Ελλαδα

Ασυνόδευτα ανήλικα: Ήταν 1.790 στα νησιά και έχουν αναχωρήσει όλα

Ποιες ενέργειες έγιναν για να φθάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ασυνόδευτα προσφυγόπουλα αναχωρούν από ΚΥΤ στην Ελλάδα με προορισμό τη Γερμανία
Ασυνόδευτα προσφυγόπουλα αναχωρούν από ΚΥΤ στην Ελλάδα με προορισμό τη Γερμανία © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Πώς φθάσαμε να μην υπάρχουν πλέον ασυνόδευτα ανήλικα στα νησιά - Τι δείχνουν τα στοιχεία - Η δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Αναλυτικά στοιχεία για τα ασυνόδευτα ανήλικα και το πώς φθάσαμε στο σημείο να μην υπάρχει κανένα πλέον στα νησιά δόθηκαν την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου 2020 στη δημοσιότητα.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν το πώς δόθηκε ουσιαστική λύση στο θέμα με τα ασυνόδευτα ανήλικα στα νησιά, καθώς υπήρξε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης το οποίο υλοποιήθηκε με μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα.

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε παρέμβει για να δοθούν άμεσα λύσεις με τα ασυνόδευτα ανήλικα στα νησιά, επιλέγοντας μάλιστα την Ειρήνη Αγαπηδάκη ως Εθνική Συντονίστρια. Με σύνθημα «κανένα παιδί μόνο», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε παρουσιάσει στα τέλη Νοεμβρίου το κυβερνητικό σχέδιο για τα ασυνόδευτα ανήλικα.

Σε λιγότερο από έναν χρόνο, από τα 1.790 ασυνόδευτα ανήλικα που βρίσκονταν στα νησιά, πλέον ο αριθμός αυτός είναι μηδενικός. Το 54%, μάλιστα, είχε αναχωρήσει από τα νησιά πριν από τις μεγάλες πυρκαγιές που κατέστρεψαν το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια και οι οποίες ξεκίνησαν από εμπρησμούς.

Ενδεικτικό της διαμορφωθείσας κατάστασης σε αυτήν την παράμετρο του Μεταναστευτικού, με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπη η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποτελεί το στοιχείο σύμφωνα με το οποίο, ο συνολικός αριθμός ασυνόδευτων ανηλίκων και χωρισμένων ανηλίκων που βρίσκονταν στην Ελλάδα στις 15 Φεβρουαρίου 2020 ήταν 5.424 - ο υψηλότερος αριθμός μέχρι τότε. Aπό αυτά, τα 1790 βρίσκονταν στα ΚΥΤ των νησιών και το Φυλάκιο. Τέσσερις ημέρες μετά, στις 19 Φεβρουαρίου 2020, συστάθηκε η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολουθεί την αναχώρηση ασυνόδευτων ανηλίκων για τη Γερμανία - «Κανένα παιδί μόνο» είχε τονίσει, όταν παρουσίαζε το κυβερνητικό σχέδιο τον Νοέμβριο του 2019
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολουθεί την αναχώρηση ασυνόδευτων ανηλίκων για τη Γερμανία - «Κανένα παιδί μόνο» είχε τονίσει, όταν παρουσίαζε το κυβερνητικό σχέδιο τον Νοέμβριο του 2019 © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Επιπλέον, τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα δείχνουν ότι σημειώθηκε αύξηση 30% των θέσεων για ασυνόδευτα ανήλικα σε δομές μακροχρόνιας φιλοξενίας στην ενδοχώρα. Το 2019, επί ΣΥΡΙΖΑ, οι θέσεις αυτές παρουσίαζαν τάση μείωσης, με αποτέλεσμα ενώ ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων (συνολικά) στη χώρα ήταν μικρότερος, να παραμένει υψηλός αριθμός ασυνόδευτων ανηλίκων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) των νησιών.

Ειρήνη Αγαπηδάκη: «Στα ΚΥΤ των νησιών δεν υπάρχουν πλέον ασυνόδευτα ανήλικα»

«Δεν υπάρχουν ασυνόδευτα ανήλικα στα ΚΥΤ των νησιών και στον Εβρο» ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες η Ειδική Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Και επεσήμανε ότι η μαζική απομάκρυνση των ασυνόδευτων ανηλίκων από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, δεν ήταν εύκολη υπόθεση.

Ειρήνη Αγαπηδάκη, η Εθνική Συντονίστρια για τα Ασυνόδευτα Ανήλικα
Ειρήνη Αγαπηδάκη, η Εθνική Συντονίστρια για τα Ασυνόδευτα Ανήλικα © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Έπρεπε πρώτα να πειστεί στην πράξη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι δε σκοπεύουμε να κάνουμε "μια από τα ίδια", που σημαίνει προσωρινές δομές φιλοξενίας που θα καταντήσουν μόνιμες, όπως γινόταν όλα αυτά τα χρόνια» ανέφερε η Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Ασυνόδευτα ανήλικα - Πώς φθάσαμε σε μηδενικό αριθμό στα νησιά - Τι δείχνουν τα στοιχεία

Τα αναλυτικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα για τα ασυνόδευτα ανήλικα έρχονται να επιβεβαιώσουν το πώς δόθηκαν πρακτικές λύσεις σε μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους στο Μεταναστευτικό, οδηγώντας σε ουσιαστικά αποτελέσματα μέσα σε λίγους μήνες.

Αναλυτικά

  • Ο συνολικός αριθμός ασυνόδευτων ανηλίκων (ΑσΑΝ) και χωρισμένων ανηλίκων που βρίσκονταν στην Ελλάδα στις 15 Φεβρουαρίου 2020 (19/02/2020 συστάθηκε η ΕΓ Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου) ήταν 5.424 - ο υψηλότερος αριθμός μέχρι τότε. Aπό αυτά, τα 1790 βρίσκονταν στα ΚΥΤ των νησιών και το Φυλάκιο.
  • Επτά μήνες μετά, στα ΚΥΤ των νησιών δεν υπάρχουν πλέον ασυνόδευτα ανήλικα -από τα 1.790, ο αριθμός είναι πια μηδενικός. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των Ασυνόδευτων Ανηλίκων στα νησιά είχε μειωθεί κατά 54% πριν από τους εμπρησμούς που κατέστρεψαν τις εγκαταστάσεις του ΚΥΤ στη Μόρια.
  • Αυξήθηκαν κατά 30% οι θέσεις σε δομές μακροχρόνιας φιλοξενίας στην ενδοχώρα. Το 2019, επί ΣΥΡΙΖΑ, οι θέσεις αυτές παρουσίαζαν τάση μείωσης, με αποτέλεσμα ενώ ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων στη χώρα ήταν μικρότερος, να παραμένει υψηλός αριθμός ασυνόδευτων ανηλίκων στα ΚΥΤ. Για πρώτη φορά φέτος, ως τα τέλη του έτους, η Ελλάδα θα έχει επιτύχει τον στόχο των 2.000 ασυνόδευτων ανηλίκων σε δομές μακροχρόνιας φιλοξενίας, από τότε που ξέσπασε η προσφυγική κρίση. Ο στόχος αυτός είχε τεθεί εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χωρίς ωστόσο επιτυχία.
  • Τέλος, θεσπίστηκε νέα μέθοδος (ΚΥΑ) για την αξιολόγηση της ανηλικότητας, η οποία ενσωματώνει τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, ενώ παράλληλα βελτιώθηκε η ετοιμότητα του επιχειρησιακού μηχανισμού ώστε να διευκολύνεται η παραπομπή και διαπίστωση ανηλικότητας και να μην καθυστερούν οι διαδικασίες. Η βελτίωση του επιχειρησιακού μηχανισμού και η διενέργεια του προσδιορισμού ηλικίας ήταν επίσης κάτι που ζητούσε μετ’ επιτάσεως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δεν είχε γίνει ως τώρα.

Μεταναστευτικό - Πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων - Ποιοι συμμετέχουν και πόσοι έχουν μεταφερθεί στο εξωτερικό

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων υλοποιείται με επιτυχία και γρήγορο ρυθμό.

Το πρόγραμμα είναι εθελοντικό, που σημαίνει ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφασίζουν αν θα συμμετέχουν και ποιο αριθμό ατόμων θα μετεγκαταστήσουν. Στην ενημέρωση του υπουργείου επισημαίνεται ότι «η σύγκριση λοιπόν με το πρόγραμμα μετεγκατάστασης του 2015 είναι άνευ ουσίας, καθώς το πρόγραμμα του 2015 ήταν υποχρεωτικό ενώ το παρόν εθελοντικό και αποτελεί καθαρά διαπραγματευτική επιτυχία της κυβέρνησης».

Στο πρόγραμμα ως τώρα συμμετέχουν τρεις ομάδες: α) ασυνόδευτα ανήλικα: Μέχρι τώρα έχουν μετεγκατασταθεί 292 και ο συνολικός αριθμός αιτημάτων φτάνει τα 1500 -βρισκόμαστε στο 20% των μεταφορών, β) παιδιά που πάσχουν από πολύ σοβαρό νόσημα με τις οικογένειες τους, πηγαίνουν στη Γερμανία -μέχρι τώρα έχουν μετεγκατασταθεί 605 σε σύνολο 928 -βρισκόμαστε στο 65% των μεταφορών, γ) ενήλικες/αιτούντες άσυλο για Γαλλία, μέχρι τώρα έχουν μετεγκατασταθεί 169 από τα 400 άτομα, ποσοστό μεταφορών 42%.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ