1821 Digital Gallery

Μόσιαλος για Great Barrington: Σύγχρονος κοινωνικός δαρβινισμός

Ηλίας Μόσιαλος για τον κορωνοϊό
Ηλίας Μόσιαλος © ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές
Ο καθηγητής του LSE γράφει για τους επιστήμονες που επιχειρούν να επαναφέρουν ως πρόταση την «ανοσία της αγέλης»
  • A-
  • A+
0
O Ηλίας Μόσιαλος γράφει για τη διακήρυξη του Great Barrington και τους καθηγητές της Οξφόρδης που επιχειρούν να επαναφέρουν ως πρόταση την «ανοσία της αγέλης»

«Οι επιστήμονες που συνέταξαν τη διακήρυξη του Great Barrington φαίνεται πως δεν έχουν καμία σχέση με το πως λειτουργούν οι οικογένειες και η κοινωνία. Δεν φαίνεται να τους απασχολεί πως όσα προτείνουν απαξιώνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, το αξιακό μας σύστημα αλλά και την ιατρική δεοντολογία. Οι προτάσεις τους αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου για τους ευάλωτους συμπατριώτες μας, ενώ οι νεότεροι θα γίνουν πειραματόζωα εκτιθέμενοι στις μακροχρόνιες συνέπειες της ασθένειας».

Αυτό επισημαίνει μεταξύ άλλων ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος σε ανάρτησή του στο Facebbok για τους τρεις καθηγητές της Οξφόρδης που επιχειρούν να επαναφέρουν ως πρόταση για την  αντιμετώπιση της πανδημίας την «ανοσία της αγέλης». 

Αναλυτικά στην ανάρτησή του ο Ηλίας Μόσιαλος σημειώνει:

«Στις 4 Οκτωβρίου έκανε την εμφάνιση της σε μία ομώνυμη ιστοσελίδα η, αρχικά υπογεγραμμένη από τρεις καθηγητές της Οξφόρδης, του Χάρβαρντ και του Στάνφορντ, ‘διακήρυξη’ του Great Barrington για τη διαχείριση της πανδημίας. Στη συνέχεια, αρκετοί έσπευσαν να την προσυπογράψουν, μεταξύ αυτών και κάποιοι επιστήμονες από διάφορες ειδικότητες, που όμως αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 0.01% της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας.

Σχετικα
Κορωνοϊός και mRNA εμβόλια σε διαβητικούς: Έχουν επιπτώσεις;
Κορωνοϊός και mRNA εμβόλια σε διαβητικούς: Έχουν επιπτώσεις;

Τη διακήρυξη βέβαια την υπογράφουν και διάφορες παγκοσμίως (ά)γνωστες προσωπικότητες, όπως ο Δρ Τζόνι Μπανάνας, ο Δρ. Φεικνιούζ (μτφ. Δρ. Ψεύτικα νέα), αλλά και ο αποθανών Δρ. Σιπμαν, ο Άγγλος γενικός γιατρός που σκότωσε εκατοντάδες γυναίκες.

Αυτά είναι τα πρώτα στοιχεία που ανακαλύπτει κάποιος κοιτώντας την ιστοσελίδα όπου έχει αναρτηθεί η διακήρυξη. Καταδεικνύουν επαρκώς τη φαιδρότητα της πρωτοβουλίας αυτής. Είναι τα μόνα όμως; Όχι βέβαια

Τι άλλο αναφέρεται όμως μέσα στο κείμενο της διακήρυξης μεταξύ άλλων;

Σχετικα
Τα νούμερα της Εβδομάδας | 6-12 Ιανουαρίου 2022
Τα νούμερα της Εβδομάδας | 6-12 Ιανουαρίου 2022

Aντιγράφω από το -πρόχειρα μεταφρασμένο - αναρτημένο και στα Ελληνικά κείμενο:
‘Καθώς αυξάνεται η ανοσία στον γενικό πληθυσμό, ο κίνδυνος μόλυνσης σε όλους –συμπεριλαμβανομένων των ευάλωτων– μειώνεται. Γνωρίζουμε ότι όλοι οι πληθυσμοί θα φτάσουν τελικά στην «ανοσία αγέλης» –δηλαδή το σημείο εκείνο στο οποίο το ποσοστό των νέων λοιμώξεων θα είναι σταθερό– και ότι αυτό μπορεί να βοηθηθεί από (αλλά δεν εξαρτάται από) ένα εμβόλιο. Ο στόχος μας θα πρέπει επομένως να είναι η ελαχιστοποίηση της θνησιμότητας και της γενικότερης κοινωνικής βλάβης έως ότου φτάσουμε σε ένα τέτοιο επίπεδο ανοσίας. Η πιο κοινωνικά ευαίσθητη προσέγγιση που εξισορροπεί τους κινδύνους και τα οφέλη από την επίτευξη της «ανοσίας αγέλης» είναι να επιτραπεί σε εκείνους που διατρέχουν τον ελάχιστο κίνδυνο θανάτου να ζήσουν τη ζωή τους κανονικά, για να αποκτήσουν ανοσία στον ιό μέσω φυσικής λοίμωξης, προστατεύοντας καλύτερα όσους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Αυτό ονομάζουμε Εστιασμένη Προστασία (Focused Protection).’

Σύμφωνα με το κείμενο της διακήρυξης λοιπόν, θα πρέπει να επιτραπεί σε αυτούς που διατρέχουν μικρό κίνδυνο από τον ιό να ζήσουν τη ζωή τους κανονικά, ώστε να δημιουργήσουν ανοσία στον ιό μέσω φυσικής λοίμωξης, ‘προστατεύοντας’ τελικά εκείνους που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο. Θεωρούν πως εκείνοι που δεν είναι ευάλωτοι θα πρέπει αμέσως να έχουν τη δυνατότητα να ξαναρχίσουν τη ζωή τους ως συνήθως.
Εν ολίγοις, θεωρούν πως θα πρέπει να επιδιώξουμε την ανοσία της αγέλης εστιάζοντας στην απομόνωση των ευπαθών ομάδων.

Επαναφέρουν δηλαδή στο δημόσιο διάλογο αυτά που έλεγαν -λίγο πολύ- διάφοροι όπως ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο.

Και επί της ουσίας, πως ακριβώς θα γίνει να προστατευθούν καλύτερα όταν οι ευπαθείς (αποτελούν το 35-40% του πληθυσμού) αν η πλειοψηφία του πληθυσμού δεν ακολουθεί τα μέτρα δημόσιας υγείας;

Πως ακριβώς θα γίνει ο διαχωρισμός των ευάλωτων από τους νεότερους σε ηλικία; Ωραία τα θεωρητικά σχήματα, αλλά πως θα γίνουν όλα αυτά στην πράξη;

Η ομάδα που υπογράφει την ‘υψηλής’ διανόησης διακήρυξη δεν έχει τοποθετηθεί ποτέ επί των πρακτικών ζητημάτων. Δεν έχουν τοποθετηθεί ποτέ από την αρχή της πανδημίας. Είχαν 9 μήνες να σκεφτούν 'λύσεις' αλλά απέτυχαν να το κάνουν.

Στην Αγγλία η αποτυχημένη προσπάθεια επίτευξης ανοσίας της αγέλης είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες θανάτους. Η συντριπτική πλειοψηφία των νεκρών ήταν ευάλωτοι πολίτες.

Επίσης, αυτοί οι ‘επιφανείς και έγκριτοι επιστήμονες από τα διάσημα πανεπιστήμια, που καλούν τον κόσμο να πάρει τη ζωή του στα χέρια του, δεν παρουσιάζουν όλα τα επιστημονικά δεδομένα. Θεωρούν πως όσοι είναι νεότεροι δεν θα έχουν πρόβλημα αν κολλήσου τον ιό. Η αλήθεια είναι πως ενώ η θνητότητα είναι μικρότερη σε όσους δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουν μακροχρόνια προβλήματα υγείας αν κολλήσουν τον ιό. Ίσως ακόμη και αν είναι ασυμπτωματικοί. Και μπορεί επίσης να κινδυνεύσουν να χάσουν τη ζωή τους, αν κολλήσουν.

Ο Μπόρις Τζόνσον που αρχικά υποστήριζε τις απόψεις αυτών που υπέγραψαν τη διακήρυξη βρέθηκε στο νοσοκομείο και κόντεψε να χάσει τη ζωή του.

Όλοι πιστεύουμε ότι η σωστή στρατηγική είναι να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους Αλλά αυτό δεν θα γίνει με τον στιγματισμό τους και με την κοινωνική τους απομόνωση. Δεν θα γίνει με κοινωνικό δαρβινισμό. Αυτά είναι έξω από τις ηθικές βάσεις των δημοκρατικών μας κοινωνιών.

Οι επιστήμονες που συνέταξαν αυτή τη διακήρυξη φαίνεται πως δεν έχουν καμία σχέση με το πως λειτουργούν οι οικογένειες και η κοινωνία. Δεν φαίνεται να τους απασχολεί πως όσα προτείνουν απαξιώνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, το αξιακό μας σύστημα αλλά και την ιατρική δεοντολογία. Οι προτάσεις τους αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου για τους ευάλωτους συμπατριώτες μας, ενώ οι νεότεροι θα γίνουν πειραματόζωα εκτιθέμενοι στις μακροχρόνιες συνέπειες της ασθένειας.

Όσοι υπογράφουν τη διακήρυξη αποτελούν ένα υποπληθυσμό της τάξεως του 0.01% της επιστημονικής κοινότητας και στα πανεπιστήμια τους και παγκοσμίως. Ήθελαν όμως περισσότερες υπογραφές. Ίσως για αυτό δεν τους ενδιαφέρει το ότι είναι συνοδοιπόροι σε αυτό το εγχείρημα με τον Δρ Μπανάνα».

 

Η Διακήρυξη Great Barrington: Σύγχρονος κοινωνικός δαρβινισμός Στις 4 Οκτωβρίου έκανε την εμφάνιση της σε μία ομώνυμη...

Δημοσιεύτηκε από Ηλίας Μόσιαλος στις Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2020

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5