: Εντάσσονται 80.000 κτίρια το 2021

Επίδομα θέρμανσης: Τι πρέπει να ξέρουν οι δικαιούχοι

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θα αρχίσει σήμερα, Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, αν και πολλοί καταναλωτές αξιοποίησαν την παράταση που δόθηκε την προηγούμενη χειμερινή περίοδο έως και το τέλος Μαΐου και έτσι γέμισαν τις δεξαμενές την περσινή σεζόν οπότε έχουν επαρκή αποθέματα.

Πού θα κυμανθεί η τιμή του πετρελαίου

Σχετικα
Σκυλακάκης: «Έως τον Ιούνιο η νομοθεσία για το Ταμείο Ανάκαμψης»
Σκυλακάκης: «Έως τον Ιούνιο η νομοθεσία για το Ταμείο Ανάκαμψης»

Περί τα 0,80 με 0,82 ευρώ πρόκειται να διαμορφωθεί η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης για αυτή την περίοδο και έτσι είναι χαμηλότερες από το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, αλλά αυξημένες σε σύγκριση με τον Μάιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο πανελλήνιος σταθμισμένος μέσος όρος τιμής του πετρελαίου, πέρσι, ήταν στα 1,037 ευρώ ανά λίτρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων. 

Τι ισχύει με το επίδομα θέρμανσης

Το επίδομα θέρμανσης, ύψους 84 εκατομμυρίων ευρώ, πρόκειται να καταβληθεί νωρίτερα φέτος και, μάλιστα, το σχετικό κονδύλι περιλαμβάνεται και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2021 που κατατέθηκε στη Βουλή από την κυβέρνηση.

Έτσι, όπως έγινε γνωστό, το επίδομα θα χορηγηθεί προκαταβολικά μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου στους δικαιούχους και στο πρώτο τρίμηνο του 2021 θα γίνει ο έλεγχος των παραστατικών και των στοιχείων που θα συμπληρώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) τα νοικοκυριά.

Οι δικαιούχοι

Για κάθε δικαιούχο χορηγείται επίδομα 250 ευρώ αν η κύρια κατοικία του ανήκει στην γεωγραφική ζώνη Α, 180 ευρώ για τη ζώνη Β, 110 ευρώ για τη ζώνη Γ και 80 ευρώ για τη ζώνη Δ.

Το επίδομα προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 350 ευρώ, μειώνεται κατά 20% για τους μη ορεινούς δήμους που ανήκουν στις αντίστοιχες ζώνες, αρχίζει από τα 64 ευρώ και φθάνει στα 350 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και τη γεωγραφική ζώνη.

Οι γεωγραφικές ζώνες

Οι γεωγραφικές ζώνες, όσον αφορά στο επίδομα θέρμανσης είναι τέσσερις και κάθε μια περιλαμβάνει συγκεκριμένους Νομούς.

Αυτές είναι οι εξής:

  • Ζώνη Α: Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας.
  • Ζώνη Β: Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής.
  • Ζώνη Γ: Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου.
  • Ζώνη Δ: Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5